Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter hos Odla.nu – sommarblommor

Vad vore väl sommaren utan de härligt färgglada sommarblommorna? Fröerbjudandet här på Odla.nu innehåller väldigt många och vackra sommarblommor och här presenterar jag nyhetssorterna bland dem.

Av Sylvia Svensson

Många sommarblommor bör förodlas så att de börjar blomma tidigare och du får mer glädje av dem, fast det finns förstås även sorter som kan direktsås och som ändå hinner blomma hyfsat länge. Om du dessutom är flitig med att plocka bort utblommade blommor och gödselvattnar dina blommor minst en gång i veckan under sommaren, så får du en mycket långvarig blomning - många blommar sommaren igenom fram till senhösten.

Frönyheterna som beskrivs här finna att köpa i Fröerbjudande OdlanuShop

Färgglada sömntutor

Sömntutan, Eschscholzia californica, har fått sitt namn för att den ”sover” när solen inte lyser på den. En ny sort av sömntuta, 'Single Mixed', har stilfullt enkla blommor i en härlig blandning av färger och bjuder villigt på en rik blomning i rabatten hela sommaren och en bra bit in på hösten. Sömntuta kan du direktså och den blir cirka 35 centimeter hög.

Ytterligare en ny sort av sömntuta är 'Peach Strawberry XL' där XL låter ana att det är fråga om en sort med extra stora, dubbla blommor. Den här sömntutan blommar i en underbar persikofärg under hela sommaren. Sömntutan kan direktsås där du vill ha den och denna sorten blir cirka 20 centimeter hög.

Vackra även som snittblommor

Det är trevligt att ha en rabatt med sorter som gör sig bra även som snittblommor, där du kan göra stora, härliga buketter till sommarens alla vaser!

Blåklint, Centaurea cyanus, är en klassisk snittblomma i midsommarbuketter. Den nya blåklinten 'Classic Fantastic' har enkla och halvdubbla blommor i olika blå nyanser, från himmelsblå till mörkblå med inslag av tvåfärgade i blått och vitt. Det är en lättodlad och fin snittblomma som blommar rikligt i din rabatt hela sommaren, och den kan du direktså på våren. Höjden på den här sortens blåklint blir cirka 75 centimeter.

En ljuvligt rosa blandning av blåklint heter 'Classic Romantic'. Med sina rosa, röda samt vit-, rosa- och rödmelerade klint passar den säkert dig som vill göra mer romantiska buketter. Den här sortens blåklint är mycket lättodlad och en härlig rabattblomma som även står länge som snitt. Direktsås där du vill ha den. Blåklinten blommar under juni-september, höjden blir cirka 75 centimeter.

Blåparasoll, Trachymene caerulea, 'Blue Lace' är en trevlig nyhet. Förutom ett väldigt vackert inslag i sommarrabatten som lär göra intryck på alla som ser den, är dess täta, väldoftande blommor även fina att använda som snittblommor. De ser ut just som lavendelblåa parasoller, därav namnet blåparasoll förstås, som svävar på stadiga stjälkar. Förodla gärna några veckor i mars-april för blomning i juli-september. Blåparasollen blir cirka 60 centimeter hög.

Sommaraster, Callistephus chinensis, är en sedan länge välkänd rabatt- och snittblomma. Den nya sorten 'Striped Mixed' har randiga, fylliga blommor i nyanser av rosa, blått och rött och blommar både rikligt och länge. Stjälkarna är upprätta och stabila. Sommaraster är alltid fina i rabatten och det är hållbara snittblommor. Förodla dina sommaraster i april-maj. De blommar juli-oktober. Höjd cirka 60-75 centimeter.

Lejongap, Antirrhinum majus, 'Night & Day' får djupt röda ”lejongapar” med ett väldigt effektfullt, vitt svalg och blomfäste. Den här sortens lejongap är en ny variant med hög kvalitet och blir säkerligen ett effektfullt blickfång i både rabatt och kruka. Lejongap är förstås också en ypperlig snittblomma. Förodla gärna dina lejongap i mars-april för tidigare blomning. Lejongap blommar i juli-oktober och blir ungefär 45 cm hög.

Olika sorters vädd – också fina till snitt

Praktvädd, Scabiosa atropurpurea, 'Black Knight' har en mörkt sammetsröd, faktiskt nästan svart färg på blommorna. De höga stjälkarna är långa och stadiga, så praktvädden är även en fin snittblomma. Blommornas doft lockar såväl humlor som fjärilar och bin, och praktvädden är väldigt dekorativ i rabatten som ”vävarväxt” med sitt lätt utsvävande växtsätt. Förodla praktvädden några veckor i mars-april. Den blommar under juli-september, och höjden blir upp till cirka 80 centimeter.

Praktvädd Scabiosa atropurpurea, 'Tall Double Mixed' är ytterligare en nyhet bland väddarna. På höga, stadiga stjälkar sitter det flerdubbla, kuddlika blommor i blandade färger som väcker uppseende i rabatten. Den här praktvädden är även en ypperlig snittblomma. Förodla din praktvädd några veckor i mars-april. Den blommar under juli-september och blir upp till 90 centimeter hög.

Ingen sommar utan luktärter

Luktärt, Lathyrus odoratus 'Almost Black' är en häftig sort med stora, nästan svarta, väldoftande blommor, och den blommar hela sommaren. Den här sortens luktärt är en kraftfull klättrare, så låt den klänga på spaljéer och bågar. Luktärt är fin som snittblomma och ju mer du plockar, desto fler blommor blir det sägs det ju. Direktså dina luktärter eller förodla dem i till exempel root-trainers för tidigare blomning. Höjd cirka 180 centimeter.

Nästa nyhetssort av luktärt, 'Erewhon', har uppseendeväckande, tvåfärgade blommor i mörk- och ljuslila. Låt dina luktärter klättra på staket eller något vackert stöd. Den doftar ljuvligt och passar bra till snitt. Luktärt blommar villigt hela sommaren och ju mer du plockar, desto fler blommor blir det. Luktärter kan du antingen direktså eller så förodla i till exempel root-trainers för tidigare blomning. Höjd cirka 180 centimeter.

Luktärten 'Lizbeth' har stora, krusiga blommor med härlig doft och dramatisk orangerosa färg. Den här sortens luktärt har ett tätt växtsätt och är en fin klättrare som blommar härligt hela sommaren. Precis som övriga luktärtssorter kan den direktsås eller så förodla den för tidigare blomning. Höjden blir cirka 180 centimeter.

Ståtlig spansk jungfru

Spanska jungfrun, Nigella papillosa, 'Midnight' har exotiska, djupt lila blommor som svävar ovanför ett vackert sirligt bladverk. Både blommorna och de lila frökapslarna är mycket dekorativa i buketter, såväl färska som torkade. Spanska jungfrun blommar i juni-september och du kan förodla den för tidigare blomning. Höjden är cirka 90 centimeter.

Hög rabattväxt - paradisblomster

Paradisblomster, Cleome spinosa 'Colour Fountain Mixed' får stora, svagt doftande blommor i färgskalan rosa, cerise, lila och vitt på höga stjälkar. Paradisblomster är mycket tjusiga i rabattens bakre del och blommar hela sommaren. Förodla dina paradisblomster i februari-mars för att de ska hinna blomma. De blir upp till 1 meter höga.

Växter till kanter och krukor

Roseniberis, Iberis umbellata, 'Fairy Mixed' är en blandning av rosa, ljuslila, karminröda och vita, lätt doftande blommor. Roseniberis blommar rikligt och har ett buskigt växtsätt vilket gör den mycket fin som kantväxt. Direktså din roseniberis på den växtplats som du har tänkt dig. Den blommar i juli-september och blir cirka 20 centimeter hög.

Silverek, Senecio cineraria, 'Silver Dust' får mycket dekorativa, silvergrå och ludna blad, och det är för deras skull som denna vackra växt i första hand odlas. Plantera din silverek i rabattkanten eller i kruka där du kan kombinera med alla möjliga färger. Förodla silvereken under mars-maj. Höjden blir cirka 25 centimeter.

Sommarflox, Phlox drummondii, ’Twinkle Star Mixed' är en lågväxande flox som får täta klasar av söta, stjärnformade blommor i blandade färger. Det gör att den här sortens sommarflox passar nästan var du vill; i rabattkanten, i krukor och i kärl och blomsterlådor. Förodla sommarfloxen under mars-april. Den blommar ganska länge, under juli-oktober, och höjden blir ungefär 15-20 centimeter.

Lobelia, Lobelia erinus, 'White Fountain' är en lobeliasort som får snövita, söta blommor i massor. Denna lobelian är oerhört vacker i kruka för sig själv eller som kontrast till andra blommor. Förodla lobelian under mars-april. Den blommar under juli-september, och höjden blir cirka 30 centimeter.

Flitiga Lisa, Impatiens walleriana, 'Safari Mixed' F2 . Det här är en ny Flitiga Lisa som gör skäl för sitt namn och producerar massor med blommor i rött, vitt, rosa och orange. Flitiga Lisa passar ypperligt både till rabattkant och kruka. Förodla din Flitiga Lisa under februari-april. Den blommar länge, under juni-september, och höjden blir cirka 30 centimeter.

Krasse är mångas favorit

Indiankrasse, Tropaeolum majus, 'Paso Doble' har färgrika blommor och vackert ljusgröna blad. Indiankrassen utgör en härlig färgklick i din rabatt där den kan dansa runt. Kanske vill du hellre ha din indiankrasse som en kantväxt med dess halvhängande, slingrande växtsätt, och den är även en utmärkt marktäckare, anspråkslös och lättodlad som den är. Indiankrassen kan förodlas för tidigare blomning, och den blommar under juni-oktober. Du vet väl att krasseblommorna kan ätas? De är väldigt fina som dekoration på tårta och sallad. Höjden på indiankrassen blir cirka 30 centimeter.

Prydnadkål och prydnadspumpa

Prydnadskål, Brassica oleracea acephala, 'Tokyo Mixed' är en bra växt för höstens krukor och planteringar. Prydnadskålen är mycket frosttålig och ger färg till din trädgård, täppa eller kanske balkong när naturen i övrigt går in i sin vila. När temperaturen sjunker under 10 grader kommer de olika, vackra färgerna fram. Förodla den här prydnadskålen i april-juni, fast du kan även direktså den bara du passar den för sniglar. Höjden blir cirka 25 centimeter.

Prydnadspumpa, Cucurbita & Lagenaria Species, 'Ornamental Mixed' innehåller massor med olika sorter av små, vackra och roligt formade prydnadspumpor som mognar lagom till höstens dekorationer. Förodla prydnadspumporna under mars-april eller så kan du så dem direkt på växtplatsen när jorden reder sig. Rankorna blir cirka 180 centimeter långa.

Köpa fröer Fröerbjudandet med alla blomster-, grönsaks- och kryddfröer samt såtillbehör här på Odla.nu hittar du här: Fröerbjudande OdlanuShop

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB