Gallup-undersökning
Vilken blomma förknippar svenskarna mest med julen?
Gallup-undersökningen visar tydligt att julstjärnan (Poinsettia) är den blomma svenskar allra mest associerar med julen. Den är särskilt populär bland yngre – drygt sex av tio i åldersgruppen 20–29 år svarar att julstjärnan är deras främsta julblomma, jämfört med fem av tio bland 30–40-åringar. Det gör julstjärnan till det överlägset vanligaste valet, men även hyacinten och amaryllis har en stark koppling till julen och hamnar på andra respektive tredje plats i undersökningen. De öppna svaren lyfte fram en rad mer ovanliga associationer till julblommor, exempelvis “Min fru!”, julgrupp, nejlika, orkidé, röda blommor, saffran och vitmossa.
Vanligaste blommorna enligt undersökningen
- Julstjärna
- Hyacint
- Amaryllis
Vilken färg föredrar du på julstjärnan?
Röd julstjärna är den klart mest populära färgen enligt undersökningen. Hela 82 % av alla tillfrågade föredrar röd, med särskilt starkt stöd i åldersgruppen 30–40 år (85 %) mot 77 % bland 20–29-åringarna. Rött förknippas oftast med den traditionella julstämningen. Vita julstjärnor väljs av cirka en tiondel av svenskarna, medan varianter i glittrigt, rosa, lila eller aprikos är ytterst ovanliga.
Vad förknippar du julstjärnan med?
En överväldigande majoritet, 72 %, förknippar julstjärnan främst med adjektivet “traditionell”. Därefter är det ordet “vacker” som kommer mest frekvent, särskilt bland yngre där 17 % lyfter fram detta att jämföra med 9 % bland äldre. I de öppna svaren associeras julstjärnan även med julstämning, pyssel, tomten, Jesusbarnet, mormor, kärlek och det faktum att blomman är lättskött.
Några av de vanligaste associationerna
- Traditionell
- Vacker
- Julstämning
- Lättskött
Ovanliga associationer bland öppna svar
- Pyssel
- Tomten
- Mormor
- Kärlek
Ger du bort julstjärnor till julen?
Undersökningen visar tydliga skillnader mellan olika grupper. Det är framför allt kvinnor (58 %) och personer i åldern 30–40 år (49 %) som brukar ge bort julstjärnor. Bland männen är det hela 65 % som inte har för vana att ge bort julstjärnor i jultid. Sett till geografi är det vanligast att ge bort julstjärnor i södra Sverige, medan det är minst vanligt i Mellansverige.
Skillnader mellan grupper
Kön
- Kvinnor: Ger oftare bort julstjärnor (58 %)
- Män: Färre som ger bort (65 % gör det inte)
Geografi
- Vanligast i södra Sverige
- Minst vanligt i Mellansverige
Hur många julstjärnor köper du per år?
Ungefär en tredjedel av svenskar i ålder 20–40 år köper 1–2 julstjärnor per år. Nästan lika många köper fler än tre julstjärnor årligen, medan något färre väljer att avstå helt. Personer i åldersgruppen 30–40 år, gymnasie- och högskoleutbildade samt höginkomsttagare (särskilt de boende i Mellansverige), köper i högre grad 1–2 julstjärnor per år. De som handlar 3–5 julstjärnor årligen är oftast kvinnor.
Kategorier av inköp
- 1–2 julstjärnor/år: Vanligast bland 20–40-åringar och höginkomsttagare
- 3–5 julstjärnor/år: Ofta kvinnor
- Avstår: Något färre
Vad är viktigast för dig när du köper en julstjärna?
Kvaliteten på julstjärnan anges som den absolut viktigaste faktorn enligt 43 % av de svarande. Åldersgruppen 30–40 år (47 %) och personer med hushållsinkomst på över 300 000 kr/år samt boende på landsbygden och i södra Sverige värderar kvaliteten allra högst (i södra Sverige så högt som 51 %, medan siffran i norra Sverige ligger på 29 %, jämfört med riksgenomsnittet på 43 %).
Utöver kvalitet menar en fjärdedel av de svarande att formen är viktigast, och nästan lika många anger färgen. Flera fäster också stor vikt vid att blomman är fin, ser frisk ut och ger helhetsintryck – och att mottagaren ska bli glad av den.
Viktigaste faktorer vid köp
Kvalitet
- Viktigast för 43 % (51 % i södra Sverige, 29 % i norr)
- Särskilt viktigt för åldersgruppen 30–40 år och hushåll med hög inkomst
Form och färg
- Form viktigast för 25 %
- Färg nästan lika viktig
Annat
- Friskhet, helhetsintryck, mottagarens glädje
Sammanfattning
Gallup-undersökningen visar att julstjärnan har en särställning hos svenska folket och förknippas starkt med tradition och julstämning. Det är framför allt den klassiskt röda julstjärnan som omfamnas, men variationer ökar långsamt i popularitet. Kvalitet är viktigast vid köpbeslut, särskilt bland personer i södra Sverige, höginkomsttagare, landsbygdsbor och åldersgruppen 30–40 år. Kvinnor och boende i södra landet både köper och ger bort flest julstjärnor. Blomman har därmed blivit en självklar och omtyckt del av svensk jultradition.
Källor
Axplock ur Gallup-undersökningen om julstjärnor