Gröna ordlistan - ord om fröodling!
Gröna ordlistan för fröodling
Nybörjarinfo om fröodling
Fröodling innebär att odla växter för att själv kunna ta tillvara och använda fröerna till framtida odlingar. Detta kräver både kunskap om växtens livscykel och rätt hantering av plantor, jord och groning. Några av dessa grundläggande ord förekommer även i Första Gröna ordlistan!, eftersom de hör till fröodlingens grundläggande terminologi.
Viktiga begrepp inom fröodling
Annuell
En annuell är en ettårig växt som under en och samma säsong bildar blad, blommar, sätter frukt eller frö och därefter vissnar och dör. Exempel på vanliga annueller i svenska trädgårdar är lejongap, ringblomma, lobelia samt luktärt – samtliga populära sommarblommor som måste sås om år efter år.
Avhärdning
Avhärdning är ett viktigt steg vid förodling av fröer, där de små plantorna startar sin livscykel inomhus i ett skyddat, varmt och vindstilla klimat. Innan utplantering behöver plantorna stegvis vänjas vid utetemperatur och solljus för att inte tappa kraft eller drabbas av "utplanteringschock". Avhärdning påbörjas lämpligen i maj-juni, ungefär en vecka före utplantering. För bästa resultat: ställ ut dina plantor några timmar om dagen i skyddat och halvskuggigt läge, och öka tiden successivt. Efter ett par dagar, om nattemperaturen är frostfri, kan plantorna stå ute även nattetid tills det är dags för utplantering.
Bienn
Bienner är tvååriga växter som det första året bildar endast en bladrosett, för att blomma och bilda frö först andra året och därefter dö bort. Exempel: borstnejlika, persilja, stockros. Liksom annueller förökas de med ny frösådd, men många bienner har god förmåga att fröså sig själva i trädgården vilket gör att de ändå återkommer år efter år.
Bredså
Bredså innebär att man sprider fröerna jämnt över en yta, snarare än att lägga dem i rader eller fåror. Detta används bland annat vid sådd av gräsmatta, vissa blommor och bladgrönsaker.
Direktså
Direktså innebär att så fröerna direkt på växtplatsen utomhus när jorden är tillräckligt varm för groning. En stor fördel är att man slipper omskola och förflytta plantor, men metoden kräver rätt tajming – läs på om sortens groningstemperatur och välj rätt tidpunkt för sådd.
F1-hybrid
Beteckningen F1 dyker ofta upp på fröpåsar, till exempel vid riddarsporren Delphinium 'High Society Mixed' F1. En F1-hybrid är en första generationens korsning mellan två inavlade linjer, framtagen för särskilda egenskaper som kraftig tillväxt eller enhetligt utseende. F1-hybrider ger ofta robusta och likartade plantor, men frön från dessa plantor ger oregelbundna och splittrade avkommor. För att upprepa resultatet måste du köpa nya F1-frön varje säsong – men ibland kan frösådda F1-avkommor bjuda på oväntat vackra variationer.
Friland
Att odla på friland betyder att du sår eller planterar direkt i trädgårdsjorden, till skillnad från i kruka eller växthus. Friland är själva trädgårdslandet utomhus.
Förkultivera eller förodla
Att förkultivera – ibland kallat förodla – innebär att så fröerna inomhus, ofta redan under februari–mars, innan klimatet ute är varmt nog för sådd. När våren väl kommer har du då kraftiga småplantor redo att plantera ut, vilket ger både tidigare och rikligare blomning eller skörd. Läs mer om praktiska tips här: Att förkultivera sommarblommor.
Groningstemperatur
Varje frösort har en optimal temperatur, så kallad groningstemperatur, där den gror allra bäst. Ofta anges ett intervall på fröpåsen. Till exempel vill sommarblommor och tomat ofta ha minst 18–20°C, medan sallat och morot kan gro från 8–12°C. Om temperaturen är för låg kan fröerna ruttna eller inte gro alls.
Hjärtblad
När ett frö gror är hjärtbladen de första bladen som tittar upp ur jorden. Dessa är oftast annorlunda till form och utseende jämfört med de senare, egentliga bladen. Hjärtbladens främsta uppgift är att lagra och förse grodden med näring tills plantan fått riktiga blad.
Jorden reder sig
På fröpåsar hittar du ibland uttrycket ”så när jorden reder sig”. Det syftar till att jorden är odlingsbar efter vintern, när tjälen gått ur och jorden varken är för våt eller för torr. Ett bra test är att ta upp en näve jord: smular den sig lätt är den klar för sådd; blir det en kompakt och kletig klump, vänta ett tag till.
Ljusgroende frön
Ljusgroende frön gror bara om de får mycket ljus och bör inte täckas med jord vid sådd. Det ska alltid stå på fröpåsen om en frösort är ljusgroende, så läs instruktionen noga.
Mörkgroende frön
Mörkgroende frön kräver istället mörker för att gro, och täcks därför med ett tunt lager jord. Hur mycket de ska täckas anges på varje fröpåse, och för mycket jord kan hämma grodden.
Omskolning eller omplantering
När småplantor vuxit till så att rötterna börjar trängas, behöver de flyttas till större krukor – detta kallas omskolning eller omplantering. Omskolning ger plantorna bättre tillgång till näring och utrymme att utvecklas.
Perenn
En perenn är en flerårig växt som återkommer år efter år. Delarna ovan jord (stjälkar, blad, blommor) vissnar helt på vintern, medan rötterna går i vila och sedan börjar växa igen när våren kommer. Hit hör t.ex. akleja, pion och riddarsporre.
Odlingsutrustning
Sålåda, pluggbox och root-trainer
Sådd av många små frön sker ofta bäst i speciella sålådor, pluggboxar eller root-trainers, där varje planta får eget fack och rötterna utvecklas optimalt. Andra praktiska lösningar är mjölkkartonger eller återbrukade plastaskar. Läs mer om odlingslådor och alternativ: Sålåda, pluggbox eller root-trainers?.
Stratifiering
Stratifiering betyder att fröerna, i synnerhet från perenna växter, behöver en period av kyla för att gro. Detta är vanligt i vårt nordiska klimat där många perenner utvecklat denna egenskap för att undvika höstgroning. Man kan stratifiera manuellt, t.ex. genom att lägga fröna i kylskåp under några veckor. Läs mer: Stratifiering – kylbehandla fröer.
Såjord
Såjord är en speciell jordblandning, ofta lätt, näringsfattig och porös, särskilt anpassad för frösådd. Såjord kan köpas som färdig påse (ibland kallad "Så- och kaktusjord") eller blandas själv. Läs mer: Blanda din egen såjord.
Torvbriketter
Torvbriketter innehåller komprimerad, gödslad torv och fungerar som ett enkelt och smidigt alternativ till lös såjord vid förkultivering. De gör det enkelt att plantera ut småplantor utan att störa rötterna. Läs mer: Torvbriketter – i stället för såjord!.
Extra
För dig som vill fördjupa dig ytterligare i grundläggande begrepp om fröodling rekommenderas också att klicka dig vidare till Första Gröna ordlistan! för fler ord och förklaringar.