Harlekinnyckelpiga
Harlekinnyckelpigans spridning och effekter
Invasiv art med aggressiv expansion
Användandet av Harlekinnyckelpigan har dock fått oönskade effekter, då den med sitt aggressiva beteende och sin anpassningsbarhet snabbt etablerar sig i den naturliga faunan och hotar andra arter. Den är mycket glupsk och klarar sig bra i skiftande livsmiljöer, vilket har gjort att den på många håll ses som en av de mest problematiska invasiva arterna i Europa. Ursprungligen importerades harlekinnyckelpigan för biologisk bekämpning av bladlöss, men i praktiken har den blivit svår att kontrollera och sprider sig nu på egen hand. Källa.
Etablering i Europa och Sverige
Harlekinnyckelpigan började säljas i Europa i mitten av 90-talet och redan 2001 upptäcktes de första acklimatiserade exemplaren i Belgien. Sedan dess har arten med vindens fart tagit sig vidare till en rad europeiska länder. I Sverige hittades den först i Skåne 2007, och därefter har den rapporterats på flera platser i landet, bland annat på Öland, Halland, Gotland och ända upp till Stockholm. Läs mer här.
Situationen i Norden och Nordamerika
I ett radioprogram nyligen berättade man att man i Norge och Danmark är mycket oroade över harlekinnyckelpigans snabba framfart, där påträffades den redan 2006. Den betraktas som en invasiv och främmande art i Europa på grund av att den med sin konkurrenskraft tränger ut inhemska arter av nyckelpigor och andra bladlusätare.
I Nordamerika, där harlekinnyckelpigan funnits i vilt tillstånd sedan slutet av 1980-talet, känner man till de negativa konsekvenserna bättre. På många håll har arten tagit över och blivit den dominerande nyckelpigearten i ekosystemen. I områden där den etablerats kan den bli en samhällsnuisans då den om hösten samlas i stora svärmar och söker sig in i bostadshus. Se vidare i artikeln.
Utseende och kännetecken
Variation i färg och form
Harlekinnyckelpigan kan vara svår att känna igen på grund av dess många olika färgkombinationer. Vanligen har den 0–19 svarta prickar på orange eller röd botten, eller 2–4 orange eller röda fläckar på svart botten, men det finns fler varianter. Till skillnad från de flesta svenska arter kan den även ha svarta ben och ett litet veck nära bakkanten av täckvingarna.
Halsskölden och kroppsform
Även halssköldens teckning varierar. Halsskölden kan ofta ha ett svart mönster på ljus botten som liknar en kattass, ett tydligt M (eller W). Kroppsformen är ofta något rundare än hos andra nyckelpigor, vilket kan vara ett igenkänningstecken.
Harlekinnyckelpigan kan bli upp till 8 mm lång, och är därmed störst bland nyckelpigorna i Sverige tillsammans med vår inhemska 7-prickiga nyckelpiga, Coccinella septempunctata.
Lättare att känna igen larven
Larven känns igen lättare, särskilt i sina sista utvecklingsstadier. Kroppen är nästan svart och täckt med mjuka taggar. Ett kännetecken är två parallella band där segment 1–5 är orangefärgade, och på segment 4–5 finns vardera två ljusare orange taggar. Observera att larven hos Harmonia quadripunctata är mycket lik, men saknar orange färg på kroppens femte segment.
Livscykel och försvar
Vila och aktivitet
Harlekinnyckelpigan går i dvala under den kallaste delen av året, men återvänder till aktivitet så snart temperaturen överstiger 10 °C.
Försvarsstrategi
Liksom många andra nyckelpigor kan harlekinnyckelpigan utsöndra isopropylmetoxypyrazin, ett försvarsmedel som är giftigt och smakar illa för rovdjur. Den tillhör de arter som producerar allra mest av detta ämne, vilket gör att få fåglar och andra predatorer gärna äter den. Källa och mer fakta.
Följder och åtgärder
Utvecklingen kring harlekinnyckelpigans utbredning har alltså fått både ekologiska och samhälleliga konsekvenser. Förutom hotet mot biologisk mångfald blir den i vissa områden en olägenhet för människor. Svenska och norska myndigheter betraktar den som invasiv och främmande och rekommenderar att man dödar enskilda individer som man stöter på, för att minska risken för fortsatt spridning. Se mer om vad du kan göra här.
"Jag betraktar den i klass med mördarsnigeln, ... den tar för sig rejält av vad som finns. Ungefär som mördarsnigeln. De tar över i det långa loppet."
– Lars-Åke Janzon, biolog.
Källa: Wikipedia och Fakta om Harlekinnyckelpigan (Harmonia axyridis) på Odla.nu