Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Häftiga kombinationer med perenner

Börja med att djupgräva platsen ordentligt och ta bort allt rotogräs mycket noga. Sedan, beroende på vilken sorts rabatt du skall göra, t.ex. en torr grusrabatt, en humusrik klassisk perennrabatt eller en kombinerad busk- och perennplantering, tillför du passande jordblandning som du kompletterar med långtidsverkande gödning. Gödning behöver dock tillföras på våren varje år, ev. en gång till på högsommaren.

Gör kanten noga med hjälp av markväv och grus så att inte ev. omgivande gräs vandrar in i rabatten, se skiss! Tänk på att göra kantens ovansida i nivå med gräsmattans klippta höjd, så att man lätt kan köra över kanten med gräsklipparhjulet. En sådan här kant betalar sig i längden i form av mindre ogräsrensning och enklare gräsklippning!

Tänk också på rabattens placering. Skall du göra en "öplantering", d v s rabatten står mitt i en gräsmatta, ev. med gångar runtom? Eller skall den vara mot en husvägg, häck, ett staket plank eller liknande?

Vid "öplantering" placeras de högsta växterna i mitten då rabatten ju skall kunna betraktas från olika håll, mot en husvägg e.d. bör de högsta växterna vara längst bak.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

När det gäller färgteman skall man noga betrakta omgivningen; den kan påverka resultatet. Hamnar husväggen, andra byggnader eller kanske ett plank i bakgrunden då? Finns det buskar i närheten med starka blad- eller blomfärger, som kan påverka resultatet? I sådana fall får man välja färgteman som även passar till dessa omgivningar.

Det svåra är ibland att hålla sig till sitt beslutade färgtema! Men om man gör skisser och plantlistor över rabatten först så kan det vara lättare att hålla sig till dem även om man sedan springer omkring i sin trädgård med en ny, impulsköpt planta i "fel" färg i näven, eller om man prövar på en ny, frösådd perenn vars egenskaper man ännu inte känner till. Man kan kanske ha en något lite undangömd hörna för sådana här växter, en kombinerad barnkammare och provodling, där växterna får visa vad de går för. Senare kan de kanske flyttas till en ny rabatt där de passar?

Så nu till det roliga med att kombinera växter!

Nästa sida ->

Färgprover:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB