Grönsaksland med historiska rötter
Två skånska praktexempel på historisk odling
På Fredriksdal i Helsingborg kan du upptäcka gamla, vackra och roliga grönsaker från mitten av 1800-talet. Här möts du av doften från en renässansinspirerad köksträdgård där både sällsynta kryddor och klassiska grönsaker har sin självklara plats. Ambitionen har varit att återskapa en autentisk miljö genom att fördjupa sig i gamla anteckningar och trädgårdshandböcker från 17- och 1800-talen, för att hitta – och bevara – de allra äldsta sorterna. Vägen dit har varit både mödosam och spännande, ibland rena detektivarbetet; inte minst att hitta odlare som under årtionden tagit tillvara frön från ursprungliga grönsaker.
Historiska köksträdgårdar på Fredriksdal
Belöningen är en imponerande krydd- och grönsaksträdgård med många ovanliga sorter! Kanske lockas du av lilablommande störbönor, gula och vita morötter, istappsrädisor, persiljerot, gula rödbetor, rödblommiga ärter eller blåkål – det mesta känns både nytt och spännande, men har samtidigt djupa rötter i vår odlarkultur. Pampiga sängar med herrgårdskronärtskockor, grön sparris och hela fält av bifoderväxter som blå honungsfacelia och solgula ringblommor bidrar till mångfald och färgprakt.
Grönsakslanden är tänkta och anlagda enligt gamla mönster: först har landet delats in i kvadrater som i sin tur delar upp i sängar, två alnar (1,20 m) breda – ett historiskt mått som lever kvar tack vare sin praktiska funktion: du når enkelt över hela sängen utan att trampa i jorden. Titta gärna på inspirerande exempel som ,
och hela
.
Traditionella metoder och modern inspiration
För att odlingen ska fungera på samma vis som förr har man tagit hjälp av gamla lantrasdjur: höns förser landet med gödsel, och ett gäng glada Linderödsgrisar får agera jordfräsar – de bökar, äter ogräs och ger samtidigt näring till jorden på det mest naturliga sätt. I linje med det traditionella tänket använder man sig också av organiskt material – vill du läsa mer om alternativa metoder, kika på Ull i grönsakslandet.
Odlingskonst i slottsmiljö på Sofiero
På Sofiero har man återskapat Oscar II:s köksträdgård, där det nyttiga överlappar det vackra i sann viktoriansk anda. Här kännetecknas trädgården av kunskap, mångfald och det estetiska – spikraka rader av grönsaker och smakfulla blomsterinslag. Mitten pryds av den underbart doftande, historiska luktärten , vackert spaljerad mellan grönsakernas rader.
Struktur och ätliga prydnadsväxter
Sofieros grönsaksträdgård bjuder även på spaljerade äppelträd, både i klassisk form och i fantasifull boll-form – se exempel på och
. Grönsakssängarna är antingen inramade av låga stenmurar eller placerade i halvmeterhöga trälådor så att jorden blir varmare, lättare att sköta – och ännu vackrare att se på.
Lustträdgården och Nejlikegården
Vid grönsakslanden finner du Lustträdgården, som för säsongen blivit en praktfull Nejlikegård: här har de låga, renässansinspirerade buxbomsmönstren fyllts med sommarnejlikor (Dianthus chinensis). Dessa blommor är inte bara vackra och väldoftande, utan också ätliga – inspireras av .
Till det kommer ätliga blommor som krasse, planterad som en färgsprakande "målarpalett" utmed grusgångarna; både buskiga och klättrande sorter på pilar i pyramidform gör scenen extra livlig.
Matupplevelser och hållbar inspiration
På Sofiero skördar trädgårdens kockar under sommaren och bjuder på sin matlagningskonst vid olika evenemang – bland annat Gastronomia i det fria och årets stora trädgårdsfest, där råvarorna kommer direkt från landen.
Odlingstradition för framtiden
På både Fredriksdal och Sofiero möts besökaren av odlingsglädje, historia och inspiration för framtidens hållbara köksträdgårdar, där traditioner möter nytänkande.
Läs också vidare om tips och ekologiska metoder i Ull i grönsakslandet.