Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Havtorn - nya svenska sorter!

Vi har fått två nya odlingsvärda sorter av havtorn, Svenne och Lotta. Det är friska, tåliga och vackra buskar som ger bär lika vackra som nyttiga!

Information från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Växtförädling och utveckling av havtorn bedrivs sedan 1986 vid SLU på Balsgård. ’Romeo’ och ’Julia’ blev de två första svenska havtornsorterna för hemträdgårdsodling. Nu lanseras två nya havtornssorter för samma ändamål: Svenne och Lotta.

Svenne och Lotta är utvalda bland fröplantor efter fri pollinering av en vildväxande uppländsk havtornsplanta som odlats på Balsgård tillsammans med både nordiska, baltiska, ryska och asiatiska havtornsplantor.

Lotta hjärtar Svenne

Havtornen Svenne och Lotta ska odlas tillsammans för att ge skörd. De här sorterna av havtorn utvecklas till medelstora ganska täta buskar och har ett friskt, grågrönt bladverk med stort prydnadsvärde. Buskarna har relativt få men sylvassa tornar. Buskarna blir omkring 2.5–3 meter höga efter 8 år, om de ej beskärs.

Honbusken Lotta får rikligt med orangefärgade, avlånga bär (12–14 mm långa, 7–9 mm breda) av medelvikt (0.5 g). Bären har korta skaft (2 mm), och är i det närmaste söta vid full mognad. Mognaden är medeltidig vilket innebär slutet av augusti till början av september beroende på var sorten odlas.

Svenne och Lotta bedöms vara odlingsvärda åtminstone t o m zon IV. Båda sorterna kan vara aktuella för E-märkning och finns nu tillgängliga i plantbutiker över hela landet.

Havtornsbär är nyttiga!

De syrliga och aromrika bären är mycket lämpliga för infrysning som dessertbär. De kan även användas vid juice och puré-tillverkning och innehåller bland annat rikligt med askorbinsyra (vitamin C) samt karotenoider (provitamin A), tokoferoler (vitamin E), vitamin K1 och folat. Både fruktkött och frön innehåller dessutom nyttiga oljor.

Läs mer

Om havtorn

Kontakt För ytterligare information kontakta: Kimmo Rumpunen Forskare och ansvarig för växtförädlingen av havtorn vid SLU Balsgård. e-post kimmo.rumpunen@slu.se, mobil 044-26 58 33

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB