Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härdiga träd i zon 6

Barbro Hagman driver plantskola mellan Piteå och Älvsbyn, i zon 5 på gränsen till zon 6. Hon har många annorlunda buskar och träd i sin trädgård och i plantskolan, där enstaka exemplar har fått övervintra i sin kruka. Här har verkligen härdigheten satts på prov! Här berättar hon om sina favoriter och vad som klarar sig bra hos henne. Läs också Härdiga buskar i zon 6.

Text: Barbro Hagman
Foto: Marie Olausson, Trädgård Norr och Barbro Hagman

Klimatsmarta trädval för norrländska trädgårdar

I en trädgård finns det ofta flera olika zoner, även på mindre ytor. Du kan påverka eller förbättra din egen zon genom exempelvis upphöjda bäddar och väl dränerad jord. Många växter tål nämligen inte ständig vinterfukt; få arter trivs med blöta rötter hela vintern. Ett beprövat knep vid plantering av träd och buskar är att lägga grus i botten av planteringsgropen för bättre dränering, samt att minska djupet på gropen och istället bygga uppåt – gräv minst 40 cm och fyll upp med ca 10 cm ovan mark. Med sådana åtgärder ökas möjligheterna att odla även växter som annars skulle kräva mildare klimat. Fler tips och artiklar om växtzoner och härdiga växter finns på Trädgård Norrs hemsida.

Många personliga favoriter

Min plantskola och trädgård ligger två mil nordväst om Piteå, i odlingszon 5 mot zon 6 – med rejäla vintrar och kort växtsäsong. Genom åren har jag samlat på mig kära favoriter som verkligen klarar dessa tuffa förhållanden.

Betula pubescens 'Rubra', finsk rödbjörk, är särskilt dekorativ med sina röda blad mot den vita stammen. Sorbus aucuparia 'Fastigiata', pelarrönn, är både robust och elegant med sitt smala växtsätt. Ytterligare en rönn att rekommendera är sötrönn, Sorbus 'Dessertnaja', som ger smakrika röda bär som både människor och fåglar gillar. Sorbus 'Burka' är spännande – en korsning mellan aronia och rönn med vinröda, ätliga bär.

Pärlrönn, Sorbus koehneana, kännetecknas av sina vita bär som ofta sitter kvar långt in på vintern. Rönnar är generellt uppskattade för sin lättskötthet, härdighet och användbarhet både i större och mindre trädgårdar.

En udda men fascinerande art är knölal, Alnus incana gibberosa, som får dekorativa knölar långt ut på grenarna och är både tålig och snabbväxande.

Växttrender i förändring

Även i norr växlar modet i trädgårdar. Pelarasp, Populus tremula 'Erecta', är åter trendig. Jag planterade tidigt en sådan i torr sluttning – efter några år och en regnig höst blev den praktfull med stora blad i toppen. Hängpoppel, Populus 'Woobstii', är också värd att pröva, med sitt karaktäristiskt hängande växtsätt och höga härdighet.

Björkar hör förstås hemma i norrländska landskap och finns i många varianter. Betula ermanii, kamtjatkabjörk, får vacker gräddrosa bark som vuxen och klarar vintern i kruka. Pelarbjörk, Betula pubescens columnaris, har ett smalt pelarformat växtsätt – perfekt för trånga utrymmen eller som insynsskydd.

Skogslind, Tilia cordata, är ovanlig men förtjänar ökad användning: ett vackert och långlivat träd som är lättskött och anspråkslöst, samtidigt som det är tåligare än många tror.

Mer om växtbeskrivningar finns här.

Tåliga prydnadsträd och buskar för zon 5–6

Prydnadsäppelträd rekommenderas varmt, och det finns flera varianter som fungerar upp till zon 6. Malus 'Rubin' har röda blad och blommor och är kompakt, idealisk för den lilla trädgården. Malus 'Marjatta' uppvisar liknande robusthet och färgprakt. För den som föredrar mer klassiskt uttryck finns även grönbladiga sorter med vita blommor.

Liten guide: Syren och lind

Syringa josikaea 'Holger' är ett nätt träd med vita, lätt doftande blommor under försommaren. Utmärkt solitär eller i mindre grupper. Syringa meyeri 'Palibin', dvärgsyren, förblir låg och kompakt med rund krona och vackert rödlila blommor – mycket lämpad för rabatt eller mindre trädgårdsrum.

Illustration:

Odlingszoner och härdiga träd i norr

Sverige delas in i odlingszoner från zon 1 (mildast) till zon 8 (kallast). Växtvalet är särskilt viktigt ju högre zon du befinner dig i. Med rätt jord, mikroklimat och växtval kan du dock lyckas även med träd och buskar som hör hemma längre söderut, särskilt om planteringen planeras noggrant och du ordnar god dränering.

Exempel på härdiga favoriter i zon 5–6

Träd och buskar för utmanande klimat:

  • Finsk rödbjörk (Betula pubescens ‘Rubra’)
  • Pelarrönn (Sorbus aucuparia ‘Fastigiata’)
  • Sötrönn (Sorbus ‘Dessertnaja’)
  • Sorbus ‘Burka’
  • Pärlrönn (Sorbus koehneana)
  • Knölal (Alnus incana gibberosa)
  • Pelarasp (Populus tremula ‘Erecta’)
  • Hängpoppel (Populus ‘Woobstii’)
  • Kamtjatkabjörk (Betula ermanii)
  • Pelarbjörk (Betula pubescens columnaris)
  • Skogslind (Tilia cordata)
  • Prydnadsäpple (Malus ‘Rubin’, ‘Marjatta’)
  • Syren (Syringa josikaea ‘Holger’)
  • Dvärgsyren (Syringa meyeri ‘Palibin’_)

Tips & tillämpningar för en lyckad trädgård

Smarta tillvägagångssätt:

  • Välj växter utifrån din odlingszon, men våga experimentera om ditt mikroklimat tillåter – pröva “zonknäckning”.
  • Härdiga, robusta sorter ger långsiktig glädje och mindre skötsel.
  • Bygg upp väldränerade jordbäddar och ge träd och buskar bästa möjliga start.
  • För fler inspirationsartiklar och fakta om växter: Trädgård Norrs hemsida.

Praktiskt exempel:

“Jag har haft stor framgång med att plantera pelarbjörk mot sluttande läge, då får trädet både dränering och skydd från vind.”

Slutsats: Variation och möjligheter i norra Sveriges trädgårdar

Det finns gott om variationsrika träd och buskar för nordliga odlingszoner – från björk och rönn till prydnadsäpple, lind och syren. Med genomtänkt växtval, noggrann plantering och lite experimentlusta blir även trädgårdar i zon 5–6 blomsterrika, grönskande och personliga. Fler råd och massor av inspirerande läsning på www.tradgardnorr.se.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB