Fröskönt
Vinterståndare och skötsel av perenner med vackra fröställningar
Att låta perenner behålla sina stjälkar och fröställningar över vintern – s.k. vinterståndare – är både vackert och praktiskt i trädgården. Under den mörka och kalla årstiden ger de torkade formerna struktur och variation i rabatterna, samtidigt som de blir ett naturligt skydd för växterna.
Varför spara stjälkar och fröställningar?
För de flesta perenner är det bäst att inte klippa ner växterna på hösten. Om man låter blasten och stjälkarna vara kvar får växten ett skyddande lager under vintern. Kringblåsande löv och snö fastnar i bladen och bildar ett naturligt täcke som isolerar mot kyla och regn. Ömtåliga växter kan du med fördel täcka extra med torra löv eller granris för ökat skydd.
Vissa prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar bör absolut inte klippas inför vintern. Om du klipper av dessa öppnar du stjälkarna, vilket ger vatten möjlighet att tränga in och orsaka rötangrepp under vintern.
Särskilt perenner med vackra fröställningar förtjänar att stå kvar – de tillför både estetisk glädje och gynnar småfåglar som gärna söker frön ur de torra strukturernas gömmor.
När behöver man ändå klippa ner på hösten?
Det finns undantag. Pioner ska du alltid klippa ner och ta bort de vissna bladen efter blomningen. Detta för att pionmöglets sporer inte ska övervintra i växtdelarna. Detsamma gäller jordgubbar – ta bort bladverket på hösten för att minska risken för övervintrande sjukdomar. Men varken pioner eller jordgubbar har några vackra fröställningar att spara som vinterståndare.
Vackra exempel – bildkavalkad på fröställningar
Här nedan hittar du några utmärkta exempel på perenna växter med dekorativa fröställningar, som alla gör sig fint som vinterståndare:
- Echinops banaticus, blå bolltistel
- Lychnis chalcedonica, brinnande kärlek / studentnejlika
- Clematis recta, styvklematis
- Dipsacus sativus, kardtistel
- Leontopodium alpinum, edelweiss
- Macleya cordata, vippvallmo
- Phlomis tuberosa, lejonsvans
- Veratrum album, vit nysört
- Aconitum vulparia, alpstormhatt
- Buddleja davidii, fjärilsbuske
- Crocosmia 'Lucifer', montbretia
- Dictamnus albus, Mose brinnande buske
- Gypsophila paniculata, brudslöja (flerårig)
- Telekia speciosa, strålöga
- Veronica virginiana, kransveronika (årets perenn!)
Exempel på några av dessa vackra fröställningar nedan:
Prydnadsgräs – skönhet även på vintern
Prydnadsgräs är ofta fantastiskt vackra vinterståndare tack vare sina stadiga ax och vippor som ramar in rabatten året om. Precis som vissa perenner bör de lämnas orörda under vintern för att inte öppna för röta vid basen. Bekanta exempel är miscanthus och tuvrör, men även andra sorter har stort prydnadsvärde vintertid.
Sammanfattning
Att låta perenner och prydnadsgräs stå kvar över vintern ger både skönhet och skydd i trädgården. Torkade fröställningar och stjälkar fungerar som naturlig isolering och bidrar med form och färg när mycket annat vilar. Undvik att klippa ner växter med ihåliga stjälkar, men kom ihåg att pioner och jordgubbar är undantag och behöver friseras för att minska risken för sjukdomar. Många av perennerna här ovan är utmärkta exempel på vinterståndare och kan rekommenderas för dig som vill ha en levande och skyddad trädgård året runt.