Hälsosamt hem med växter
Växter som renar inomhusluften: Fakta och exempel
Växter renar luften från skadliga ämnen
I takt med att intresset för bostäder och heminredning ökar har det blivit allt tydligare att många moderna möbler och byggmaterial kan påverka inomhusklimatet negativt. Plast, lim och lacker – ofta förekommande i spånskivor och ytbehandlingar – släpper ifrån sig skadliga ämnen som formaldehyd, xylen, bensen och fenol. Dessa ämnen sprids i hemmet och bidrar till en både osynlig och ohälsosam luftmiljö.
Bjud in naturen
Det finns dock sätt att motverka många av dessa problem – ett av de mest effektiva är att bjuda in naturen i form av växter. Studier visar att ett enda exemplar av t.ex. Chlorophytum (ampellilja), Ficus benjamina (benjaminfikus) eller Epipremnum (gullranka) kan eliminera det högsta gränsvärdet av formaldehyd i ett 50 kubikmeter stort rum på endast 1½ timme. Växten tar upp, neutraliserar och omvandlar dessa skadliga ämnen samtidigt som den förbättrar syrehalten genom fotosyntesen i sina blad. [Källa: Från Floradania]
Så fungerar växterna som luftrenare
Växter renar luften genom att absorbera föroreningar via sina blad och rötter. De skadliga ämnena tas upp och bryts till viss del ner av växtens eget system, men även av mikroorganismer i jorden. På köpet ökar luftfuktigheten, vilket motverkar torr inomhusluft och statisk elektricitet – ett stort plus i hem med mycket elektronik.
Växter som en del av inredningen
Att omge sig med växter i hemmet har även en påtagligt positiv effekt på både det estetiska intrycket och trivseln. Växterna ger rummen liv och kan fylla praktiska funktioner såsom rumsavdelare eller levande gardin. Enligt den danska designern Anette Østergaard, som driver designföretaget a + A i Jylland, bör de gröna växterna planeras in redan i byggprocessens tidiga skede:
- De levande växterna ska vara lika viktiga som ljusinsläppet, energiförbrukningen, rummens fördelning och platt-tv:ns placering, säger veterandesignern.
- För när byggstil och arkitektur utvecklas, bör även växternas placering anpassas efter vår ändrade livsstil, och det finns många alternativ utanför de traditionella fönsterkarmarna – om man har en känsla för grön inredning, poängterar Anette Østergaard.
[Källa: Från Floradania]
Exempel på funktionella luftrenande växter
Populära växter för bättre inomhusluft
Här är några dokumenterat effektiva växter för dig som vill förbättra inomhusluften:
Ampellilja (Chlorophytum elatum/commosum)
Lättskött och bevisat mycket effektiv mot formaldehyd, xylen och toluen. Kan snabbt rena luften även i större rum.
Gullranka (Epipremnum aureum)
Tålig och kan växa i varierande ljus. Avlägsnar bland annat formaldehyd från luften.
Benjaminfikus (Ficus benjamina)
Absorberar flera luftföroreningar och bidrar till ett bättre inomhusklimat.
Svärmorstunga/Bajonettlilja (Sansevieria trifasciata)
Särskilt effektiv mot formaldehyd, bensen och trikloretylen. Tål både torka och skuggiga platser.
Murgröna (Hedera helix)
Bra på att ta upp bensen, formaldehyd och andra toxiner från luften.
Aloe vera
Effektiv mot formaldehyd och bensen samt ökar luftfuktigheten.
Banddracena (Dracaena deremensis) och Dracaena surculosa
Tar bort bland annat xylen och toluen ur luften och är samtidigt dekorativa inslag i hemmet.
Fågelbobräken (Asplenium nidus)
Bidrar till att minska mängden skadliga ämnen och öka luftfuktigheten.
Att inkludera växter i inredningen är alltså inte bara en fråga om estetik – det är även ett aktivt val för hälsan och trivseln. Tänk gärna strategiskt på placeringen av växterna och välj arter som passar både dina rum och dina behov för ett grönare och friskare hem.