Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Häftiga kombinationer med perenner

Förberedelse av platsen

Att skapa en perennrabatt kräver både noggrann planering och detaljerat förarbete, men resultatet är en lättskött och ljuvligt blommande del av trädgården som ger glädje år efter år. Börja med att djupgräva platsen ordentligt och ta bort allt rotogräs mycket noga. Detta moment är avgörande för att rabatten ska bli långlivad och lättskött – en bra start minskar risken för ogräsproblem längre fram. Nästa steg beror på vilken sorts rabatt du vill anlägga: en torr grusrabatt, en humusrik klassisk perennrabatt eller kanske en kombinerad busk- och perennplantering. Efter att du grävt och rensat tillför du en passande jordblandning, beroende på val av rabatt, som du kompletterar med långtidsverkande gödning. Kom ihåg att gödning behöver tillföras tidigt på våren varje år och eventuellt en gång till runt högsommaren för bästa resultat.


Gör en tålig, snygg kant

Lägg särskild omtanke vid kanten! Gör kanten noga med hjälp av markväv och grus så att inte ev. omgivande gräs vandrar in i rabatten (se skiss!). Tänk på att skapa kanten så att ovansidan är i nivå med gräsmattans klippta höjd, så att du smidigt kan köra över den med gräsklipparens hjul. Detta lilla extra arbete lönar sig i längden med mindre ogräsrensning och enklare gräsklippning.


Välj rätt placering

Tänk också på rabattens placering i trädgården. Skall du göra en "öplantering", d v s rabatten står mitt i en gräsmatta, ev. med gångar runtom? Eller skall den vara mot en husvägg, häck, ett staket eller plank? Vid öplantering bör de högsta växterna placeras i mitten så att rabatten kan betraktas från alla håll. Vid placering mot vägg eller häck planteras de högsta växterna längst bak.


Utgångspunkt för utformning

Fundera också över syftet med rabatten: Ska den rama in en entré, avdela olika delar av trädgården eller locka pollinatörer? Anpassa växtvalet och utformningen efter platsens ljus- och jordförhållanden. Kom ihåg att en bredare rabatt, på minst 80 cm och gärna flera meter lång, ger större effekt och möjlighet till skiftande blomning under hela säsongen.


Struktur, repetition och harmoniska grupper

En perennrabatt behöver ryggrad – skelettet utgörs ofta av enstaka buskar eller vintergröna växter som repeteras genom hela planeringen och skapar struktur och sammanhang. Begränsa gärna antalet olika arter och arbeta med grupper om minst tre av samma sort för lugn och rytm. Låt fyllnadsväxterna samt marktäckarna återkomma på flera ställen för bästa sammanhållning. Placera gärna ut alla plantor i sina krukor på planteringsytan först för att prova olika kombinationer och avstånd innan du planterar slutgiltigt.


Skapa färgtema och håll fast vid det

När det gäller färgteman är det avgörande att noga betrakta omgivningen; husväggar, staket eller närliggande buskar med framträdande färger påverkar helhetsintrycket. Välj färgtema som även harmonierar med dessa. Ibland är det svårt att hålla sig till sitt valda färgtema, särskilt när man lockas av impulsköp i plantskolan. Ett praktiskt tips är att göra skisser och plantlistor i förväg, så blir det lättare att hålla sig till sitt beslut även när trädgårdsivern tar över. Har du växter vars färg eller egenskaper du är osäker på? Skapa en undanskymd hörna för provodling där dessa kan testas innan de ges en permanent plats i rabatten.

Färgprover och inspiration


Planera för blomning hela säsongen

För bästa effekt – kombinera växter med olika blomningstid och inkludera gärna lökar för vårblomning. Planera gärna redan från början för att skapa blomning genom hela säsongen och variation i bladverk och höjd.


Steg-för-steg till plantering

  1. Mät ut planteringsytan och räkna ut antal plantor.
  2. Förbättra jorden vid behov.
  3. Jämna till ytan med en kratta.
  4. Vattna plantorna innan plantering om de är torra.
  5. Ställ ut alla plantor enligt planeringen, men låt dem stå kvar i krukan tills allt känns rätt.
  6. Kontrollera avstånd och skapa grupper om minst tre.
  7. Plantera först kantväxterna och fortsätt sedan med resten.
  8. Ta ett steg tillbaka och betrakta helheten innan du avslutar planteringen.

Med dessa råd får du en långlivad och vacker perennrabatt som blir en självklar blickfång i din trädgård – och framför allt en plats att njuta av under många år!

Så nu till det roliga med att kombinera växter!
Nästa sida

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB