Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fredskalla

s

Fredskalla - en vacker klassiker i krukväxtsortimentet
Spathiphyllum wallisii

Fredskallan, Spathiphyllum wallisii, är en vacker, klassisk krukväxt som passar i varje hem. Växten har mörkgröna, blanka blad, men känns bäst igen på sin karakteristiska blomställning. Den består av en vitgul kolv med små blommor som omgärdas av ett vitt, spetsigt högblad. Blomställningen kan hålla 1-2 månader.

Fredskallan är en tropisk växt som kommer från Sydamerika där den växer som undervegetation i den sumpiga regnskogen. Därför trivs den bäst i temperaturer över 18° C och kan tåla ända upp till 30° C. Den kan även stå i uterummet på sommaren, bara den skyddas mot direkt sol. Fredskallan tål inte uttorkning särskilt bra. Det kan leda till att bladen sveds eller att blomställningen inte håller så länge.

Inomhus tål inte växten att stå precis ovanför ett element. När det gäller ljuset trivs fredskallan perfekt i ett östfönster, men den tål inte den starka solen i söderfönstret. Växten kan även stå en bit in i rummet.

Eftersom fredskallan är en sumpväxt växer den flitigast om den hålls konstant fuktig. Den uppskattar även hög luftfuktighet och mår alldeles utmärkt om den duschas ofta. Det gör att fredskallan är perfekt i badrummet där duschen finns inom räckhåll. Det går också att ha fredskallan i en glasskål med vatten om du bara ser till att tvätta bort blomjorden från rötterna först.

Det lönar sig att spara fredskallan som grön växt över vintern, men då den behöver en viloperiod. Under denna period ska den vattnas mindre och inte ha någon gödning alls. Fredskallan kommer att blomma igen på våren. Det går att köpa fredskallan året runt. De vanligaste sorterna blir 15-50 cm höga.


Fredskalla
Spathiphyllum wallisii


Fredskalla
Spathiphyllum wallisii

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB