Handbok för Köksträdgården
Ingen kan som Lena Israelsson känna av vad som är på gång i trädgårdssverige, i alla fall när det gäller fritidsodling av grönsaker. Hennes böcker "Köksträdgården, det gröna arvet" och "Odla orientaliskt" fångade tidigt upp det växande intresset för gammaldags respektive orientaliska grönsaker. När "Köksträdgården, det gröna arvet" hade kommit ut började plötsligt fröer till gamla glömda grönsaker komma ut i handeln. Efter "Odla orientaliskt" översvämmades trädgårdsmagasinen med reportage om de asiatiska grödorna. Hennes böcker har nog gjort mer än fångat upp intresset. Välskrivna och läsvärda som de är har de nog i hög grad bidragit till utvecklingen.
Så det var med stor förväntan jag såg fram emot hennes senaste bok, "Handbok för Köksträdgården". Som titeln antyder är det en annorlunda bok än hennes tidigare. Drygt 400 sidor är fyllda med allt en grönsaksodlare behöver veta, och litet till. Boken är indelad i fem avsnitt. I "Komponera en köksträdgård" får vi både estetiska planeringsråd och handfasta snickeritips. Avsnittet "Odlingsmetoder" ägnar över 150 sidor åt att lära oss allt om jord och gödsel, växthus, sådd och mycket mer. Boken avslutas med tre avsnitt med odlingsfakta om grönsaker, kryddor och bär. Allt är mycket faktaspäckat, mycket lärorikt, och som vanligt mycket trevligt skrivet. Massor av vackra färgbilder och instruktiva teckningar gör att boken känns som en kombination av användbar uppslagsbok och njutningsfull blädderbok.
Så långt kan det verka som en beskrivning av en relativt vanlig trädgårds-faktabok. Men det finns vissa skillnader. För det första är det här en enormt komplett bok om grönsaksodling, ett ämne som oftast får några ynka sidor längst bak i våra stora trädgårdsböcker. Den läshungrige grönsaksodlaren har kanske lyckats läsa till sig det mesta redan, men här finns det äntligen samlat i en enda bok.
För det andra är den här boken ännu ett bevis på Lena Israelssons näsa för vad som är på gång i trädgårdssverige. Och det som är på gång just nu är att fler och fler vill odla grönsaker, men på ett annat sätt än våra föräldrar och deras föräldrar gjorde. Tre saker utmärker denna "nya" köksträdgård:
- Köksträdgården ska handla om lust, inte plikt. Köksträdgården kan vara både nyttig och vacker, och behöver inte alls gömmas i ett hörn av trädgården. I avsnittet "Komponera en köksträdgård" får vi läsa om att anlägga en "potager", en dekorativ köksträdgård.
- Fritidsodlare nu för tiden vill i allt högre grad odla ekologiskt, det vill säga utan gifter och blåkorn. Avsnittet om odlingsmetoder hjälper oss med det, genom att berätta om saker som kompostering och ogräsbekämpning. Här avlivar Lena Israelsson också en del myter, till exempel kring kalkning och samplantering.
- Mångfalden i växter är också ny. Vi nöjer oss inte med två sorters sallad och en morot, utan vill prova på litet av varje. Avsnitten om grönsaker, kryddor och bär tar upp både de vanliga sorterna, och de vi kanske aldrig hört talas om.
Men, som sagt, i det hela stora en underbar bok som alla borde önska sig i födelsedagspresent!
Handbok för Köksträdgården
Titel:
Handbok för Köksträdgården
Författare:
Lena Israelsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår:
2000
ISBN:
9146175393