Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Harlekinnyckelpiga

Harlekinnyckelpiga - En ny hotfull gäst i svensk fauna. Harlekinnyckelpiga, _Harmonia axyridis_ har i östra Asien använts som biologisk bekämpning mot bladlöss och nu har den spridits även till andra världsdelar.

Av Sylvia Svensson Användandet av Harlekinnyckelpigan har dock fått oönskade effekter, då den med sitt aggressiva beteende och sin anpassningsbarhet snabbt etablerar sig i den naturliga faunan och hotar andra arter. Den är mycket glupsk och klarar sig bra i skiftande livsmiljöer.

Harlekinnyckelpigan började säljas i Europa i mitten av 90-talet och redan 2001 upptäcktes de första acklimatiserade exemplaren i Belgien. Sedan har andra länder drabbats i rask följd, man har hittills hittat den i Malmö 2007!

I ett radioprogram nyligen berättade man att man i Norge och Danmark är mycket oroade för Harlekinnyckelpigans framfart, där påträffades den redan 2006. Den ju är en nykomling i den europeiska faunan och klassas som invaderande främmande art på grund av att den konkurrerar ut inhemska arter.

I Nordamerika, där Harlekinnyckelpiga har funnits i vilt tillstånd sedan slutet på 80-talet, känner man de negativa konsekvenserna bättre. På sina håll har den tagit över och blivit den dominerande nyckelpigearten. Man betraktar den som en skadeinsekt eftersom den på hösten i stora svärmar söker sig in i bostadshus.

Harlekinnyckelpigan kan vara svår att känna igen på grund av dess många olika färgkombinationer. Vanligen har den 0-19 svarta prickar på orange eller röd botten eller 2-4 orange eller röda fläckar på svart botten, men det finns fler varianter.

Även halssköldens teckning varierar. Det kan vara ett svart mönster på ljus botten som liknar en kattass, ett M (eller W). Formen är något rundare än hos andra arter.

Harlekinnyckelpigan kan bli upp till 8 mm lång, och är därmed störst, vid sidan av vår inhemska 7-prickiga nyckelpiga, Coccinella septempunctata.

Larven känns igen lättare, särskilt i sina sista utvecklingsstadier. Kroppen är nästan svart täckt med mjuka taggar. Den har två parallella band på kroppen där segment 1-5 är orangefärgade. Mellan dessa band har segment 4-5 vardera två ljusare orangefärgade taggar. OBS att larven hos Harmonia quadripunctata är mycket lik, men skiljer sig så att den inte har orange färg på kroppens femte segment.

Harlekinnyckelpigan går i dvala på den kallaste delen av året, men vaknar upp igen när temperaturen stiger högre än 10°C.

Liksom många andra nyckelpigor kan harlekinnyckelpigan utsöndra isopropylmetoxypyrazin som ett försvarsmedel och giftig. Den hör till de nyckelpigor som producerar störst mängd av detta ämne.

Källa: Wikipedia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB