Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gallup-undersökning

Axplock ur Gallup-undersökningen om julstjärnor

Vilken blomma förknippar du mest med julen?
Undersökningen visar att den julblomma man mest förknippar med julen är julstjärna. Det är något fler yngre som ger detta svar. Drygt sex av tio i åldersgruppen 20-29 år jämfört med fem av tio i åldern 30-40 år säger detta.

På andra plats kommer hyacinten och tredje amaryllis.

I de öppna svaren är det följande "blommor" som förknippas med julen: Min fru!, julgrupp, nejlika, orkidé, röda blommor, saffran och vitmossa.

Vilken färg föredrar du på julstjärnan?
Röd är den absolut populäraste färgen på julstjärnan, den föredras av 82 % av samtliga tillfrågade. Vissa åldersskillnader finns, de är främst personer ur åldersgruppen 30-40 år (85 %) som föredrar röd, jämfört med 77 % i gruppen 20-29 år.

Var tionde person tycker bäst om vita julstjärnor medan andelen som gillar glittriga, rosa, lila eller aprikos varianter är mycket låg.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Vad förknippar du julstjärnan med?
Julstjärnan förknippas främst med adjektivet traditionell, det svarar hela 72 % av samtliga tillfrågade. Det näst vanligaste är vacker, vilket åtskiljer de olika åldersgrupperna.

Det är fler yngre som tycker att julstjärnan är vacker (17 %), än de äldre (9 %).

I de öppna svaren förknippas julstjärnan med bland annat följande: Julstämning och pyssel, tomten, Jesusbarnet, mormor, kärlek kanske, lättskött.

På frågan ger du bort julstjärnor till julen
är det stora skillnader mellan män och kvinnor och mellan de två åldersgrupperna. Det är främst kvinnor (58 %) som ger bort julstjärnor och personer i åldern 30-40 år (49 %). Av männen svarar 65 % nej på frågan om de brukar ge bort julstjärnor till julen.

De är också vanligare att ge bort julstjärnor i södra Sverige än i resten av landet. Minst vanligt är det i Mellansverige.

Hur många julstjärnor köper du per år?
Runt en tredjedel av den svenska allmänheten i åldern 20-40 år köper 1-2 julstjärnor per år, nästan lika många köper fler än 3 julstjärnor årligen och något färre köper aldrig någon.

Bland de som köper 1-2 julstjärnor per år finner man en hög andel 30-40 åringar, gymnasie- och högskoleutbildade samt höginkomsttagare. Många är boende i mellan Sverige.

De som köper 3-5 julstjärnor per år är oftast kvinnor.

På frågan vad är viktigast för dig när du köper en julstjärna?
framstår kvaliteten som den enskilt viktigaste aspekten enligt 43 % av samtliga respondenter. Det finns vissa åldersskillnader, 47% i gruppen 30-40 år svarar kvalitet men endast 35% av 20-29 åringarna.

Bland de som framhåller kvalitetens betydelse finner man en hög andel 30-40-åringar, personer med hushållsinkomst på över 300 000 kr/år, boende på landsbygden samt boende i södra Sverige.

Kvaliteten på julstjärnor bedöms som viktigare i söder än i norr. 51 % av de tillfrågade i södra Sverige svarar att kvaliteten är viktigast när man ska köpa julstjärna, i norra Sverige bara 29 %. (Jämfört med ett riksgenomsnitt på 43 %)

En fjärdedel menar att formen har störst betydelse och nästan lika många svarar färgen.

Några av de öppna svaren är: "Att den är fin", "skicket att den ser frisk ut", "Tittar på blomman i helhet", "att den som får den blir glad".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB