Frönyheter bland grönsaker och kryddor
Grönsaks- och kryddväxter: presentation, odlingsråd och användningsområden
Sareptasenap Brassica juncea 'Osaka Purple'
Denna dekorativa och smakrika bladgrönsak kombinerar näringsrikedom med prydnadsvärde i köksträdgården. Bladen är stora med grön grundfärg överdragen av vinröda toner. Unga blad är mildare och passar utmärkt som smakrik bas i salladsblandningar, medan äldre blad utvecklar en starkare, pepprig smak – perfekta till soppor, gratänger eller wok. God tillgång på vatten och näring resulterar i en mildare smakprofil, medan torrare förhållanden gör smaken starkare.
Så direkt på växtplatsen under juni–augusti, mylla fröet ca 1 cm djupt och så glest. Växten trivs bäst med riklig vattning och näringstillförsel och tål utan problem ett par minusgrader om hösten.
Finns hos Weibulls och Runåbergs fröer.
Kardon, Cynara cardunculus
Kardon må vara obekant för många idag, men var en verklig delikatess i 1800-talets svenska herrskapstäppor. Som ettårig grönsak odlas den främst för sina tjocka, krispiga stjälkar, som efter tillagning påminner om smaken hos kronärtskocka. Skala bort yttre trådar på stjälkarna, koka och servera med olivolja och örtkryddor, eller använd kardonen ungefär som selleristjälkar. Stora plantor kräver gott om utrymme i landen och trivs i skyddat läge. För att få mildare och mer delikata stjälkar – blek dem gärna nertill genom att linda in basen med säckväv. Kardonens blad är pampiga och pryder även prydnadsrabatten, och när den blommar växer det upp en drygt två meter hög stjälk med en vacker, tistellik blomma som lockar bin och går att använda som vinterdekoration.
Så fröna grunt inomhus i februari–mars i såjord; de gror ibland ojämnt så det kan bli visst svinn. När plantorna blivit större, plantera om dem till krukor med plantjord och sätt ut först när nattfrosten säkert är över. Kardon vill ha näringsrik jord och rikligt med vatten för att utvecklas väl.
Finns hos Weibulls och Runåbergs fröer.
Rädisbaljor, Raphanus caudatus 'Rattail'
En riktigt spännande och ovanlig grönsak för svenska förhållanden, men populär i bland annat Indien. Till skillnad från vanlig rädisa samlar denna art inte näring i roten, utan bildar ätbara baljor som snabbt ska skördas medan de är späda, krispiga och smakar tydligt av rädisa. Skörda ofta mellan juni och augusti så att baljorna inte hinner bli träiga. De färska baljorna är goda i sallader, picklade i vinäger eller wokade. Även blad och blommor är ätliga; blanda gärna några i sallader för ett kryddigt inslag, men undvik att ta för mycket så att plantorna ändå kan producera baljor.
Sås direkt ute på växtplatsen under april–juni, fröet myllas ca 1 cm djupt och sås glest. Ordentlig vattning är avgörande – vid torka blir smaken snabbt besk.
Finns hos Weibulls och Runåbergs fröer.
Kryddväxter: spännande nyheter
Citronkoriander 'Lemon', Coriandrum sativum
Citronkoriander är en spännande nyhet på kryddhyllan. Sorten 'Lemon' doftar och smakar tydligt citron, vilket gör den perfekt för fräscha salladsdressing, asiatiska rätter eller som överraskande inslag i örtsåser och marinader.
Finns hos Mr. Fothergill's.
Gurkört 'Bianca', Borago officinalis
Med sorten 'Bianca' får du istället för klassiskt blå blommor eleganta vita, vilket skapar extra lyster i rabatten. Bladen har samma gurkliknande smak och doft som den blå varianten och används färska i till exempel sallader. De vackra, ätliga blommorna passar även fint som dekoration på tårtor, efterrätter och i sallader. Gurkört är dessutom populär hos pollinatörer och lyfter både köksträdgård och blomrabatt.
Finns hos Impecta, Plants of Distinction och Runåbergs fröer.
Köpställen
Weibulls, Bröderna Nelsons och Hammenhögs fröer finns allmänt i handeln. Fröer.nu erbjuder sortiment från Thompson&Morgan, Weibulls och Lord Nelson via postorder. Vissa sorter säljs även på Odla.nu samt av Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik. Sortiment från Unwins, Johnsons och Plants of Distinction finns hos utvalda återförsäljare.
Foto: Respektive fröfirmas egna bilder.