Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Grodan Carl Philip flyttar in

Dagens krönikör heter Låtta Skogh. Låtta ställer sig frågan vad en trädgård egentligen är och menar att i svaret vilar nyckeln till att vi alla kan hitta vår egen favoritplats att odla på, njuta av och umgås kring. Och den behöver inte vara stor!

Text och bild Låtta Skogh

Jag bodde i en 30-talslägenhet på femte våningen. Det var hiss med dubbla gallergrindar, halvtrappor och tunga portar. Att ta sig ut var ett projekt, och när man väl var ute var det ett projekt att ta sig hem igen. Jag längtade efter att bo nära marken och att enkelt kunna gå ut. Att kunna vara ute men samtidigt hemma.

Jag tycker att poängen med en trädgård är att ha en plats utomhus där man kan vara. Inte bara en plats att titta på eller att passera igenom, utan en plats där det känns bra att stanna. Umgås, fika, läsa, tänka eller titta på moln.

Liten är stor!

Också en liten trädgård kan rymma många platser. En med morgonsol, en med kvällssol och en med skugga mitt på dagen. En med lä när det blåser från väst, en med lä när det blåser från öst och en där det fläktar skönt när det är som varmast. En med utsikt och en med insynsskydd.

Jag förespråkar nästan alltid reflektion och analys. Jag tycker att man ska känna efter vad man själv tycker om och värdesätter. När man ska skapa en trädgård tycker jag att man ska fundera på vilken sorts platser utomhus man trivs bäst i. Älskar man att vara i en granskog, på en brygga, på en klöveräng eller på en viss uteservering?

Skapa din natur

Jag tror att de flesta av oss har miljöer vi trivs särskilt bra i, och jag tror att vi kan skapa många av miljöerna hemma. Även om man inte kan frambringa en milsvid granskog eller en riktig havsstrand, kan man skapa en liten bit. En kuliss av fejkad natur. En sådan liten kreotop, konstruerad miljö, kan vara väldigt trivsam även för små vilda djur. Lite skapad natur kan vara bra både för människor och för den biologiska mångfalden.

Själv gillar jag skogsgläntor, småvatten och bryggor. Därför var en damm med trädäck över, där man kan ligga på mage och titta ner i vattnet, en självklarhet när vi skulle anlägga trädgård. För att få skogstjärnskänsla har jag planterat mossa, ormbunkar, murgröna, näckrosor och kaveldun. Grodan Carl Philip flyttade in självmant. Att sitta en halvtimme när man kommit hem från jobbet, i kvällssolen och titta ner i dammen är... obetalbart.

Låtta funderar vidare kring vad en trädgård är nästa vecka i Låttas tyck & tänk!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB