Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 1

Huvudpunkter i trädgårdslivet 2005 – Fokus på hållbarhet och miljö

Skärpta regler för träskyddat virke

Träskyddsmedel innehåller ofta farliga metaller som arsenik, krom och koppar. Det innebär att impregnerat trä utgör en risk både för människa och miljö och bör undvikas så långt det är möjligt. När det är uttjänt räknas impregnerat trä som farligt avfall och måste därför tas om hand på särskilda förbränningsanläggningar.
Inom EU har man redan skärpt reglerna gällande både kreosotbehandlat och arsenikbehandlat virke. Reglerna innebär i korthet att virke som impregnerats med kreosot eller arsenik inte längre får användas där människor, framför allt barn, kan komma i fysisk kontakt med materialen – till exempel på lekplatser, i trädgårdar och i bostäder.
Som konsument har du rätt till skriftlig information från försäljaren om virket, inklusive anvisningar om korrekt användning, potentiella hälsorisker samt hur avfall ska tas om hand. För fördjupad information hänvisas till www.kemi.se eller telefon 08-51941100.

Växter sanerar tungmetaller (fytosanering)

Vid Gunnebo slott utanför Göteborg har vildtobak, brun senap och majs odlats i köksträdgården för att ta upp förhöjda halter av bly och kadmium ur jorden. Den här så kallade "fytosaneringen" innebär att särskilda växter används för att ta upp tungmetaller, varefter växtmaterialet kan omhändertas på ett säkert sätt.
I flera länder är denna miljövänliga metod redan kommersiellt använd, och försöket i Gunnebo är första gången i Sverige som metoden testas för köksodlingsjord. Resultaten hittills är lovande och kan innebära ett grönare alternativ till traditionell jordtvätt, särskilt på områden där marken behöver saneras inför odling eller annan verksamhet.
Hämtat från Viola 13/14-04

Småsaxar för trädgårdsklipp

Att ha rätt verktyg underlättar trädgårdsslöjden avsevärt. I Bachos sortiment finns nu tre blomstersaxar i olika storlekar och skär-grovlekar, vilket underlättar både pilliga och grövre klippjobb – från bonsai och vindruvsgallring till blomsterarrangemang och snittblommor. För dig som vill forma gräskanterna finns även en särskild grässax med vridbart huvud. Priserna varierar från cirka 100 kr för mindre saxar till runt 250 kr för grässaxen. För mer information kontakta www.bahco.com eller telefonnr 0171-478220.

Gallkvalster och äppelvecklare – aktuella forskningsförsök

Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) leder flera försök för att stärka fritidsodlarnas kunskap och odlingsresultat. Ett långsiktigt sortförsök med svarta vinbär pågår, där nio olika sorter testas för mottaglighet mot gallkvalster. Målet är att hitta framtida sorter med ökat motstånd mot angrepp.
I samarbete med SLU pågår även tester av så kallade förvirringsferomon mot äppelvecklare i en koloni i Nynäshamn. Feromonremsor placeras ut på alla äppelträd för att förvilla hanarna och därmed minska skador på frukten. Den här metoden är redan beprövad i yrkesodling men testas nu också bland hängivna fritidsodlare.
Dessutom utvärderas det skorvresistenta äpplet ’Fredrik’ i olika odlingsmiljöer.

Miljömärkt i koloniföreningen

Intresset för miljödiplomering av koloniföreningar växer snabbt. Svenska Förbundet för Koloniträdgårdar och Fritidsbyar har tagit fram särskilda miljökriterier, där grundkrav är bland annat att medlemmarna inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, samt att kompostering sker. Sveriges första miljödiplomerade koloniförening blev Björkhagens fritidsträdgårdar i Stockholm – inspirerade av Hollands miljödiplomtradition. En miljöcertifiering kan dessutom vara ett argument för att skydda området mot avgiftshöjningar eller hotande bebyggelse.
Hämtat från Koloniträdgården 1/04

Utmärkelse till en av Hemträdgårdens författare

Rune Bengtsson, uppskattad författare och lärare vid SLU i Alnarp, belönades 2004 med studentkårens pedagogiska pris för sitt engagerande och breda kunskapsförmedlande bidrag till studenternas utveckling.

Mot ett grönare trädgårdsliv

Utvecklingen inom trädgårdslivet präglas allt mer av hållbarhet och miljömedvetenhet. Skärpta regler och bättre information om träskyddsmedel skyddar både människor och miljö, växter används som ett grönt sätt att rena jord från tungmetaller och trädgårdsföreningar tar ledningen med miljömärkning. Samtidigt utvecklas nya smarta verktyg för skötsel och skadegörare motas med innovativa biologiska metoder och förvirringsferomoner. Genom samarbeten mellan forskare, trädgårdsentusiaster och miljöorganisationer går utvecklingen mot mer hållbara lösningar inom fritidsodlingen.
För mer information om regler kring träskyddsmedel och kemikalier, besök gärna www.kemi.se.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB