Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter bland grönsaker och kryddor

Sida 3 av 4

Förr i världen var alla morötter orange och historiskt sett har de varit vita. Nu har det kommit många nya eller nygamla sorter som inte är orange utan nästan svarta, purpurfärgade, röda, vita, gula, aprikosrosa...

Roligast kanske är att experimentera med blandningar med många olika färger i samma fröpåse. Blandningen 'Rainbow' innehåller morötter i mjuka pastellfärger från nästan vitt över gult till mjukt ljusorange.
Thompson&Morgan, Plants of Distinction.

Frökompaniet lanserade som förra årets nyhet en blandningspåse med 4 olika färgers morötter.

Men det går att även köpa roliga sorter separatpackade. Thompson&Morgan:s prisvinnande höstmorotsnyhet för i år, 'Purple Dragon', har djupt lila skal och är mörkt orange inuti. Den lila färgen är mycket rik på antioxidanter (hälsoskyddande ämnen). God som rå, till dipsåser eller i sallader. Även god som kokt, men för att behålla den starka färgen bör man ångkoka eller tillaga i mikrougn eller woka.
Fröna säljs även av Weibulls, Hammenhögs, Plants of Distinction.

Suttons nyhet heter 'Samurai' och är röd utanpå, rosa inuti. En populär sort från Japan.
Finns även hos Plants of Distinction.

Sorten 'Yellowstone' är ljusgul och 'Healthmaster' är djupt orangeröd.
Thompson&Morgan.

'Purple Haze' är en ny sort av Nantes-typ. Djupt purpurrött skal och mörkt orangeröd inuti.
Mr. Fothergill's.

Även sorten 'Nutri Red' från Bröderna Nelson är rödskinnad.

Känns rättika bekant? Det är en grönsak som kommer igen efter att nästan ha varit borta ett tag. Weibulls har en rolig blandning av 4 olika sorter i samma påse: den vita 'Minowase Summer Cross3', den rosa, kinesiska 'Rosenwood', den svarta 'Runder Schwarzen Winter' och den långa, röda 'Red Meat'.

Majrovan Brassica rapa L. var. rapa 'Scarlet Queen' är en snabbväxande sort att användas i sallader, soppor och wokad eller att knapras på som den är. Lite senapssmakande röda skal och krispigt, vitt fruktkött med röda stänk.
Mr. Fothergill's.

Har någon sett blåsvarta ärter förr? Alltså, det är inte själva ärterna som är svarta utan skidan. Nu har Weibulls tagit sorten 'Blauwschokker' i sitt sortiment, så man får möjlighet att pröva.

Vackra sallatsorter är det inte svårt att hitta. En liten namnförbistring råder här: sallat är själva plantan, sallad är maträtten gjort av sallat med mera.

Nyheter för i år bland sallatsorterna är 'Bull's Blood' som är en livligt rödbladig plocksallat.

'Skyrocket' är en högväxande, frisk sort med tämligen små, gröna blad.
Thompson&Morgan.

Plocksallaten 'Pepite' sägs vara mycket snabbväxande och sötare än de flesta andra sallatsorter. "Prickiga" ljusgröna småblad.

Mr. Fothergill's.

Blandningarna 'Colours Shades Mix' och 'Green Hearting Mix' innehåller olika sorters huvudsallat.
Thompson&Morgan.

Den prisvinnande nyheten hos Mr. Fothergill's heter 'Delicato' och är en dekorativ, mörkt purpurfärgad eklövssallat med löst knutna huvud, där bladen kan plockas allteftersom.

Sallatsamarant är något helt nytt åtminstone för mig. Amaranthus tricolor 'Garnet Red' odlas som plocksallat och har en fin rosa-lila färg. Den ska vara mild och god i smaken och ger ett färgstarkt inslag i salladsblandningen, eller som dekoration. Skördas genom att klippa av bladen, när de fått minst ett par "riktiga" blad, de brukar då ha en höjd på ca 4-5 cm. Vitamin- och mineralrik, innehåller särskilt vitamin C och betakaroten.

Växten är mycket värmeälskande! Så direkt ut på växtplatsen när jordtemperaturen har nått minst 12 grader, tidigast från mitten av maj. Så tunt och grunt. Kan även bredsås. Gror efter ca 7-10 dagar. Kan börja skördas efter ca 30 dagar. Växten kräver en hel del vatten och gödsel.
Weibulls.

Inte alla blomkål är vita. Sorten Brassica oleracea 'Green Trevi' gör läckra, krispiga, gröna huvuden, som är C-vitaminrika och riktig lågkalorimat.
Suttons.

Den liknande, lite äldre sorten heter 'Romanesco Veronica' och finns bl.a. hos Plants of Distinction och Runåbergs fröer.

Den nya, prisvinnande broccolinisorten (broccolini kallas broccolisorter med småbuketter) Brassica oleracea 'Bordeaux' F1 kan mycket väl användas i paradrabatten, så vacker är den med sina purpurröda, tämligen små knoppsamlingar.
Thompson&Morgan, Mr. Fothergill's, Plants of Distinction och Weibulls.

Liknande, med mörkt purpurfärgade småbuketter, heter 'Red Arrow' hos Mr. Fothergill's.

Även den äldre broccolisorten 'Redhead' är mycket dekorativ.
Thompson&Morgan.

Brysselkål, Brassica oleracea 'Falstaff' är en purpurfärgad brysselkål som har en mild och nötaktig smak. God både som färsk och kokt. Går bra att lagra en tid. Bäst resultat får man om man ångkokar eller tillagar i mikrovågsugn; då behålls den lila färgen. För att behålla färgen vid kokning, kan man tillsätta litet ättika i kokvattnet.
Hammenhögs.

'Olympia' F1 är en liknande nyhet från Unwins och Plants of Distinction:s version heter 'Red Bull'.

Så grunt inomhus i såjord i mars - april. Gror efter 5 -10 dagar. Odla vidare riktigt svalt. Planteras om i krukor med plantjord och planteras ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Det är viktigt med fuktig, näringsrik jord, som hålls välvattnad och välgödslad hela säsongen. Täck gärna med fiberduk, så hindras insektsangrepp. Brysselkål skördas i september - oktober och tål lätt frost, vilken ger ännu intensivare rödlila färg.

< Tillbaka

Sida 3 av 4

Nästa sida >


'Rainbow'


'Purple Dragon'


'Samurai'


'Yellowstone'


'Bull's Blood'


'Skyrocket'


'Colours Shades Mix'


'Green Hearting Mix'


'Green Trevi'


'Red Arrow'


'Falstaff'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB