Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Glöd i höstrabatten

Så här i början av hösten kan man tro att blomsterprakten i trädgården är över. Men icke, ända fram i oktober kan de höstblommande perennerna stå i flor och förlänga sommaren.

Text och foto: Marie Lindell

I september och in i oktober kan vi glädjas över de höstblommande perennerna som under sensommar och tidig höst har sin storhetstid och förgyller trädgården med mättade färger. De sena perennerna blommar i många veckor, en del ända tills frosten kommer. De är lättodlade, ofta mycket långlivade och härdiga över nästan hela Sverige. När perennerna fått några år på nacken har de utvecklats till stora plantor som också är perfekta som snittblommor.

#Variationsrika solhatten#

– Röd solhatt, Echinacea purpurea, som förr hette röd rudbeckia, är en av mina favoriter i höstrabatten. Det är en värmeälskande läkeväxt, som drar till sig fjärilar och bin. Solhatten förökas genom delning eller med rotsticklingar. Jag gillar speciellt sorterna 'Magnus' som blir ungefär en meter hög, rödviolett, med kraftig stjälk och väldigt hållbar, både i rabatt och i snitt, 'Pica bella', lite lägre än 'Magnus' och mörkt rosa, samt 'Vintage wine’ kompakt, med mörkt vinröda blommor och 80 centimeter hög, säger Inger Filipsson, trädgårdsingenjör, som driver Funbo Plantskola utanför Uppsala.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Inger har precis fått en leverans av höstperenner i eldiga färger som hon håller på att märka och placera ut för försäljning. De vita sorterna av den röda solhatten kan vara känsligare men nya sorter som till exempel 'Alba' är härdigare. Den röda solhatten vill ha soligt och en väldränerad jord.

#Anisörten – en uppstickare i rabatten#

En annan av Ingers favoriter som blommar juli–september är anisört, Agastache. Den drar också till sig insekter, doftar aromatiskt och är en solälskare. Den självsår sig men kan också delas på våren. Med sitt uppstickande, raka växtsätt passar den bra i rabatten med den röda solhatten. En sort med purpurlila blommor är 'Black adder'.

Alunroten, Heuchera, är användbar i rabatt, kruka och balkonglådan. Inger brukar plantera den tillsammans med sommarblommor eftersom den är fin under hela sommaren och hösten. Den finns i många olika färger, en del med konstrastfärg under bladen som till exempel 'Caramel' som har ett lysande gul-/persiko-/orangefärgat bladverk med purpurröd undersida. 'Green spice' har silverfärgade blad med mörka bladnerver och kanter och 'Monet' har gröna blad med ljusa marmoreringar. Alunroten finns också med ådrade och krusade blad och genom att dela större plantor kan man få stora bestånd.

#Nattfukt och morgondagg ger fukt#

– Mina höstfavoriter är alla lättodlade och vill ha väldränerat. Man kan mylla ner kogödsel i rabatterna i slutet av augusti och i september kan man med fördel plantera perenner. Det är gynnsamt med nattfukten och morgondaggen. Kunderna vill gärna ha höstperenner med färg och en av de mest efterfrågade är den röda solhatten. De höstblommande perennerna har oftare starka, eldiga färger i varma toner, säger Inger.

Samplantera höstperenner

Den röda solhatten är en fin samplanteringsväxt och passar bra tillsammans med anisört och rosor, med bolltistel eller som uppstickare tillsammans med höga nävor. Bladväxter som lammöron och alunrot fungerar bra som marktäckare tillsammans med den röda solhatten. Ett tips är att plantera de senblommande perennerna tillsammans med växter som har fina bladverk som håller under en lång tid.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB