Gröna sköna våren
Jättepalmlilja
Jättepalmliljan, Yucca elephantipes, ibland kallad Yuccapalm, är en populär och robust grönväxt med smala, upprättstående gröna blad som bildar en elegant rosett i toppen av en kraftig vedartad stam. I sitt naturliga ursprung, Mexiko och Guatemala, kan jättepalmliljan utvecklas till ett träd på upp till 12 meter med imponerande blomaxar bestående av små, gulvita till krämvita, klotformade blommor. Att den blommar i hemmiljö är dock ovanligt, men det är framförallt för sitt skulpturala, frodiga och exotiska utseende samt sin enkla skötsel som denna växt är så uppskattad i många hem.
Jättepalmliljan föredrar att stå i full sol, men är mycket anpassningsbar och trivs även bra i halvskugga. Jorden ska vara väldränerad och det är viktigt att låta den torka upp mellan vattningarna – då minskar risken för rotröta, och växten tackar dig med frisk tillväxt. På sommaren bör du vattna ordentligt och jämnt, men vintertid är växten mycket sparsam med sitt vattenbehov – då kan den stå nästan torrt under längre perioder. Näringsvattna gärna en gång i månaden året om för att ge bladen en extra glans.
Under varma sommarmånader kan du placera jättepalmliljan utomhus, på en solig balkong eller terrass, men kom ihåg att ta in växten före första frosten eftersom den inte tål kyla. Jättepalmliljan älskar rumstemperatur, men tål tillfälliga svängningar om ljus och luftfuktighet.
När det är dags för omplantering – vilket du märker när rötterna fyller ut sin kruka – sker detta med fördel under våren. Använd en näringsrik, väldränerad krukväxtjord av hög kvalitet. Någon radikal beskärning behövs sällan, men du kan utan problem klippa bort gula eller bruna blad. Om stammen blir kal eller om du vill ge växten ett tätare växtsätt kan du toppa stammen för att stimulera förgrening.
Jättepalmliljan är ett utmärkt val för dig som söker en tålig, lättskött och vacker växt med lång livslängd – perfekt för både hem, kontor och uterum.
Skötselråd i korthet
- Trivs i sol–halvskugga
- Vattnas när jorden torkat upp
- Gödslas måttligt året om
- Omplanteras vid behov på våren
Prickblad
Den andra gröna växten vi har valt är prickblad, Dieffenbachia seguine. Sedan 1980-talet har utvecklingen av nya sorter tagit fart, och idag finns en uppsjö av vackra variationer vad gäller både bladform, mönster och olika gröna och silvriga nyanser – något som gör prickblad till en verklig prydnad för både trendigt och klassiskt inredda rum.
Rekommenderade sorter
Dieffenbachia seguine 'White Flame'
Blad med bred, djupgrön kant och ett ljusare mittparti. Bladnerverna är nästan helt vita, vilket ger ett distinkt, modernt uttryck.
Dieffenbachia seguine 'Green Magic'
Mörkgröna blad och ljusa, nästan vita nervteckningar som skapar en elegant kontrast och djup.
Dieffenbachia seguine 'Camilla'
Lågväxande och kompakt (max 50 cm hög) med blad vars huvudnerv är nästan helt vit. Bladfärgen skiftar från ljust crème till lime och övergår i en mörkare, oregelbunden grön kant.
Skötsel
Prickblad trivs bäst i halvskugga eller diffust ljus. För sorter med mycket ljusa partier på bladen kan du placera växten lite ljusare, men undvik alltid direkt sol då bladen riskerar att bli brända. Under sommaren vattnar du rikligt och låter jorden torka upp lätt mellan vattningarna (men aldrig så att den torkar ut helt). Vintertid minskas vattningen. Eftersom prickblad växer snabbt är det bra att tillsätta svag näringslösning i vattnet varje vecka från vår till höst.
Prickblad älskar värme och trivs som bäst med temperaturer över 18 grader. Omplantera på våren när rötterna fyller krukan, gärna i en väldränerad krukväxtjord blandad med sand för extra luftighet. Om din växt blivit för hög klipper du enkelt tillbaka toppen – den kommer snart att skjuta nya skott från snittytan. Viktigt att tänka på: växtsaften kan vara irriterande för huden, så använd gärna handskar vid hantering och undvik att få saft på slemhinnor eller i ögonen.
Krokodilormbunke
Trädgårdsmästarens bästa tips bland gröna växter är krokodilormbunke, Microsorum punctatum 'Crocodyllus'. Den unika formen och texturen på bladen, med sitt vackra mönster som för tankarna till krokodilskinn, gör den till en iögonfallande och samtida favorit – både i fönsterkarmen, på piedestalen eller i bokhyllan.
Skötsel och placering
Krokodilormbunken härstammar från södra Afrika och passar utmärkt för både erfarna växtälskare och nybörjare. Den är relativt robust och klarar lätta perioder av upptorkning utan att förlora bladen. Växten vill stå ljust, men alltid skyddad mot direkt sol som annars kan ge fula fläckar. Vattna regelbundet och se till att jorden är jämnt fuktig (inte blöt). Tillför flytande växtnäring i vattnet från våren till hösten för att stödja den täta, frodiga tillväxten.
När krokodilormbunken fått många blad kan du med fördel beskära bort några och använda dessa som snittgrönt – de har mycket god hållbarhet i vas. Omplantera på våren i en luftig, näringsrik och väldränerad krukväxtjord för en välmående planta året om.
Bildgalleri
Nils-Erik med sin krokodilormbunke
Krokodilormbunke Microsorum punctatum 'Crocodyllus'