Hemträdgården 1
Trädgård och odling i svensk media, växtval och hållbarhet – En aktuell översikt
Trädgårdsprogram i radio och TV – inspiration och kunskap fortsatt viktigt
Trädgårdsprogram i radio och TV har länge varit viktiga inspirations- och kunskapskällor för trädgårdsintresserade i Sverige. Äldre program som Trädgårdsdags och Gröna Rum, som många minns med värme, har nu upphört. Detta har väckt viss oro inom fritidsodlingen – Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) har i ett brev till Sveriges Radio och SVT understrukit betydelsen av ambitiösa och kunskapsförmedlande trädgårdsprogram med bra sändningstider.
Radions Odla med P1 (med sändningsstart 3 april, måndagar kl 10.03) kommer även i år ge plats för både expertinslag av Maj-Lis Pettersson och rådgivning via telefonväkteri, där lyssnarna får ställa frågor direkt till Annika Hellbom, Lena Redin och andra trädgårdskunniga experter. Programmet besöker både privata och publika trädgårdar och är en viktig arena för dialog och erfarenhetsutbyte.
SVT Malmö fortsätter att producera trädgårdsprogram och utvecklar nya programserier där olika trädgårdsägare får hjälp med praktiska problem i sin trädgård. Under hösten väntas även Gunnel Carlsson återkomma med en egen serie besök hos spännande trädgårdar, vilket ytterligare breddar utbudet för alla trädgårdsintresserade.
Årets perenn – Växtval som främjar mångfald och skönhet
Sveriges perennodlare utser årligen en "Årets Perenn" som lyfter fram en särskilt odlingsvärd och frisk växt. För tionde året i rad gick utmärkelsen till kransveronika (Veronicastrum virginicum) – en hög, sensommarblommande perenn med smala ax i vitt, rosa eller violett. Dessutom lockar den både fjärilar och andra pollinatörer och passar bäst i sol eller halvskugga med fukthållande, näringsrik jord. Mer information om Årets Perenn och växttips finns på www.perennagruppen.com.
Exotiska kruklökar och biologisk mångfald på terrassen
För den som söker unika inslag på balkong eller terrass lanserar Bröderna Nelson sortimentet Terrazza – ovanliga lökar med ursprung från Afrika och Sydamerika. Bland de 24 sorterna finns amasonlilja, rosenblund, jungfrusko, klänglilja och papegojhyacint, vilka odlas i kruka och trivs på fönsterbrädan eller i varmt utomhusläge.
Bli floraväktare och skydda hotade arter
Den biologiska mångfalden är idag mer aktuell än någonsin. Hotade arter som mosippa, norna, fältgentiana, skogsfru, cypresslummer och hårginst är beroende av kartläggning och övervakning – ett arbete som Floraväktarna gör möjlig. Varje år besöks och inventeras tusentals växtplatser av ideella floraväktare. Arbetet leds via regionala projektledare och rapporteras till ArtDatabanken. Läs mer om hur du kan engagera dig genom att kontakta Margareta Edqvist, Nässjö (margareta.edqvist@telia.com).
Husholk – Trädgårdens bästa härbärge för fåglar och fjärilar
För att stödja trädgårdens ekosystem går det bra att installera så kallade multiholkar, som fungerar både som fågelbord under vintern och fågelholk under våren. Wildlife Garden har tagit fram Multiholken, inspirerad av svenska hustyper som Sjöboden, Torpet och Funkis – även i omålad variant. För fjärilsintresserade finns särskilda fjärilsholkar utformade på liknande sätt, men med bon för övervintrande insekter. Båda holktyperna är tillverkade i lärkträ och finns att beställa på www.wildlifegarden.se eller via Granngården.
Inomhusväxter som luftrenare och trivselhöjare
Växter har visat sig rena luften från ämnen som formaldehyd och bensen och förbättrar inomhusmiljön genom att avge vattenånga. Exempel på särskilt effektiva växter är ampellilja, gullranka, gerbera, krysantemum, strandkastanj, klätterkalla, murgröna, benjaminfikus, rumsgran, aralia och kungscissus.
Hållbar matproduktion – vad är Sveriges "matavtryck"?
Den globala matproduktionen är starkt beroende av jordbruksmark. Över 95% av vår mat kommer från odlingsytor – och mycket produceras idag utanför Sveriges gränser. Vårt "matavtryck" – den areal som krävs för att försörja en person med mat – ligger i Sverige på cirka 4000 m² per person och år. Det är nära dubbelt jämfört med världsgenomsnittet (2300 m²/person/år). Animalieprodukter står för hela 74% av vårt matavtryck, medan grönsaker och frukt endast utgör 2% vardera. För att odla hållbart måste vi därför reflektera över vårt konsumtionsmönster och hur det påverkar ekosystem både lokalt och globalt.
Solälskande, torktåliga perenner – luden och grå trivs bäst i solen
Växter med små, smala, hårda och ofta grå eller ludna blad är oftast anpassade för torra och soliga miljöer. De klarar att hushålla med vatten genom att minska avdunstning. Lammöron, fetknopp, taklök, timjan, mossflox, blåsvingel och lavendel är några arter som alla trivs i väldränerade, soligt placerade rabatter.
Vill du lära mer om perenner för soliga och torra lägen finns Fakta Trädgård - Fritid nr 110, "Perenner för de soliga och torra växtplatserna" att beställa hos SLU (välj forskning, sedan trädgård).
Sammanfattningsvis:
Trädgårdsintresset i Sverige lever vidare genom både traditionella och nya medier, där radioprogram, TV-serier och fysiska mötesplatser fortsätter att stimulera kunskap, biologisk mångfald och hållbara odlingsformer. Oavsett om du drömmer om färgstarka exotiska växter, vill bidra till naturvård som floraväktare eller skapa en oas för både djur och människor, så finns det gott om möjligheter och inspiration att hämta. Alla kan bidra till en rikare, vackrare och mer hållbar trädgård, både nu och i framtiden.