Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter bland grönsaker och kryddor

Sida 4 av 4

Sareptasenap, Brassica juncea 'Osaka Purple' är en både vacker och smakrik bladgrönsak som är mycket rik på vitaminer och mineraler. Bladen är stora med grön bottenfärg, överdragen med vinrött. Smaken är pepprig, starkare smak ju äldre den blir. God tillgång på vatten och näring ger mildare smak. De unga späda bladen är en fin smakhöjare i salladsblandningar. För övrigt används bladen i soppor, gratänger och wokrätter.

Sås direkt ut på växtplatsen i juni-aug. Mylla fröet 1 cm. Så glest. Vill ha rikligt med vatten och näring. Tål ett par minusgrader på hösten.
Weibulls, Runåbergs fröer.

Kardon, Cynara cardunculus, är egentligen ingen nyhet, den var på 1800-talet i Sverige en verkligt förnäm grönsak som odlades i herrskapstäppan. Men nu har den inte synts till på länge i våra täppor, vilket är synd, då den är en mycket vacker växt som odlas som ettårig delikatessgrön-sak. Det är de tjocka, krispiga stjälkarna som används under juli-augusti månad. Smaken påminner om kronärtskockan. Skär och dra bort de yttersta trådarna på stjälkarna. En ljuvlig smakupplevelse, kokta och serverade med olivolja och örtkryddor. Eller använd den som selleristjälkar. Tänk på att plantorna blir stora och yviga när grönsakslandet planeras, och låt kardonen växa i skyddat läge och blek gärna stjälkarna nertill med hjälp av säckväv lindad runt stjälkarnas bas. Med sina snygga, ornamentala blad passar kardon även i paradrabatten. Så småningom kan en två meter hög blomstängel växa upp och få en stor tistellik blomma i toppen. Denna lockar massor av bin och torkar dessutom vackert som vinterdekoration ute eller inne.

Sås inomhus i såjord i februari-mars. Så ganska grunt. Fröna kan vara motvilliga att gro, så räkna med ett visst svinn. Plantera om i krukor med plantjord och sätt inte ut på växtplatsen förrän risken för nattfrost är över. Denna i Sydeuropa så populära växt vill ha välgödslad jord och rikligt med vatten.
Weibulls, Runåbergs fröer.

Rädisbaljor, Raphanus caudatus 'Rattail', är rätt så ovanlig hos oss men mycket vanlig i bl.a. Indien. Denna rädisbesläktade växt bildar ingen tjock rädisa, utan det är baljorna som man äter. Dessa ska skördas tidigt, mycket unga, så snart de svällt upp. Då är de mjälla och krispiga och har en kryddig rädissmak. Tänk på att skörda ofta under juni-augusti! De saftiga och vitaminrika baljorna används färska i sallader, inlagda i vinäger eller wokade. Även blad och blommor är ätliga och kan t ex blandas i sallader som ett kryddigt inslag, men man får tänka på att inte helt snagga av dem på baljbildningens bekostnad.

Sås direkt ute på växtplatsen i april-juni. Mylla fröet ca 1 cm djupt. Så glest. Det är väldigt viktigt med god vattentillgång under växtperioden, annars blir smaken besk. Weibulls, Runåbergs fröer.

Bland kryddväxterna har det också kommit några spännande nyheter.

Vad sägs om en citronkoriander? Den sägs både dofta och smaka citron och heter Coriandrum sativum 'Lemon' helt enkelt.
Finns hos Mr. Fothergill's.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Gurkört, Borago officinalis 'Bianca' är till skillnad från den välkända blåa, en ny, vitblommande sort. I övrigt som den blåa, med gurkliknande smak och doft. Färska blad är goda i sallader och blommorna kan användas som ätlig dekoration i efterrätter, sallader mm. Den är också mycket vacker i sommarrabatter.
Impecta, Plants of Distinction, Runåbergs fröer.

Köpställen:
Weibulls, Bröderna Nelsons och Hammenhögs fröer finns allmänt i handeln.
Suttons och Mr. Fothergill's säljs bl.a. här på Odla.nu och av Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
Thompson & Morgan finns även hos vissa Garden Centers och Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
www.Fröer.nu har Thompson&Morgans, Weibulls och Lord Nelsons sortiment per post.
Unwins och Johnsons frösortiment finns hos Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
Plants of Distinction säljs av Rockdala
Impecta
COOP säljer frö från Frökompaniet
Runåbergs fröer

< Tillbaka

Sida 4 av 4


'Osaka Purple'


Kardon


Rädisbaljor


Citronkoriander 'Lemon'


'Bianca'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB