Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Glödande sommarrabatt

Sommarblommorna i Göteborgs botaniska har länge varit en inspirationskälla för mig. Förra årets tema i rabatten framför Institutionsbyggnaden hette Siena, en varm, lysande komposition i terrakottafärg och varmröda nyanser.

Av Sylvia Svensson

Inspiration till Siena hämtade rabattkompositören Birgitta Hagelin från Italien, från den medeltida staden Siena som ligger mitt i Toscanas hjärta. Staden är omgiven av böljande kullar och vajande solrosfält. När den nedgående solens strålar träffar stadens fasader, får husen just denna lysande terrakottafärg. De rostiga klätterställningarna i metall bidrar till den medeltida stämningen.

Sommarrabatten utgjordes dels av en stor rundel i mitten, dels av avlånga rabatter utmed bokhäcken.

Mustiga färger

Det fanns många olika sommarblommor och även några perenner som ingick i kompositionen, inte minst de höga, gula och terrakottafärgade, grenade solrosorna Helianthus annuus ’Paquito Mixed’ och den rödbladiga ricinen Ricinus communis ’Carmencita’, som bildar bakgrunden mot bokhäcken och mittpunkten i den runda rabatten.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Blodamarant, Amaranthus cruentus ’Autumn Pallet’, har hängande, terrakottafärgade ”svansar”, sommarrudbeckian, Rudbeckia hirta var pulcherrima ’Cherry Brandy’, zinnian Zinnia elegans ’Meteor’ och kokardblomstret Gaillardia pulchella ’Red Plume’ lyser i varmröda nyanser och trumpetblomman, Salpiglossis sinuata ’Royal Chokolade’ i mörkt rödbrunt är några av växterna i rabatten.

Den dekorativa kolvhirsen Setaria italica och dess mycket mörkbladiga sort 'Red Jewel' svävar över blommorna och matchar dem med sina hängande kolvar.

Framkanterna i rabatten utgörs av det häftigt tvåfärgade palettbladet Solenostemon ’Wizard Scarlet’, gulbladiga funkior, Hosta ’Summer Music’, blåbladiga funkior Hosta ’Blue Monday’, mörkbladiga alunrötterHeuchera ’Palace Purple’, terrakottafärgade stjärnögon Osteospermum 'Bronze Charmer’ och ljusgula svartögon Thunbergia alata ’Sunny Lemon Star’ som väver in sig bland de andra växterna och även hänger ner från kanten.

I de rostiga klätterställningarna klättrar mörkblommande luktärten Lathyrus 'Almost Black' och den rödgula spanska flaggan, Ipomoea lobata.

Komponera själv

Blir du inspirerad att göra en sådan här rabatt själv, så är det hög tid att börja förkultivera växterna så att de hinner blomma.

Det finns också många av dessa växter att köpa som färdiga plantor i handelsträdgårdar och på torg nu under våren, så att du kan komponera din egen sommarrabatt även om du inte förkultiverar själv. Bilderna kan fungera som idéer, det måste ju inte vara just samma sorter.

Placera de klättrande växterna i sina ställningar och de höga växterna antingen i mitten av en rund rabatt eller i bakgrunden av en avlång rabatt och så trappa ner med allt lägre växter mot framkanten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB