Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Goda råd för din orkidé!

Vi är många som älskar de vackra orkidéerna. Här får du veta mer om vad du ska tänka på när du kommer hem med din fina orkidé!

Det finns många orkidéer som är lätta att ha som krukväxter. Den mest lättskötta är Phalaenopsis.

Om Phalaenopsis-orkidén

En Phalaenopsis-orkidé har stora blad som sitter tätt ihop nere vid jorden medan blommorna svävar högt ovanför på kraftiga, böjda stjälkar. Varje blomma håller i 1–2 månader och med lite tur kan man få den att blomma 2–3 gånger om året.

När alla blommorna på en stjälk har fallit av kan du antingen klippa av den ända nere vid fästet, där det sedan kommer att skjuta upp en ny stjälk, eller låta den stå kvar. I regel kommer det nya blommor på stjälken.

När du ska köpa orkidé

När du köper en orkidé ska både blad och blomstjälkar vara vätskefyllda. Välj ett exemplar med få utslagna blommor och många knoppar. På vintern måste du se till att den är rejält inpackad innan du lämnar butiken.

Skötselråd för orkidé Det finns många myter om odling av orkidéer. Det finns det ingen anledning till eftersom det har utvecklats många sorter som lämpar sig som krukväxter och inte kräver specialskötsel. Förutom Phalaenopsis finns det vissa sorter av Oncidium och Dendrobium, och i det stora hela kan orkidéer skötas som många andra krukväxter:

Orkidéer vill ha regelbunden vattning när de växer och sparsam när de vilar. Ge dina orkidéer gödning med orkidégödning eller en vanlig blomgödning i 1/5 dos ungefär en gång i veckan medan de växer.

Orkidéer vill stå på en ljus plats på vintern och skyddade mot direkt sol på sommaren för att förhindra svedda blad.

Orkidéer - vatten och temperaturer Trädgårdsmästerierna har påvisat att de vanliga orkidéerna tål att vattnas med ljummet vatten från vattenkranen, såvida det inte är mycket hårt vatten. Då måste du ta till regnvatten.

Det kan vara bra att veta att blombildningen kan förbättras hos många orkidéer om de får en period med olika dag- och nattemperaturer, till exempel genom att de ställs utomhus på sommaren.

Vanliga frågor och svar om orkidéer

Hur ofta ska jag vattna min orkidé?

Många gör det klassiska misstaget att göra antagandet att orkidéer måste vattnas flera gånger per vecka. De flesta tror så eftersom orkidéer härstammar från tropikerna. Vattnar man orkidéer för ofta så dödar man dess rötter. En generell regel är att man ska vattna sina orkidéer varje 5-12 dag beroende på vilket sort och omständigheterna runtomkring orkiden som t.ex vilket årstid det är.

Dock ska man se till att ha sin orkdidé på ett ställe med högre luftfuktighet. Två avikande orkidéer som växa på torra ställen är Phalaenopsis, Vanda, Ascocenda.

Hur ofta ska jag gödsla mina orkidéer?

Var noga med att använda gödsel som är speciellt framtagen för orkidéer och följ anvisningarna noggrant. Normalt så har man ett regel att gödsla orkdéer ca 1 gång per månad. Gör man det mindre så hämmar man både blomningen på orkiden och tillväxten. För ofta är inte heller bra utan effekten blir att man fräter bort rötterna.

Orkidén i fönstret har utvecklat svarta fläckar, är den sjuk?

Om man låter en orkide stå i ett fönster med för mycket ljus så kan det bli för varmt och bladen blir "brända". Skydda din orkidé genom att flytta den till en plats med mindre solljus eller använd gardiner. På hösten så börjar det bli mindre solljus och då kan du flytta tillbaka dina orkidéer. Se över bladen npggrant och några gånger per vecka, speciellt på de bladen som är närmast fönstret. Små svarta fläckar är en tidig indikation på att orkidén utsätts för alltför mycket solljus.

Jag skulle vilja prova odla orkidéer under vintern i mitt hem . Vilken typ av armaturer och lampor rekommenderar ni att jag försöker med?

Många orkidé-entusiaster har varit framgångsrika med bara vanliga lysrör . Du kan också köpa de fluorescerande växtlamporna som avger ett bredare spektrum av ljus vilket orkidéer gillar. Ett billigt sätt att uppnå liknande resultat är att använda ett kallt vitt fluorescerande till ett varmvitt lysrör . Den svala vita lampan kommer att ge bort mer av de blå våglängderna det synliga spektrumet medan det varmvita ger växterna mer av den röda änden av skalan . Ett så brett spektrum av ljus hjälper till att säkerställa bättre växande och blomning för orkiden. Vissa människor använder också en vanlig glödlampa för att öka den röda änden av skalan, men se till att du inte bränner dina växter med den värme som avges från den här typen av lampa. Jag hade rekomenderat att använda den här lampan som både är snygg och räcker bra!

Vilket är de vanligaste skadedjuret på orkidéer?

Sniglarna är de vanligaste skadedjuren på orkidéer. De brukar äta på bladen och stjälkarna. Ibland hittar man även bladlöss som sitter på blommorna och bladen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB