Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fruktad fluga funnen i Skåne

Den lilla bananflugan, som envist surrar runt våra fruktfat, är allmänt bekant. Mindre känd är släktingen Drosophila suzukiisom är ett gissel för frukt- och bärodlare i många europeiska länder. Nu har Jordbruksverkets växtskyddscentral, som bevakar växtskadegörare, konstaterat att flugan finns i Skåne. Det är första fyndet i Norden.

Text och bild: Jordbruksverket


Det som gör flugan så fruktad är att den angriper frukter och bär redan innan skörd och orsakar stora skördeförluster. Sverige har hittills varit förskonad från angrepp av Drosophila suzukii, som ännu inte fått något svenskt namn.­

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu
  • Vi har varit medvetna om att Drosophila suzukii skulle kunna komma in över landets gränser och har varit beredda, berättar Sanja Manduric vid Växtskyddscentralen i Alnarp. Nu när vi hittat flugan i våra fällor kommer vi att fortsätta bevaka den.

Extra besvärligt är att Drosophila suzukii även angriper vilda bär. Det gör det svårt att kontrollera flugans framfart.

  • Flugans angrepp syns på små stickhål efter honornas äggläggningar. Inuti frukten eller bäret finns sedan fluglarver eller puppor som är fyra millimeter långa. Ofta upptäcks skadorna inte förrän efter skörd.

Nu gäller det att ta reda på så mycket som möjligt om den nya skadegörarens beteende i vårt klimat. Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp kommer att samla in information om flugan i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och aktörer från trädgårdsnäringen. Vi kommer att ta fram information till frukt- och bärodlarna under 2015.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB