Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Glömskans belöning

**Monikas självhushållning** Tänk att få skörda utan att ha behövt jobba för det. Ibland blir man rikt belönad för att man inte gör just nånting!

Text och foto: Monika Hulthe

Vitlökspesto eller glömskans belöning, välj själv. En gång för flera år sen, när jag hade två fungerande knän, hade jag ett stort grönsaksland som våra linderödssvin hade bökat fritt från ogräs. Där odlade jag alla våra grönsaker. Fortfarande idag hittar jag kvarglömd vitlök där. Varje vår blir jag lika glatt överraskad över att den är kvar och gräver upp några stånd till maten. Sen tar andra sysslor över i de nya odlingarna som ligger lite mer samlat mellan växthusen och är lättare för mig att ta hand om. Det gamla landet faller i glömska igen och blir övervuxet av ogräs. Nästa vår när jag knatar runt för att kolla in våren blir jag lika glatt överraskad igen. Kolla, här växer en massa vitlök!

Vad gör man då med denna vitlök som det aldrig blir några stora lökar av? Jo, pesto!

#Vitlökspesto#

Gräv upp ett par stånd bortglömd vitlök. Kapa bort smålökarna (dem kan du hitta på nåt annat gott med) och klipp blasten i kortare bitar. Riv lite parmesanost. Jag tog vår egen hemgjorda getparmesan. Mixa blasten med solrosfrön och rapsolja. Tillsätt parmesanosten, lite vatten och salt.

Just i dag åt vi den till vårens sista sparrisskörd men den är säkert lika god till pasta eller som tillbehör till någon annan rätt.

Om du sparar lite i en burk i kylen, täck peston med rapsolja så håller den fint.

Det riktigt fina i kråksången är att den här bortglömda vitlöken varar för evigt. Inget gräva, plantera, vattna eller rensa. Bara skörda!

Läs mer om vitlök som bildar blomknoppar - även de är ätbara! Vitlöksskaft i maten!

Monikas nästa krönika kommer om ett par veckor!

Monika har en blogg, kika gärna där: Ekoplantan

#Läs tidigare avsnitt av Monikas självhushållning#

Ljuset är på väg tillbaka! Odla för hela året! Små, små pluppar av näring! Tomatdrömmar! Vad händer i växthuset? Örtsalt av ogräs

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment och annat spännande så att du inte missar något. Prenumerera här: Nyhetsbrev Odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB