Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hälsosamt hem med växter

Växter kan mer än bara pryda sin plats. Växter kan även rena luften från giftämnen och förbättra inomhusklimatet.

Från Floradania

Växter renar luften från skadliga ämnen
I takt med att fokus på bostäder och heminredning ökar är det paradoxalt att många av de moderna möblerna och byggmaterialen vi använder faktiskt medverkar till att försämra inomhusklimatet. Plast och lim från bland annat spånskivor och lacker är exempel på ett par av de stora syndabockarna som sprider farliga ämnen som formaldehyd, xylen, bensen och fenol i hemmet.

Bjud in naturen
Men det går att göra något åt många av dessa människoskapade nackdelar genom att bjuda in naturen i hemmet i form av växter. Undersökningar har exempelvis visat att ett enda exemplar av Chlorophytum, Ficus benjamina eller Epipremnum kan eliminera det högsta gränsvärdet av formaldehyd i ett 50 kubikmeter stort rum på 1½ timme. Det som konkret händer är att luften renas genom att växten upptar, neutraliserar och omvandlar luftens koldioxid till syre via sina blad.

Växter som en del av inredningen
Det att omge sig med växter i hemmet ger en bra bonus i form av en gynnsam effekt på bostadens inomhusklimat, men en annan viktig uppgift för växterna är naturligtvis att göra hemmet vackrare. Och förutom den estetiska funktionen kan växter också fylla en praktisk funktion i heminredningen – de kan exempelvis användas som rumsavdelare eller levande gardin.

En ivrig förespråkare för att tänka in växter i heminredningen redan vid första spadtaget är den internationellt erkända, danska designern Anette Østergaard som driver designföretaget a + A i Jylland:

  • De levande växterna ska vara lika viktiga som ljusinsläppet, energiförbrukningen, rummens fördelning och platt-tv:ns placering, säger växtexperten som ser det som sin främsta uppgift att placera de många danska vackra växterna på första parkett.

  • För när byggstil och arkitektur utvecklas, bör även växternas placering anpassas efter vår ändrade livsstil, och det finns många alternativ för matbordet och fönsterkarmen om man bara har en känsla för grön inredning, poängterar Anette Østergaard.

Exempel på funktionella växter med dokumenterade luftrenande egenskaper:

Asplenium nidus (fågelbobräken)
Aloe vera (äkta aloe)
Chlorophytum elatum (ampellilja)
Dracaena deremensis (banddracena)
Epipremnum aureum (gullranka)
Ficus benjamina (benjaminfikus)
Hedera helix (murgröna)
Sansevieria trifasciata (svärmorstunga)


Dracaena surculosa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB