Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fruktad svampsjukdom på buxbom!

Buxbomsvamp, _Cylindrocladium buxicola_, är en allvarlig sjukdom som drabbar buxbom och som på senare tid har utlyst larm på kyrkogårdar i södra Sverige. Svampen kan drabba även våra privata odlingar och experterna manar nu till stor försiktighet vid inköp av buxbom.

Av Katarina Kihlberg

När en buxbom drabbas av svampen Cylindrocladium buxicola blir bladen gula eller gulorange. På stjälkarna kan brunsvarta streck förekomma. Under blöta förhållanden bildas det vita svampsporer på undersidan av infekterade blad, vilket bäst syns med förstoringsglas. Så småningom ramlar bladen av och hela växten dör. Svampen är mycket smittsam och sprider sig framför allt i täta häckar och bestånd.

Oroande framfart

Problemet med svamp på buxbom är så klart allvarligast i större odlingar, med ett stort estetiskt och känslomässigt värde, som exempelvis på kyrkogårdar.

Landskapsingenjör Marianne Blomberg på Helsingborgs kyrkogårdsförvaltning är orolig över svampens explosionsartade framfart. Jag frågar henne hur en privat trädgårdsägare bör förhålla sig till svampen.

– Om jag har buxbom i min trädgård som jag haft ett antal år så skulle jag förmoda att den är frisk och då skulle jag inte plantera någon ny buxbom överhuvudtaget just nu.

Ett allmänt råd lyder att du kan handla buxbom av välrenommerade plantskolor som är medvetna om riskerna och som bara handlar in garanterat friskt material. Men just nu går det uppenbarligen inte att vara helt säker då smittan har fortsatt att sprida sig på kyrkogårdar som bara köpt in garanterat friskt material. Om den forsatta spridningen beror på att även de nya plantorna varit smittade eller på om saneringen inte var tillräcklig är svårt att veta säkert.

Men Marianne Blomberg avråder alltså just nu helt från nyplantering: – Sjukdomen verkar mycket smittsam och det går snabbt med spridningen. Att satsa på nyplantering är mycket vanskligt, i stort sett all buxbom som finns till försäljning kommer ursprungligen från Holland, där smittan kommer ifrån.

Vad gör jag om min buxbom är smittad?

– Om du upptäcker att du har angripen buxbom i din trädgård ska du genast gräva bort den. Lägg den absolut inte i komposten! Inom kyrkoförvaltningen bränner vi alla plantor, gräver bort jord, bränner på platsen och gräver ner smittad jord och brända plantor. Hygienen med redskap, handskar mm är mycket viktig för att förhindra spridningen. Svampsporer kan vila i jorden i upp till 5 år så plantera inte någon ny buxbom på flera år, satsa istället på idegran eller liguster sorter som ju också kan formas, tipsar Marianne Blomberg.

Alternativ till buxbom

Charlotte Rosander, SLU Alnarp, har skrivit en projektrapport med titeln Ny svampsjukdom på buxbomshäckar – Cylindrocladium buxicola. Hon skriver att eftersom det i dagsläget inte finns några resistenta buxbomssorter så rekommenderas det att använda alternativa växtslag för låga häckar. Bland dessa är följande troligtvis härdiga för svenska förhållanden:

Berberis buxifolia ‘Pygmaea’ Berberis x stenophylla ‘Corallina Compacta’ Berberis x stenophylla ‘Irwinii’ Berberis x stenophylla ‘Nana’ Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’ Euonymus fortunei Ilex crenata Lavandula angustifolia Lonicera nitida Taxus baccata ‘Semperaurea’

Mer information

Vill du läsa hela Charlotte Rosanders rapport finns den här:
Ny svampsjukdom på buxbomshäckar – Cylindrocladium buxicola

För att se bilder på hur Cylindrocladium buxicola utvecklas kan gå in på den danska webbsidan: Plantesygdomme

Har du frågor?

Om du är bekymrad över eller har frågor kring din egen buxbom kan du mejla frågor till Odla.nu så försöker vi hitta hjälp och svar så snart vi kan. Mejla: katarina@odla.nu

#Läs också:#

Allt om växtskydd - del 1. Allt om växtskydd - del 2 Allt om växtskydd - del 3

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB