Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter hos Odla.nu – perenner och tvååriga

Nu har ljuvliga blomsterfröerbjudande äntligen kommit till Odla.nu så att vi kan börja botanisera bland alla de vackra blommorna. Här presenterar jag några nyheter bland perennerna och tvååringarna!

Av Sylvia Svensson

Ganska många perenner kräver minst en sommar på sig för att utveckla en så stor planta att den orkar blomma. De växterna kan du antingen förodla tidigt eller så direkt på växtplatsen senare på våren. Förodlar du tidigt och får fram stora plantor kan det hända att de gör ett försök att blomma redan under den första sensommaren, och kanske även lyckas med att visa upp några få blommor.

Frönyheterna som beskrivs här finna att köpa i Fröerbjudande OdlanuShop

Ljuv akleja

Akleja, Aquilegia vulgaris, 'Petticoat Pink' är en ljuvlig nyhet med sina dubbla, tylliknande kjolar. Den här aklejan passar perfekt i den gammaldags torparrabatten där den blommar på försommaren året efter sådden. Bladverket är kompakt och dekorativt och blommorna höjer sig cirka 60 centimeter över bladrosetten. Du kan förodla aklejan i februari -mars eller så direkt på växtplatsen senare på våren.

Ståtlig borstnejlika

Borstnejlika, Dianthus barbatus, är en tvåårig växt som första sommaren bildar en bladrosett och blommar sedan året efter, för att sedan fröa av sig och börja om igen. Nyhetssorten 'Electron' har väldoftande blommor i blandade färger och härligt vackra kontraster. Den här borstnejlikan är fin i rabatten och så förstås en utmärkt snittblomma. Du kan förodla den i februari-mars eller direktså på försommaren. Blommar juni-augusti året efter sådd. Höjden blir cirka 60 centimeter.

Glad tusensköna

Tusensköna, Bellis perennis, 'Goliath Mixed' har stora, dubbla blommor i en blandning av rosa och vita sorter på 15 centimeter höga, stadiga stjälkar. Tusensköna är fin som kantväxt i rabatten och passar även att växa i krukor. Förodla i februari-mars eller så direkt på växtplatsen. Den blommar i april-juni året efter sådd och är flerårig.

Fladdrande fjärilsbuske - buddleja

Buddleja, även kallad fjärilsbuske, - hur skulle det vara med egensådda sådana? Nu kommer buddleja, Buddleja davidii, 'Mixed Varieties' som frö. Buddlejan är en graciös buske med lancettformade blad och stora, överhängande blomklasar i vitt, rosa eller lila. De cirka 2,5 meter höga buskarna kan växa i rabatt eller odlas som solitärer. Som namnet antyder så älskas buddlejan, fjärilsbusken, av just fjärilar och även av bin. Fjärilsbusken blommar i augusti-oktober, fast det tar några år innan plantorna är stora nog för att blomma. Du kan börja förodla i februari-april och fröna bör köldbehandlas. Buddlejan är härdig till och med zon 2(3).

Fina judaspenningar och judekörs

Judaspenningar, Lunaria annua, 'Purple and White Mixed' har väldoftande, lila eller vita blommor som följs av silvervita, penninglika frökapslar som är perfekta att torka. Skala kapslarna försiktigt så att det tunna fröhyllet framträder. Fröna kan du använda till att så om igen eftersom judaspenningar är en tvåårig växt. Du kan förodla den inomhus i januari-maj eller så direkt utomhus på sensommaren-hösten. Judaspenningar blommar året efter sådd, och höjden blir cirka 75 centimeter.

Judekörs, Physalis alkekengi, som är en kortlivad perenn växt, är även den häftig att använda till snitt och torkning. Blommorna är små och krämfärgade och följs av gröna, papperslika lyktor som övergår i orange under hösten. Du kan förodla fröna i mars-maj eller direktså på våren. Höjd cirka 60 centimeter.

Odla egna kaktusar

Odla kaktus från frö, har du testat det någon gång? Det kan bli ett kul men kanske lite tålamodskrävande experiment! Kaktus, Cactus ssp., 'Mixed Varieties' innehåller frön till olika sorters kaktusar. Det är spännande att se vad det ska bli för sorter och kanske blir du så småningom rikt belönad när blomningen startar efter några år. Kaktus kan du odla inomhus under hela året. Höjderna kan variera från några centimeter upp till cirka 30 centimeter.

#Köpa fröer#

Fröerbjudandet med alla blomster-, grönsaks- och kryddfröer samt såtillbehör här på Odla.nu hittar du här: Fröerbjudande OdlanuShop

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB