Hemträdgården 1
Härdig grundstam för små äppelträd
Svagväxande äppelträd är idealiska om du vill odla frukthäckar, spaljéer eller helt enkelt föredrar mer lätthanterliga träd. För detta krävs att äppelträdet är ympat på en svagväxande grundstam. Historiskt har sådana grundstammar ofta dragits med dålig vinterhärdighet, vilket gjort dem mindre lämpliga i norra Sverige och i tuffare odlingszoner. Tack vare introduktionen av ryska B-stammar – särskilt B9 – har vi nu fått tillgång till grundstammar som förenar svag växtkraft med god härdighet, ungefär upp till zon 6. Detta är fullt jämförbart med den vanliga, starkväxande A2-stammen, som annars dominerat fritidsodlarnas val.
Inträdet av B-stammarna på svenska marknaden är framför allt Göran Erlandssons förtjänst, ekologisk fruktodlare i Hallstahammar. Tyvärr kan det fortfarande vara svårt att få tag på dessa grundstammar. De produceras bland annat på Rögle Plantskola i Ängelholm och säljs i buntar om 25 för ca 400 kr inklusive moms och frakt. Det finns ofta ett stort ympintresse bland trädgårdsföreningarnas medlemmar – varför inte passa på att köpa in buntar gemensamt till föreningen och samtidigt ordna en kurs i ympning? Många medlemmar besitter redan kunskap och intresse för att skapa sina egna, speciella träd. Men det gäller att vara ute i god tid, då antalet grundstammar är begränsat inför varje säsong. För mer om grundstammar för äpple, se även Hemträdgården 1/2001.
Tips för framgångsrik ympning
- Kontakta din trädgårdsförening i god tid.
- Bilda grupper och beställ buntar tillsammans för bättre pris.
- Håll utkik tidigt på säsongen så att du inte missar chansen att få de önskade grundstammarna.
Extra värme i odlingslådan
En jämn och hög jordtemperatur är ofta avgörande vid sådd av känsliga frön eller vid rotning av sticklingar i odlingslåda eller miniväxthus. Hjälp finns att få med ThermoLux – en böjlig och vattentät värmematta som ansluts direkt till eluttaget. Den kan läggas antingen direkt i jorden eller under odlingskärlet och finns i flera storlekar, den minsta på 17x17 cm för ca 248 kr, inklusive moms. Mattan går att beställa genom GeBeA System i Falkenberg.
Användning och fördelar
- Bibehåller jämn temperatur för känsliga kulturer.
- Smidig att använda tack vare sin böjliga form och vattentäta konstruktion.
Begonior med vackra blad
Bladbegonior, ett samlingsnamn för flera arter och sorter inom det stora begoniasläktet (över 900 arter), odlas framförallt för sina fascinerande och färggranna blad. Även om de blommar är det sällan blommorna som drar blickarna till sig – bladen står för det största prydnadsvärdet med sina varierande färger, mönster och former. Ytan kan vara hårig eller vaxartad, som hos näckrosbegonia (Begonia x erythrophylla), medan andra, som pergamentbegonia (B. venosa), har sammetsmjuka blad.
Populära grupper
- Begonia Rex-gruppen (rexbegonia): känd för sin otroliga variation i bladform, mönster och färg – från grönt till brunt, rödlila och silver, ofta med fläckar och inslag.
- Panterbegonia (B. Bowerae-gruppen): kännetecknas av sina mindre blad med grön-bruna mönster.
Nya Fakta Fritid från SLU
SLU:s faktabladserie Fakta Trädgård-Fritid har under 2002 belyst flera ämnen av stor betydelse, såsom bevarandet av våra äldre kulturväxter samt olika aspekter på potatisodling. I nummer 7, ”Varför skall vi bevara kulturväxterna?” av Eva Jansson och Jörgen Weibull, behandlas det fortlöpande inventerings- och insamlingsarbetet som pågår i Sverige, särskilt inriktat på gamla grönsaks- och blomsterfrön samt äldre, värdefulla sorter av bär och fleråriga prydnadsväxter. Mer info om det nationella bärgenbank-projektet och de ingående sorterna finns i nummer 89, ”Vårt pomologiska arv av bärsorter” av Inger Hjalmarsson.
Faktabladet ”Att odla potatis – för säkrare skörd” (nr 32), av Maj-Lis Pettersson, presenterar praktiska råd för att undvika bladmögel, ett av de allvarligaste hoten mot fritidsodlarens potatisskörd. Snabbväxande sorter och förgroning nämns som två viktiga nycklar till lyckad odling. För beställning av faktablad, kontakta SLU Publikationstjänst på publikationstjanst@slu.se eller tel 018-67 11 00.
Så får du tag på faktablad
- Maila direkt till SLU:s publikationstjänst
- Ring 018-67 11 00
Svårt med äppelblom?
Drömmen om äppelblom inomhus i vintermörkret delar många. Medan det är lätt att få vide, forsythia och körsbärsblom att slå ut innan våren, är äpple ofta knepigare. Flera trädgårdsvana påpekar att det inte lönar sig att ta in kvistarna för tidigt (som vid beskärning i februari-mars), eftersom knopparna då ännu inte är tillräckligt svällda. För bästa chans till blomning, vänta till knopparna känns riktigt bulliga och mjuka, och välj kvistar med tydliga blomanlag – de är oftast lite skrynkliga. Vänj gärna kvistarna successivt vid rumstemperatur för att minska stress och uttorkning. Tips och vidare erfarenheter välkomnas från medlemmar! Se även bild: Svårt med äppelblom?
Oönskat besök i krukan
Ett täcke av bark i krukan är bra för att hålla fukten, men risken finns att sniglar och snäckor också lockas dit. Under barkbitarna trivs de fuktsökande djuren och lägger gärna ägg i de skyddade hålrummen. Lyckligtvis är sådana ägg – om de upptäcks i tid – lätta att plockas bort eller krossas manuellt. Se bild: Oönskat besök i krukan
Miljömärkta snittblommor på gång
Arbetsförhållandena inom världens snittblomsodlingar har ofta varit bristfälliga, men nu sker förbättringar. Snart ska miljömärkta, etiskt odlade snittblommor börja säljas även i Sverige – de första införs i de tysktalande EU-länderna under året. Märkningen kommer att vara internationell och hjälpa konsumenterna göra ett medvetet val för miljö och mänskliga rättigheter, enligt Rolf Persson på Blomstergrossisternas Riksförbund.
Doftpelargon mot mygg?
En tysk trädgårdsmästare specialiserad på doftpelargoner har av en slump upptäckt att dessa växter även kan hålla mygg på avstånd.