Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gamla träd ger historia

**Karins krönika** Det är en fröjd att ha gamla träd runt sig. Det är inte bara att de ger struktur och stabilitet i en trädgårdsmiljö, de inger också ett slags lugn och trygghet. Skänker perspektiv på tiden. De gör oss medvetna om att gröna miljöer inte skapas för dagen utan snarare idag, för framtiden. De får mig ofta att sända en tacksamhetens tanke till alla de som med tillförsikt planterat träd för länge sen, för att berika en miljö som de själva kanske inte ens får uppleva.

Astrid Lindgrens Näs och dess Trädgårdar: Historia, Inspiration och Betydelse

I den unika miljön på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby breder träd ut sina skuggande kronor, många av dem planterade redan när den gamla prästgården byggdes i början av 1800-talet. Andra har vuxit upp ännu tidigare och bidrar, tillsammans med yngre självutsådda träd, till ett stämningsfullt landskap laddat med minnen och historia. I det grönskande området bakom Astrid Lindgrens barndomshem finns ett varierat bestånd av träd – gamla jättar bland sly, nässlor och spädare uppväxter – att både lyfta fram och låta stå till rätta i en trädgårdsmiljö som knyter an till både tradition och nutid. Platsen utgör ett ovanligt värdefullt avstamp när man ska forma en miljö för lek, skapande och eftertanke i en miljö så rik på både litterära och biologiska värden.

Den mäktiga almen – Kronjuvelen bland träden

Bortom prästgården reser sig den storvuxna almen, ofta kallad parkens kronjuvel. Den mäktiga stammen mäter uppemot sju meter i omkrets, och dess knotiga, trolska växtsätt har överlevt både storm och almsjuka genom århundradena. Trädet har blivit ett samlat centrum för lekar och utforskande i generationer. Att kunna vila under en så gammal, robust och fortfarande livskraftig alm i södra Sverige är i sig anmärkningsvärt och tillför platsen en särskild aura.

Det är svårt att skåda denna väldiga alm och inte fundera över allt den bevittnat: barn som lekt tafatt runt stammen, byggt bon bland grenarna och funnit inspiration i dess levande form. Astrid Lindgren själv lekte som barn i trädets famn. I hennes egna minnesbilder beskriver hon klättringen, barkens sträva yta mot handflatan och hur hon i vuxen ålder fortfarande ihåg exakt var fötterna bäst placerades för att smidigt ta sig upp. Med tiden fick almen i syskonskaran namnet ”Uggleträdet”, efter att ugglor häckat där och gett platsen en extra dos trolldom.

Det mest fascinerande är kanske tidsperspektivet: trädet har som levande varelse lyssnat till såväl barns skratt som deras allvarliga samtal i över 150 år. Här knyts det förflutna och nuet samman, och träden framstår som varaktiga länkar genom tiden.

Illustration: Den gamla almen i prästgårdsparken

Från ”Uggleträdet” till ”Sockerdricksträdet”

De senaste åren har almen kommit att symbolisera mer än barndomsminnen. Den inspirerade Astrid Lindgren till det magiska trädet i Pippi Långstrump-böckerna – det mytomspunna ”Sockerdricksträdet”. Trädets ihåliga stam blev ett hemligt gömställe i både verklighet och litteratur. I Astrid Lindgrens fantasi kunde detta träd, om det bara sköttes om och vattnades väl, bära fram inte bara sockerdricksflaskor, utan också allt från franskbröd till köttfärslimpa. I denna bild ryms en tidlös poesi: den som vårdar det gröna blir själv belönad – ofta på oväntade sätt.

Illustration: Barn leker vid almen, inspirationsbild till Sockerdricksträdet

Trädgårdarnas utveckling och betydelse

Sedan 2016 har Astrid Lindgrens Näs fått nya, tematiskt utformade trädgårdar. Dessa har vuxit fram ur inspiration från både Astrids barndom och hennes rika, färgstarka författarskap. Här möts småländsk natur och konstnärliga installationer, och varje trädgårdsrum speglar teman såsom frihet, mod, trygghet och glädje – känslor som är centrala både i Lindgrens värld och platsens själ. Rosenträdgårdar, plommonlunder, skogsdungar, blomsterängar och fantasifulla lekplatser skapar här möjligheter för både lek, återhämtning och kreativa kulturmöten.

Trädgårdens syfte och idé

Syftet har varit att konkretisera Astrid Lindgrens idéer om naturens avgörande betydelse för fantasi, skapande och välmående – såväl för dagens som morgondagens besökare. Träden – särskilt den gamla almen med dess roll som både lekplats och gömställe – får extra innebörd genom kopplingarna till Astrids egen uppväxt och litteratur. De förmedlar vikten av att vårda det gröna för framtiden, och bjuder in till reflektion: möjligheterna i livet – och i berättandet – är faktiskt gränslösa.

Illustration: Trädgårdsrummet "Mod och frihet"

Fördjupning

Vill du veta mer om trädgårdarnas uppbyggnad och teman, besök gärna Astrid Lindgrens Näs officiella hemsida.

Tid för nya planteringar

Trädens framtid och nya berättelser

Vi behöver träd mer än vad vi ofta inser – för naturen, för landskapet, för fantasins och drömmarnas skull. Det är inte enbart de gamla träden som bär minnen: varje ny plantering kan bli startpunkten på ett nytt kapitel för framtiden. Det gamla ordspråket är lika aktuellt idag när planteringstiden närmar sig: ”Den bästa dagen att plantera ett träd var för 30 år sedan. Den näst bästa dagen är idag.” Det är ord att bära med sig – speciellt på en plats som Astrid Lindgrens Näs, där träden och berättelserna alltid hör samman.


Text och bild: Karin Eliasson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB