Glömskans belöning
Text och foto: Monika Hulthe
Vitlökspesto eller glömskans belöning – välj själv. En gång för flera år sedan, när jag fortfarande hade två fungerande knän, hade jag ett stort grönsaksland som våra linderödssvin hjälpte till med genom att böka bort ogräs. Där odlade jag alla våra grönsaker, och fortfarande idag gör sig det förgångna påmint när jag hittar kvarglömd vitlök där varje vår. Den dyker alltid upp som en glad överraskning när jag är ute och ser efter vad som vaknar till liv bland ogräsen.
Efter hand blir det gamla grönsakslandet övergivet till förmån för nya, mer lättskötta odlingar mellan växthusen. Men år efter år, när jag på våren tar en runda och råkar titta förbi det gamla landet, blir jag lika glatt överraskad igen – titta, här växer det massor av vitlök! Den envisas med att fortsätta växa, år efter år, utan den minsta skötsel. Ingen plantering, inget rensande, inget vattnande – bara gå dit och skörda!
Men vad gör man med denna självpåhittade och lite bångstyriga vitlök, som sällan ger stora lökar? Jo, pesto! Av blast och smålökar går det att göra en vitlökspesto som är både smakrik och väldigt användbar.
Vitlökspesto – av det oväntat återvändande
Gräv upp några stånd av den gamla, trogna vitlöken (eller annan blast, om du har). Kapa bort smålökarna – de kan du gärna spara till något annat gott, som till exempel örtsalt enligt mitt tidigare tips i Örtsalt av ogräs. Klipp blasten i kortare bitar och riv lite parmesanost, allra helst egen hemgjord getparmesan om du har möjlighet. Mixa vitlöksblasten med solrosfrön och rapsolja tills det blir slätt. Blanda i parmesan, lite vatten och salt efter smak.
Tips på användning
Peston är fantastisk till allt från vårens sista sparrisskörd, som vi åt den till idag, till pasta eller som tillbehör på grilltallriken. Vill du spara lite av peston i kylskåp, lägg den i en glasburk och täck med ett lager rapsolja så håller den sig fräsch länge.
Extra fördel: en ständigt återkommande skörd
Det som verkligen är tjusningen här är att vitlöken, som en gång blev kvar, har blivit ett slags outsinlig resurs i trädgården. Även när landet växer igen och faller i glömska kommer vitlöken troget tillbaka. Självhushållning kan verkligen vara enkelt ibland – det är bara att låta naturen göra jobbet och förvalta skörden när den bjuder på överraskningar!
Ett extra tips: även vitlökens blomknoppar är ätbara och kan användas till exempelvis wok eller sallad – håll utkik när du går din vårtur.
Fler tips för självhushållare
Känner du dig inspirerad av att ta vara på det som redan finns? Spana gärna in några av mina tidigare krönikor om självhushållning:
- Ljuset är på väg tillbaka!
- Odla för hela året!
- Små, små pluppar av näring!
- Tomatdrömmar!
- Vad händer i växthuset?
- Örtsalt av ogräs
Håll kontakten och få mer inspiration
Har du frågor om självhushållning eller är nyfiken på fler tips? Prenumerera gärna på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du regelbundet information om sortiment, erbjudanden och inspiration kring odling och hållbar matlagning. Missa inget spännande!
Monikas nästa krönika kommer om ett par veckor!
Följ gärna min vardag och tankar vidare på bloggen.