Glöd i höstrabatten
Variationsrika solhatten
Röd solhatt – rabattens höjdare
– Röd solhatt, Echinacea purpurea, tidigare kallad röd rudbeckia, är en av mina favoriter i höstrabatten, säger Inger Filipsson, trädgårdsingenjör och ägare till Funbo Plantskola utanför Uppsala. Denna värmeälskande läkeväxt är mycket uppskattad av både fjärilar och bin. Solhatten kan förökas genom delning eller rotsticklingar och finns i många vackra sorter. Inger nämner särskilt 'Magnus', som blir ungefär en meter hög, rödviolett och mycket hållbar såväl i rabatt som som snittblomma. 'Pica bella' är något lägre med ett mörkt rosa blomblad, och 'Vintage wine' är kompakt med mörkt vinröda blommor och cirka 80 centimeter hög.
Vita sorter – känsligare men härdiga alternativ
Inger har nyligen tagit emot en leverans av höstperenner i kraftfulla färger som hon märker upp och ställer ut till försäljning. De vita sorterna av röd solhatt kan vara något känsligare, men nya sorter som till exempel 'Alba' har visat sig vara mer robusta och härdiga. Generellt vill solhatten stå på en solig plats med väldränerad jord för bästa resultat.
Anisörten – en uppstickare i rabatten
Aromatisk favorit
En annan av Ingers favoriter är anisört, Agastache, som blommar från juli till september. Den drar till sig insekter, doftar aromatiskt och trivs bäst i sol. Anisörten självsår sig lätt men går också bra att dela på våren. Eftersom den växer uppåt och rakt, passar den perfekt tillsammans med röd solhatt i rabatten. Bland sorterna finns 'Black adder' som lyser med sina purpurlila blommor.
Alunrot – för färgprakt hela säsongen
Snygg i rabatt och kruka
Alunroten, Heuchera, är ännu en mångsidig favorit i rabatt, kruka eller balkonglåda – en växt som är snygg hela sommaren och långt in på hösten. Sorterna varierar stort; 'Caramel' har lysande gul-persiko-orange blad med purpurröd undersida, 'Green spice' bjuder på silverfärgade blad med mörka nerver och 'Monet' har gröna bladverk med ljusa marmoreringar. Vissa alunrotsorter har även ådrade och krusade blad, och genom att dela äldre plantor kan man snabbt skapa större, täta bestånd. Plantera gärna tillsammans med sommarblommor för extra färgskiftningar genom säsongen.
Nattfukt och morgondagg ger bästa starten
Bästa tiden för plantering
– Mina höstfavoriter är alla lättodlade och trivs i väldränderad jord, fortsätter Inger. I slutet av augusti är det bra att mylla ner kogödsel i rabatterna för extra näring. September är en utmärkt planteringstid då nattfukten och morgondaggen bidrar till en gynnsam etablering. Många trädgårdsentusiaster efterfrågar just höstperenner i eldiga, varma färger – och då är röd solhatt allra mest populär. Det är ofta nu man kan våga använda mer kraftiga färgtoner inför höstens färgsprakande final.
Samplantera höstperenner för långvarig effekt
Kombinera robusta perenner
Röd solhatt är mycket fin att samplantera. Den passar utmärkt tillsammans med anisört och rosor, men även med bolltistel eller som uppstickare ihop med höga nävor. Bladväxter som lammöron och alunrot blir utmärkta marktäckare och skapar en stabil, frodig bas runt de blommande favoriterna. Ett gott råd är att kombinera sena perenner med växter som har ett vackert bladverk som håller sig dekorativt länge – då blir rabatten fin även när några sorter tagit paus.
Fler tips för höstrabatten
Utöka variationen
Vill du ha ännu större variation kan du plantera andra perenner som höstanemon (till exempel 'September charm', robust och romantisk med blomning augusti–oktober), kransveronika, strålrudbeckia eller solbrud. Höstsilverax ‘Brunette’ är en modern klassiker med underbar doft och blomvippor som håller sig snygga flera veckor.
Tänk på att dela äldre bestånd vart femte år för frodigare och mer blomvilliga plantor [1]. Passa också på att utnyttja att växtsäsongen sträcker sig långt in i oktober – med rätt höstperenner kan trädgården vara praktfull ända till den första frosten.
Text och foto: Marie Lindell