Frökatalogen har kommit
Av Göran Lindeberg
Nu kommer ljuset så sakta tillbaka men det är en lång mörk period som växterna har att klara av. Jag har tagit sticklingar av Marguriter. De jag tog tidigast i höstas har angripits av mögel och dött men de som jag tog lite senare lever. De står ljust och kallt men frostfritt i vårt gårdshus där vi även förvarar fuchsior och pelargonior.
Jag ska ta in marguriterna och ställa dem under min kvicksilverlampa och även moderplantorna så att jag kan ta fler sticklingar. Det är för tidigt att så. Det första jag sår är purjolök och rotselleri men det får vänta tills i februari. Jag tänker försöka driva upp färska kryddor under min kvicksilverlampa men det återkommer jag till.
Nu till frökatalogen. Dess ankomst utgör en naturlig början på trädgårdsåret efter ett uppehåll i december. De milda höstarna gör ju att man kan hålla på i trädgården långt in i november.
Jag använder mest frö från Lindbloms frö som specialiserat sig på frö för ekologisk odling. Där finns frö för både amatörer och proffs. Allt frö är provat i Sverige vilket borgar för att det kommer att lyckas. Det finns också utförliga sort- och odlingsbeskrivningar. För en extra kostnad av 20 kronor kan man rekvirera en CD-skiva med bilder av alla sorter.
Det finns ett otal frösorter och ibland kan det vara svårt att välja. Man kan fråga sig om det behövs så många sorter. Det går inte att ge några rekommendationer om sortval för det är så skiftande förutsättningar i olika trädgårdar. Man kan prova några stycken av t.ex. morötter och fortsätta med den som går bäst. Då har man hittat en som passar för det speciella klimat och den jord man har. Sedan kan man alltid prova nyheter men det är inte säkert att de är bättre för att de är nya.
Allt mera frö är nu s.k. F1. Det betyder att för att få fram bruksfröet korsar man två föräldrasorter. Om man sedan tar frö från detta bruksfrö får man en annan genkombination som inte alls är den samma som F1. Detta ger fröfirman ett ”biologiskt skyddat patent” eftersom endast den som har de båda föräldrasorterna kan få fram nytt bruksfrö. Detta har gjort fröet dyrare, ibland upp till tio gånger så dyrt.
Ibland måste man fråga sig om man skall använda detta dyrare frö. I en del fall gör jag det inte. Det gäller t.ex. västeråsgurka där den gamla sorten Rehnsk druv inte överträffats av de sorter jag prövat. Det samma gäller sockerärt där den gamla sorten Engelsk sabel är mycket rikt avkastande under lång tid. Detta är ingen fördel i kommersiell odling där man vill ha hela skörden under kort tid men som amatör är det ju bättre att skörda kontinuerligt under lång tid.
Ja den närmaste tiden går väl åt till att planera och att beställa hem frö. Kanske är planeringen den roligaste delen av odlingen. Då kan man drömma och det är bra för själen.