Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Handbok för Köksträdgården

Ingen kan som Lena Israelsson känna av vad som är på gång i trädgårdssverige

Ingen kan som Lena Israelsson känna av vad som är på gång i trädgårdssverige, i alla fall när det gäller fritidsodling av grönsaker. Hennes böcker "Köksträdgården, det gröna arvet" och "Odla orientaliskt" fångade tidigt upp det växande intresset för såväl gammaldags, bortglömda grönsakssorter som spännande orientaliska grödor. När "Köksträdgården, det gröna arvet" släpptes, började plötsligt fröer till gamla glömda grönsaker dyka upp på marknaden. Efter "Odla orientaliskt" översvämmades trädgårdsmagasinen av reportage om asiatiska grönsaker och odlingsmetoder. Böckerna har på så vis inte bara fångat upp intresset hos odlarna – deras välformulerade och inspirerande innehåll har högst troligt varit en betydande drivkraft för utvecklingen inom svensk fritidsodling.

Högt ställda förväntningar på "Handbok för Köksträdgården"

Det är därför inte konstigt att förväntningarna var höga inför Lena Israelssons "Handbok för Köksträdgården". Denna bok, med sina dryga 400 sidor, skiljer sig klart från hennes tidigare verk genom sitt omfattande och heltäckande grepp på grönsaksodling. Här samlas allt en odlare kan tänkas vilja veta, och mer därtill, indelat i fem tydliga avsnitt. I "Komponera en köksträdgård" ges både estetiska planeringsråd och handfasta tips för att bygga och utforma odlingsytor – man inspireras bland annat att anlägga en så kallad "potager", en dekorativ köksträdgård där nyttan kombineras med skönhet.

Odlingsmetoder och ekologisk inriktning

Avsnittet "Odlingsmetoder" utgör bokens största del och ägnar över 150 sidor åt grundläggande kunskap om jord, gödsel, växthus, sådd, bevattning och mycket mer. Särskilt betonas vikten av ekologisk odling utan kemikalier, och här avlivas också vanliga trädgårdsmyter kring exempelvis kalkning och samplantering. Råden känns samtida och lyhört anpassade till ett ökande intresse för hållbar och miljövänlig trädgårdsskötsel.

Praktiskt och inspirerande uppslagsverk

De tre avslutande avsnitten fungerar som användbara uppslagsverk om grönsaker, kryddor och bär, där både de välkända köksväxterna och mer ovanliga arter presenteras med informativa texter, vackra färgfoton samt pedagogiska illustrationer. Detta gör att boken fungerar både som praktisk handbok och som en lustfylld blädderbok för inspiration och planering.

Vad som verkligen utmärker "Handbok för Köksträdgården" är dess helhetsgrepp om ämnet. Där trädgårdslitteratur ofta nöjer sig med några sidor om grönsaksodling längst bak, samlar Israelsson här all kunskap på ett och samma ställe. Det märks även att hon har fingret på pulsen för vad som sker i dagens trädgårds-Sverige. Tre tydliga trender sammanfattas i boken:

  • Att köksträdgården ska vara en plats för lust och glädje, inte bara plikt – och gärna få synas mitt i trädgården, som i en potager.
  • Att ekologisk, giftfri odling är viktigare än någonsin för nya generationens odlare, och boken ger gott om kunskap och verktyg för detta.
  • Att mångfalden ökar: Grönsaksodlare tillfredsställs inte längre med några få sorter utan vill gärna prova nya, spännande växter.

Ett svenskt standardverk för trädgården

"Handbok för Köksträdgården" har med åren blivit något av ett standardverk och en klassiker inom svensk trädgårdslitteratur – en bok både nybörjaren och den erfarna odlaren gärna återvänder till, om och om igen. Den har också fått mycket höga betyg av läsarna och står stabilt som en av de mest uppskattade guiderna inom området.

Några nackdelar går dock att nämna. Prislappen kan för vissa vara relativt hög, även om den går att finna till bättre pris om man letar. Dessutom lider boken, som mycket annan svensk trädgårdslitteratur, av ett sydsvenskt perspektiv: odlingsråd för zon 5 och uppåt tas upp endast som undantag, vilket kan försvåra för norra odlare. Råden om exempelvis varmbänkar kan kännas orealistiska när marken fortfarande är täckt av snö och tjälen ligger djup.

Trots detta är helhetsintrycket mycket positivt: en faktaspäckad, vacker och engagerande bok som inspirerar till både praktisk odling och trädgårdsdrömmar. För den som vill komma igång med egen köksträdgård – eller redan har lång erfarenhet av grönsaksodling – är den ett givet önskemål till födelsedagen eller julklappen. Vill du fördjupa dig i närbesläktade ämnen kan du även läsa mer om Medelhavsväxter i kruka.



Handbok för Köksträdgården

Titel: Handbok för Köksträdgården
Författare: Lena Israelsson
Bandtyp: Inbunden
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9146175393


Avslutande tankar

"Handbok för Köksträdgården" är ett oumbärligt referensverk som både fångar och driver utvecklingen inom svensk köksträdgårdsodling, och med de nya utgåvorna fortsätter Lena Israelsson att sätta standarden för modern, hållbar och inspirerande grönsaksodling – nu och för framtida generationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB