Fuchsiorna vaknar snart
Väcka fuchsior och pelargoner efter vintervilan
Nu på vårvintern är det dags att se till de sovande fuchsiorna och pelargonerna – och förbereda årets väckning!
Vi har besökt Rose-Marie, en sann fuchsiaentusiast som för varje år har fler och fler vackra fuchsior på sin patio. Hon började med två plantor för fjorton år sedan, och nu är intresset större än någonsin. Varje vår inhandlas några nya sorter samtidigt som några av de äldre ibland tackar för sig.
Vintervila och förvaring
Än så länge vilar fuchsiorna i hennes svala källare. Men snart är det dags att väcka dem, och vintervilan är lika viktig för pelargoner som för fuchsior. Under vintermånaderna har Rose-Marie bara tittat till sina sovande skönheter ungefär en gång varje månad, gett dem en minimal slurk vatten – ungefär en halv deciliter till en 10-literskruka. Eftersom den sovande fuchsian saknar blad avdunstar nästan inget vatten, och det lilla som ges är enbart för att hålla rötterna vid liv.
Det finns en enkel tumregel för vinterförvaring: Välj en plats där potatis kan lagras vintern igenom utan att frysa eller skrumpna. Samma plats är idealisk för både fuchsior och pelargoner. Temperaturen ska ligga kring +3 till +5°C och gärna vara mörk, så att plantorna verkligen slumrar och inte fortsätter sticka iväg i bleka skott. Får de för varmt, försöker de ibland växa och blomma även vintertid, vilket försvagar dem inför kommande säsong.
Fler tips om förvaringsplatser, vintervila och mängder av fuchsia-inspiration hittar du på Svenska Fuchsiasällskapets hemsida.
Vinterhärdiga fuchsior på friland
En spännande detalj är att det numera finns ett 30-tal fuchsiasorter som är vinterhärdiga, åtminstone till växtzon 3 på friland, ofta ännu högre. Några av dessa arter har Rose-Marie utomhus i trädgården, bland annat Fuchsia magellanica alba, F. m. riccartonii, F. procumbens och F. m. gracilis.
Dessa beter sig som perenner: de fryser helt ner på hösten men kommer upp igen på våren. Plantera dem 10–15 cm under jord, ungefär som en ros, och täck rejält med torra löv och granris för säker övervintring. Tålamod krävs, för de kan ta tid på sig att visa nya skott på våren!
Väckning och omplantering
När tiden är inne att ta fram sina fuchsior ur vintervilan avgörs mycket av vilka möjligheter till fortsatt förkultivering du har. Om du har ett frostfritt uterum, växthus eller svalt men ljust rum kan du börja tidigt på våren. Annars får man vänta tills risken för nattfrost är över, särskilt om plantorna måste sättas direkt utomhus.
Rose-Marie brukar ta fram sina plantor i mitten till slutet av mars. Hon lyfter försiktigt ut jordklumpen, skakar bort gammal jord och planterar om i fräsch, lucker blomjord gärna blandad med småleca för bättre dränering. Fuchsior föredrar att stå trångt, så välj hellre en mindre än för stor kruka till en början och byt upp dig när plantan växer. Tryck inte till jorden hårt – den ska vara så luftig som möjligt!
Vid omplantering klipper hon ner plantorna ordentligt (nytt skott – måste kortas senare), och ställer dem sedan i husets svalaste fönster med avstängda element under.
De allra största plantorna får stanna kvar i källaren, nu med tillskottsbelysning i form av lysrör cirka 14 timmar per dygn.
Vattningen vid omplantering är ordentlig, men därefter väntar hon tills plantan är rejält torr innan nästa vattning. Detta är extra viktigt, för i början av säsongen saknar plantan sugrötter – de måste få chans att växa ut igen. Många ängsliga ägare vattnar ihjäl sina fuchsior i detta skede, men det är viktigare att jorden är för torr än för blöt. Detsamma gäller för nyinköpta sticklingar, som ofta dör av övervattning snarare än torka.
Avhärdning mot våren
När det sedan börjar bli mildare ute i april–maj, ställer Rose-Marie ut plantorna några timmar om dagen på en skyddad och skuggig plats. Sakta vänjs de vid solljus och vind, och först när all nattfrost är över får de stanna ute dygnet runt. Då är den nya odlingssäsongen igång!
Mångfald av sorter
Det finns otaliga sorters fuchsior att botanisera bland, till exempel 'Beacon Rosa', 'Peachy', 'Celia Smedley', 'Flash' och 'Professor Henkel' – som alla lyser upp trädgården och pation med sin unika blomprakt.
Tips för friska plantor
Svalt och frostfritt i kombination med sparsamt vattning och rätt beskärning är ett vinnande koncept – likaså tålmodig avhärdning på våren. På så sätt får du friska och blomvilliga fuchsior och pelargoner, år efter år. Välkommen till en färgsprakande fuchsiasommar!