Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hallon - plantering, skötsel och sortval.

Hallon hör sommaren till. Stora mormorshallon eller små skogshallon plockade på en promenad. Hallon är oftast dyra att köpa färska i affären så att odla sina egna är bra både för miljön, plånboken och inte minst en själv. Det finns inget mumsigare än att i september gå ut och plocka en skål med hösthallon till frukosten. Eller att se de första sommarhallonen bli rosa, man smakar dem innan de är helt mogna bara för att man kan.

Text och bild: Anna Theorin

Hallon, Rubus idaeus, bildar små halvbuskar mellan 1- 2 m beroende på sort. Det finns två stycken olika sorters hallon, Sommarhallon och Hösthallon. Som namnen tyder så är det sorter som antingen får bär på sommaren eller hösten. Jag tycker att man ska ha båda sorterna för skörd hela sommaren och hösten.

Plantering - Hallon sprider sig med rotskott som vi alla vet. Därför är det bra om man planterar sina hallon i gräsmattan. Med gräsmatta på alla sidor om landet. På så sätt klipper man av alla roskott med gräsklipparen och de hinner inte sprida sig. Man behöver inte plantera hallon i rader, men det är enklare att både sköta och skörda odlingen om man gör det. Jag planterade mina som en häck i vinkel, den långa delen fick bli till sommarhallon och den korta vinkeln till hösthallon. Då har jag även koll på vilka hallon som är vilka. Oavsett hur du vill ha dina hallon ska du gräva ett ordentligt land till dem. Alla rotogräs ska bort, samt allt gräs om du odlar i gräsmattan. Hallon vill stå i soligt läge. Det fungerar med halvskugga men skörden blir betydligt mindre.

Hallon vill ha en lätt sur jord som dock ska vara näringsrik. Blanda ut den befintliga jorden med kogödsel, planteringsjord av bra kvalité och något som försurar marken lite. Om du har naturligt sur jord behövs detta inte. Jag använder mig av en mindre mängd täckbark men löv, barr eller rhododendronjord fungerar också bra.

Hallon ska planteras grunt. Gräv inte ner dem djupare än de står i krukan och om du planterar på våren se till så de små skotten sticker upp ovanför jorden. Avståndet mellan plantorna ska vara 50 cm om man vill få ut så mycket som möjligt av dem. Mina är satta med mindre avstånd för att jag samtidigt vill ha det som en väldigt tät häck. Men då blir skörden mindre. Jorden ska vara fuktig den första tiden tills plantorna har rotat sig ordentligt.

Skötsel - En hallonodling är tämligen enkel att hålla men det finns lite saker att tänka på. Varje vår är det viktigt att man gödslar, lägg på ett lager med kogödsel och om du har kalkrik jord, se till att blanda ut den med barkmull, rhododendronjord, löv eller barr för att hålla nere kalkhalten. Vattna alltid vid torka, speciellt under fruktbildning. Jag gödslar mina sommarhallon två gånger till under året och mina hösthallon tre gånger till. Det är för att de ska orka producera mycket hallon. Använd ett fullgott gödsel exempelvis Chrysan eller BioBact om du har en mindre odling.

Beskärningen är där många går bet. Det är inte så svårt som de kan tyckas med beskärningen av hallon. Det svåra är om man beskär sina sommarhallon våren efter skörd. Då kan det vara svårt att veta vilka stänglar som gett bär. Man ska alltså klippa bort alla stänglar som gett bär samma år. Sommarhallon ger nämligen bara frukt på tvåårs skotten. På hösten beskär jag mina sommarhallon. Då brukar små hängen sitta kvar på grenarna efter hallonen och man ser tydligt vilka skott som gett bär. Klipp av dem enda nere vid marken.

Hösthallon däremot ger bär på ettårs skotten och beskärs nästkommande vår ner till marken helt. Där behöver du inte tänka på vilka stänglar som gett frukt utan du tar ner allt som vuxit upp året innan.

Sortval

Det finns mängder med hallonsorter ute på marknaden och vilka man tycker om är högst personligt. Jag gillar till exempel hallon för färskkonsumption och har bara sådana sorter.

Mormorshallon - Sommarhallon -Medelstora, runda bär. Söta! En rikbärande sort. Hallonen ska ätas direkt, frys inte in dem. Zon 5

Preussen - Sommarhallon -Fasta och söta bär. Ljusrosa. Ganska så svagt växstsätt med få rotskott. Går att både frysa och äta som färska. Zon 5

Golden Queen - Sommarhallon -Små, gula hallon med söt smak. Starkväxande sort med höga skott. Utmärkt att äta direkt! Zon 4

Autumn Bliss - Hösthallon -Stora, söta bär som ger skörd tills det fryser. Höga skott på 1,5 m. Går bra att frysa och är kanon att äta direkt. Zon 2

Elektra - Hösthallon -Starkväxande sort på 1,5 m. Stora, söta bär till långt in på hösten. Zon 2

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB