Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gul som solen

Gul som solen påskens blomsterfärg!

Våren har kommit och solen börjar sakta lysa och värma vårt vintermörka och frusna land. Vad är då naturligare än att vi försöker lysa upp vårens första helg med blommor i solgula nyanser. Kanske med en kruka påskliljor välkomnande på yttertrappan eller några påskgula minipenséer som sträcker sina små "ansikten" mot vårsolen.

Gula blommor till påsk är faktiskt mer dominerande än röda till jul. Cirka 80% av de blommande krukväxterna som säljs under denna period är gula. För övrigt dominerar lila eller orange. Det gula sortimentet så här års är stort och finns för alla smakriktningar.

En härlig gul begonia kan passa bra som dekoration på bord och i fönster. Efter påsk kan den fortsätta blomma och sprida glädje till långt fram på hösten om den placeras i ett soligt öster- eller västerfönster och får lite näring en gång i veckan. Den bör torka upp lätt mellan vattningarna. I det lite mer skuggiga fönstret eller en liten bit in i rummet klarar sig krysantemum bra. Kryss, som den också kallas, finns i många färger, former och storlekar. Det är bara att välja. Även kryssen vill torka upp lätt mellan vattningarna. Tänk på att det är fler växter som dör av för mycket vatten än av för lite.

Nu till påsk är gul kalanchoe ett säkert kort hemma eller på jobbet. Så här års kallas den även våreld. Den är mycket tålig och kan stå i ett soligt fönster likaväl som inne på bordet. Det enda krav den ställer är att inte få för mycket vatten för då ruttnar den. Vårelden måste alltså vara torr mellan vattningarna. När den blommat över inne och risken för nattfrost är över, kan den planteras ut i ett soligt läge. Där blommar den dessutom villigt vidare hela sommaren. Tala om lättskött blomma och att få mycket för pengarna!

En växt vars blommor strålar ikapp med solen är den gula gerberan. Den är däremot en betydligt törstigare och mer näringskrävande planta, men kan om den placeras ljust glädja sin ägare under hela sommaren med sina stora prästkrageblommor.

Ett stort antal av de växter vi skaffar till påsk kan vi ha dubbel glädje av. Primulan t.ex. som först kan sprida en doft av vår med sina stora så här års gula "solblommor". När den blommat över kan man sätta den lite svalt och ljust med sparsam vattning tills det blivit lite mildare ute. Utplanterad i trädgården kan den sedan återkomma snällt år från år.

De första penséerna börjar också komma nu till påsk. I de södra och mellersta delarna av landet går det redan nu att börja dekorera ute med dessa vårens budbärare. De tål några minusgrader och till och med lite snö. Varför inte prova några av de rara små minipenséerna, som kom förra säsongen.

Vad vore påsken utan våra kära påskliljor? Även dessa går att sätta ut. Välj i så fall den låga sorten Teté a teté och låt blommorna slå ut och plantera när de är som vackrast. Stick ner några små grenar av t.ex. outslaget björkris i krukan så får blommorna och bladen stöd. Sedan är det bara att sätta påskliljorna på plats i balkonglådor och urnor. Även om påskliljan ska pryda bordet inne är det bra med några små kvistar som stöd i krukan. Ställ den ej för varmt och en sval placering över natten förlänger fägringen. Lökarna går att sätta ut i trädgården till glädje kommande år.

Snittpåskliljan pryder i stort sett varje hem till påsk. Det finns två typer ute i handeln. De storblommiga med blad är svenskodlade och de korta små utan blad är importerade. Det är stor skillnad på pris och kvalitet. Köp knoppiga påskliljor, de ska bara visa färg. De slår nämligen ut väldigt fort. Skär av dem någon centimeter med en vass kniv och arrangera buketten. Om du vill blanda andra blommor med påskliljorna låt då påskliljorna stå i eget vatten ett par timmar innan du blandar buketten i nytt fräscht vatten. Påskliljorna avger ett slem från den nygjorda snittytan som annars hindrar de andra blommorna från att ta upp vatten.


Påskharen låter sig väl smaka av påskbordets blommor. På bilden ser vi krysantemum, vårprimula, lyckliga Lotta och påskliljor.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB