Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Grönsaker för alla täppor

Hur bor du? Vi tänker här tipsa om några enkla grönsaker som de flesta kan odla oavsett hur man bor, häng med bland tomater och chiliplantor!

Lägenhet utan balkong

Bor du i lägenhet utan balkong begränsas visserligen utbudet av vad som går att odla, men det är långt ifrån omöjligt att skapa din egen odlingsglädje inomhus. De flesta kryddväxter, vissa grönsaker och till och med små chiliplantor kan du faktiskt odla på fönsterbrädan – särskilt om du satsar på sorter som passar för inomhusklimat och väljer ett fönster med mycket ljus här hittar du tips hos Blomsterfrämjandet.

Chiliplantor trivs extra bra i värme och ett ljust söderfönster är perfekt. Välj småväxande sorter och plantera i relativt stora krukor, gärna 3–4 liter jord, så utvecklas plantan ännu bättre. Kryddväxter som basilika, persilja, dill och timjan är också utmärkta val för fönsterodling och kan lätt samodlas[1]. Andra favoriter för inomhusodling är sallat och bladgrönsaker, exempelvis ekbladssallat, som ger snabb skörd även i mindre kärl. Du kan dessutom enkelt sätta några vitlöksklyftor i jord och sedan skörda de späda blastarna som smaksättare. Groddar är perfekta för lägenhetsodling och ger nyttig skörd året runt i små utrymmen[1].

Tips för bättre inomhusodling

För bästa resultat, välj så ljusa fönster som möjligt och använd gärna kompletterande växtbelysning vintertid för att plantorna ska må bra – här finns mer om belysning och jord hos Blomsterfrämjandet. Satsa på näringsrik jord och rejäla krukor, då blir både växtkraften och skörden bättre.

Du med balkong och trädgård

Har du en balkong ökar dina odlingsmöjligheter markant och du kan bjuda in allt från blommor till grönsaker i din gröna oas. Även utan inglasning fungerar grönsaksodling utmärkt så länge det finns några soliga timmar per dag. Nästan alla grönsaker och många bärsorter går bra att odla i krukor, lådor eller hinkar – läs mer om detta hos Blomsterfrämjandet[5].

På balkongen är tomater ett särskilt populärt val. Busk- eller ampeltomater är lätthanterliga, kräver mindre skötsel och behöver inte bindas upp[5]. Sallat och spenat passar utmärkt i lådor. Sår du i omgångar under säsongen får du jämn tillgång på färska blad[3]. Sockerärtor, rädisor och morötter är också tacksamma och går utmärkt i både små och större kärl – squash trivs bäst i större baljor eller hinkar[3].

Odlingsråd för balkong

Kom ihåg att vattning är extra viktigt varma och blåsiga dagar, och näringsrik jord ger grödorna en bra start. Balkonger kan vara blåsiga, så ibland behövs vindskydd för trivseln[5]. Gruppera gärna flera växter tillsammans för att skapa ett mer skyddat mikroklimat på din balkong.

Tomatlivet

Tomater är kanske den mest älskade växten i våra hem och trädgårdar. Frilandstomater trivs ute på varma och skyddade platser och ger ofta rik skörd långt in på sensommaren[5]. Busktomater är extra bra för nybörjare – de kräver minimal skötsel, behöver inte tjuvas (ta bort sidoskott) och låga sorter behöver inte bindas upp.

Vill du skapa en personlig hängande trädgård är ampeltomater ett inspirerande val. De planteras i stadiga amplar och kan hängas på balkong, altan eller mot husvägg. Det finns både röda och gyllengula sorter med små tomater – ätbart och dekorativt på samma gång[5]!

Tips för extra skörd

För att få riklig tomatskörd behöver du plantera i rejält stora krukor och ge regelbundet vatten och gödsel genom hela säsongen – fler skötseltips finns samlade hos Blomsterfrämjandet.

Skapa din egen odlingshörna – oavsett hur du bor

Att kunna njuta av egenskördade grönsaker är oslagbart. Utbudet av plantor och frön är stort i trädgårdsbutikerna[5]; välj och vraka bland dina favoriter och skapa en personlig mix för just din odlingsplats.

Oavsett om du har stor trädgård, balkong eller bara en fönsterbräda, så finns mängder av möjligheter. Plocksallat och andra bladgrönsaker tar liten plats men ger riklig och snabb skörd[5]. I krukor, backar eller lådor kan du snabbt skapa din egen lilla odlingsoas – bara fantasin sätter gränser[4].

Nybörjartips

För nybörjare kan färdiga plantor ge en riktigt bra start, särskilt tidigt på säsongen och om du vill få snabbare resultat5. Kombinera olika växter och så i omgångar för lång och jämn säsong3[5]. Glöm inte att skörda regelbundet, särskilt av snabbväxande grönsaker som rädisor och sockerärtor, för att uppmuntra fortsatt tillväxt4.

Att odla hemma – oavsett var – ger både färska råvaror och en stor personlig glädje. För mer praktiska och inspirerande tips och råd, läs vidare hos Blomsterfrämjandet35.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB