Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gröna inomhusväxer för alla lägen!

När mörkret lägger sig över trädgården och träd och buskar går in i vintervila får i alla fall jag suget på att ordna med mina krukväxter inomhus. Tyvärr får de inte riktigt den tiden och kärleken under sommarhalvåret som de behöver. Att ha enbart gröna växter inomhus kanske verkar tråkigt för vissa. Men jag älskar min gröna djungel och gröna krukväxter är lättare att sköta enligt mig.

Text och bild: Anna Theorin

Ett hem fyllt med gröna växter känns levande och harmoniskt. Vi gillar att omge oss av växter och många av dem gör även gott för inomhusklimatet. Sen är det också en het trend inredningsmässigt med, inte mig emot. Det finns krukväxter för alla platser och alla hem. Det gäller bara att hitta något man gillar och som passar på platsen man har tänkt.

Jag är som sådan att jag gödslar mina krukväxter året om och planterar om dem så fort det behövs trots att det är november. Man "ska" inte gödsla dem året om men det har fungerat för mig så se det som ett tips bara.

Vill man ha ett exotiskt intryck så grupperar man olika krukväxter, gärna i olika krukor tillsammans. Eller använder sig av större växter såsom Yuccapalmen. Yuccapalmen är en av de tåligaste, stora krukväxter vi kan ha inomhus. Man kan även ha den utomhus under sommaren på altanen. Yuccan vill stå ljust, den klarar inte av att stå i ett mörkt hörn utan extra belysning. Jag vattnar min ordentligt i duschen och sen låter jag den torka upp mellan vattningarna. Här hittar ni Yuccapalmen och härhittar ni krukan!

Om man inte har plats för en Yucca men ändå vill ha något palmliknande gillar jag Bergpalmen. Den blir stor till slut men är lite mer lätthanterlig. Bergpalmen kan stå både ljust och mörkt och vill inte torka ut. Jämn fuktighet i krukan är nyckeln till Bergpalmens hjärta.

Om man ändå känner att man inte har så mycket plats alls är Peperomia "Raindrop" och Elefantöron tacksamma växter. Sen ser de så roliga ut med sina stora blad. Om man ställer dessa i halvskugga blir bladen större men den växter långsammare och om de står soligt så blir bladen mindre men den växer istället mer på höjden. Så man kan välja lite hur man vill att växten ska se ut. Man kan även toppa dem och få nya plantor av topparna. De vill vattnas på fat (men jag vattnar istället långsamt) och varken torka ut eller hållas fuktiga. Ni hittar Peperomian här och krukan här.

Och på tal om att toppa växter, Narrfikusen förgrenar sig själv utan problem och blir bara större och större. Den växer relativt fort och vill stå ljust men inte i direkt sol. Vattna igenom hela växten och låt den sen torka upp. Ni hittar Narrfikusen här och krukan här.

Sen får vi inte glömma Monsteran, trendväxten nummer ett som har tagit platsen från Elefantörat detta år. Monsteran kräver sin plats. Den blir stor. Men den är ju så vacker. De äldre bladen blir flika allt eftersom och de yngre är hela. Monsteran vill hållas jämnt fuktig och gärna i en stor kruka. Den kan behöva stöd och vill stå ljust eller i halvskugga. Den "drar" sig efter ljuset mycket så det är något att tänka på. Ni hittar Monsteran här och krukan är en vanlig stor lerkruka i ljus lera.

Om man har tröttnat på grönt och vill ha lite färg i hemmet gillar jag Kalatea, Kalatean har ofta stora mönstrade blad i mörkare färger. På grund av detta gillar den inte att stå skuggigt. Då tappar bladen sin färg och mönstring. Ställ den ljust och håll den jämt fuktig så håller den sig i flera år! Ni hittar Kalatean här och krukan här.

En växt som däremot ska stå mörkt är Silverkallan. Silverkallan är en lite bortglömd växt när det kommer till krukväxter för skugga platser. Den vill stå i halvskugga till skugga och hållas jämt fuktig. Den klarar inte låga temperaturer alls. Så fort temperaturen i rummet går under 15 grader kommer bladen börja bli fula. Så det är en perfekt växt att faktiskt ha inne året om!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB