Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Göteborgs Lustgårdar

Det pågår ett stort, vackert arbete i tre stora parker i Göteborg och på Gunnebo Slott i Mölndal. Den 28 juni var det premiär för norra Europas största trädgårdsevenemang, då den internationella trädgårdsutställningen Göteborgs Lustgårdar öppnade. Den pågår fram till den 28 september.

Man har satsat hela 55 miljoner kronor för att få detta jätteprojekt, som planerats under tio års tid, i hamn, och massor av människor är inblandade i de olika delprojekten.

Det jobbades för fullt på alla fyra ställena som deltar: Trädgårdsföreningen, Liseberg, Botaniska trädgården och Gunnebo slott, när vi gick på förhandsvisning med det internationella pressuppbådet.

Man har alltså en hel del att göra ännu, men de stora arbetena är klara och det är mest bara plantering och dekorering som ska kompletteras på sina håll. Så man blir säkert klar i tid till invigningen!

Den första att visa upp sitt arrangemang var Liseberg, som har gjort en 22.000 kvm stor bergsträdgård, Lisebergs Lustgård, på den outnyttjade delen av parken bakom och intill Lisebergsteatern.

Man har i görligaste mån använt de befintliga träden som stomme till denna skogsliknande plantering. Där finns röda timmerstugor och en gammal, grå väderkvarn, slingrande stigar med broar, bryggor och trappor, glittrande vattenfall och porlande bäckar, skulpturer i olika material och utförande samt magnifika granitbänkar med belysning.

Bland dessa har man planterat ca 10.000 perenner i de milda färgerna vitt, lila, blått och silver. Det tar ju ett tag för perennerna att växa upp och fylla mellanrummen, men man kan redan nu ana att det kommer att bli helt underbart här, på de hemlighetsfulla platserna som heter något så poetiskt som t.ex. "Skuggiga Stigen", "Gläntan", "Älvorna", "Täta Skogen" och "Vita Forsen".

Nästa park att presentera sin stora satsning var Trädgårdsföreningen, och det är nog här man har gjort de största ändringarna. Parken har delvis återskapts i samma stil som den var i början av 1900-talet, delvis har den fått några helt nya, bestående inslag.

Dessutom har man gjort tillfälliga student- och idéträdgårdar samt "tapetgrupper" enbart till utställningen. Med de senare har uppfinningsrikedomen verkligen fått fria händer, det finns allt från svarta, brända landskap och sterila laboratorierum via öken och slättlandskap till vattenarrangemang och svällande regnskogar, komplett med ormar och spindlar!

En av de tre nya rosträdgårdarna i Rosariet som blir ett bestående inslag i trädgården, är Gert Wingårdh och Nina Thalinsons "Den sjunkna trädgården", som vill ge illusionen av ett stiliserat skepp. Det svarta trädäcket omgärdas av en lång mosaikvägg med rinnande vatten, gjord av skärvor från den sjunkna Ostindienfararen Götheborgs sista last. Rosor, klematis och perenner väller in över "skeppet" och binder samman temat till Rosariet.

Ett bra exempel på hur de många ideella föreningar som finns runt om i landet kan arbeta visar Kungsbacka Trädgårdsvänner med sin trädgård "Rosor, romantik och röda bär". En trädgård full av mystik, hållen i en stram form och med ett återhållet växtval.

Sedan gick färden vidare till Gunnebo Slott i Mölndal, som hade flera Show gardens att visa upp, med köksväxter i första hand. Men man hade också gjort en utställning i slottet med bilder och föremål av hur det såg ut förr. Dessutom hade man restaurerat flera avsnitt i den klassiska parken och låtit göra kopior av de gamla gjutjärnsurnorna som man hittat mallar till.

Den gamla, tidigare restaurerade 1700-talsköksträdgården var sig lik, men i den nya, 500 kvm stora Futuristiska köksträdgården var minsann inget gammalt! Man hade byggt en äng av köksväxter med inslag av odlingsbäddar byggda i båtfanér i form av pilar. I dessa odlades dekorativa kryddväxter, färgstarka sallatsorter och mycket annat vackert.

Restaurangens trädgård odlar (ekologiskt förstås) smakrika växter till restaurangen, i första hand sådana som redan odlades under 1700-talet, men den är också vacker att se på med sina vackra köksväxter och snittblommor tillsammans.

Ett kul inslag var Resande köksträdgård - en husbil med förtält och en köksträdgård i krukor, behållare och på markfolie.

När sensommarens mörka kvällar kommer, tänds en spännande ljussättning i Gunnebos lustgård. Det är ljusdesigner Torbjörn Eliasson som har ljussatt hela parken inklusive byggnaderna och det lyser mellan 22 augusti och 28 september.

Sist men inte minst var det Botaniska trädgården som visade upp sig.

Entrén är utformad av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell och hans skapelse "En hyllning till Linné", som förra året vann guld i Chelsea och sedan flyttades till Botan, finns kvar, nu ännu mer uppvuxen och ännu vackrare.

I entrén finns också sex stora cirklar kantade av granit och till utställningen planterade med växter på det gamla temat "Nordiskt ljus", som startade en ny era när det gäller sommarblommor. Dock har man plockat isär färgerna i temat och planterat två cirklar i varje färg blått, vitt och gult. I parken finns urnor med det ursprungliga sättet att arbeta med detta tema: mängder av olika växter tillsammans.

"Entrétavlan" som finns ovanför Spegeldammen visar i år en stor "mördarsnigel" på en av dess favoritblommor, tagetes. Bilden är planterad med papegojblad och så förstås - tagetes!

Ett seminarium skall hållas i sommar om mördarsniglar och hur man kan få bukt på dem.

Den stora gräsmattan intill Spegeldammen förvandlades ju redan i höstas till en lökäng, som vid denna tidpunkt är utblommad och har nu översåtts med gräs. Ovanför denna finns en ny plantering med olika sorter av dekorationsgräs och kungsliljor - en hisnande vacker kombination! Denna plantering kommer att bli fantastisk framåt hösten.

I Växthuset visas utställningen "Glupska skönheter", det vill säga insektsfångande, i folkmun köttätande, växter. Det är den hittills största utställningen med sådana växter i Sverige och den innehåller mer än 40 olika arter.

I det nya, vackra lusthuset i parken visar Gunnel Carlson en utställning inspirerad av hennes resa till Aten. Vid pressvisningen var denna utställning dock inte färdig ännu, så den får vi återkomma till.

"Mexikanska skönheter", det vill säga dahlior, hade planterats med nästan 100 sorter. Intill den stora rabatten som funnits där i flera år har man nu gjort två mindre planteringar med de vilda arterna. De är sirligare och med mindre blommor, men inte mindre vackra för det!

Vi är övertygade om att denna jättesatsning kommer att väcka beundran långt utanför landets gränser! Själva är vi helt sålda på alla dessa vackra installationer och kommer att besöka de olika trädgårdarna flitigt under sommaren!

Trädgårdsföreningen
Agavegruppen
Dammen i Rosenparken
Den sjunkna trädgården
Digitalis 'Saltwood Summer'
Global Warming
Grön lust under glas
HDK's monter
I Rosenparken
Palmhuset
Rosor, romantik och röda bär
Spindel i Linne 300+

Liseberg
Berghyllor med gräs och ormbunkar
Bron över dalen
Den gamla kvarnen
Labyrint med trampnarv och gatstenar
Tage Andersens Paviljong
Vattentrappa, en avsats med vita stenar
Vy över planteringen

Botaniska trädgården
Magnus Neuendorf visar Glupska Skönheter
Botans entré
Dahlia 'Night Butterfly' med glupsk gäst
Färgtema Nordiskt Ljus
Gräsplantering med kungsliljor
Linneträdgårens vita blommor

Gunnebo slott
Gamla köksträdgården
Grundmålad prakturna, ska bli vit
Orangeriet och Futuristiska köksträdgården
Resande köksträdgård
Slottsentré
Vackra kryddväxter
Zinnia 'Red Spider' och bladsallat 'Rustica'


Rosor, romantik och röda bär


Global Warming


Agavegruppen


Den gamla kvarnen


Tage Andersens Paviljong


Labyrint med trampnarv och gatstenar


Magnus Neuendorf visar Glupska Skönheter


Dahlia 'Night Butterfly' med glupsk gäst


Botans entré


Resande köksträdgård


Orangeriet och Futuristiska köksträdgården


Slottsentré

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB