Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fräscha, frasiga och färgglada tulpaner

Knappt har julen dansats ut så kommer de första vårtecknen. En av de härligaste primörerna är tulpanerna som nu börjar sin stora säsong. Härligt fräscha, frasiga och krispiga ger de en föraning om vår mitt i den bistra vintern. I år är sortimentet större än någonsin med många härliga nyheter.

Från Blomsterfrämjandet

Det är få blommor som är så efterlängtade som tulpanerna i butikerna. Under några korta vår-månader kan vi njuta av de krispiga skönheterna som i Sverige är den oslagbart populäraste snittblomman. Mellan januari och april köper vi 120 miljoner tulpaner i Sverige. Närmare 90% av dessa är också framdrivna i Sverige. I augusti kommer tulpanlökarna från Holland. De planteras i lådor, placeras i kylrum och får där vila tills det är dags för drivning.

Många nya sorter

Det finns drygt 2.500 olika namngivna tulpansorter i världen. I Sverige kan vi välja bland ca 250 olika sorter. Namnen registreras i en speciell namnkommitté, the Comission of Tulip names. Varje år kommer nya sorter. Bland vårens nyheter kan vi se mörklila 'Purple Prince', ljusare lila 'Blue Champion', 'Barcelona' som är rosa, den ljuvligt doftande 'Orange Fairy' och lysande röd 'Hollandia'. Men även olika former på tulpanerna är trendigt. Så finns t.ex. de lustigt formade papegojtulpanerna. Det är sorter som ursprungligen var virussjuka men idag har korsats fram för att få de speciella "skrynkliga" kronbladen som gör det till en sort man antingen tycker är fantastiskt vacker eller otroligt ful. Här finns sorter som 'Rococo', vackert röd med grönaktiga strimmor och den bedårande 'Weber´s Parrot' som skiftar från vit med grön rand till läckert rosa vartefter den växer.

De dubbla tulpanerna känns lite exklusiva. De ser inte mycket ut för världen i knoppstadiet men när de slår ut kan de liknas vid pioner, stora härligt fyllda blommor som bugar sig mot bordet. Den gula doftande 'Monte Carlo' är den mest populära tulpan vi har men varför inte prova den underbart vackra dubbla 'Casablanca' som är vit eller den ljuvt rosa 'Angelique'.

Blanda med andra blommor

Tulpaner är vackra som de är men helst ska det vara många tillsammans. Vill man vara lite trendig kan man blanda upp tulpanerna med andra snittblommor och grönt eller kvistar. Tulpaner tillsammans med brudslöja blir så ljuvt att det till och med kan användas i brudbuketter. Tulpaner och doftande gråblå eucalyptus är en läcker kombination och riktigt vårlikt blir det med tulpaner, mageriter och ranunkler. Om du gör blandbuketter ska tulpanerna placeras lägre än de andra blommorna. De växer snart ikapp och buketten blir jämn och fin.

Det gröna kan bestå av läderblad, skir Asparagus, murgröna eller björngräs. Bland kvistarna ger knotiga ormhasseln en spännande kontrast till tulpanerna. Så här sköts tulpanerna: Skär vid hemkomsten en rak ny snittyta på buketten och ställ i en vas med kallt vatten. Låt papperet sitta kvar för att få raka stjälkar och för att buketten ska klara temperaturomställningen. Efter en timma är det dags att arrangera tulpanerna i vasen.

Placera buketten svalt nattetid så håller den längre. Tulpanerna växer snabbt och tycker man de blir för långa är det bara att klippa av dem på nytt.

Tulpanens Dag

Sedan mitten av -80 talet har tulpanen haft en egen dag. Den infaller i mitten av januari och har tillkommit för att ge tulpanerna lite av vad färskpotatisen är till midsommar. Nytt år och vårkänning med tulpaner! Dagen firas med tulpanutdelning till allmänheten i våra större städer. Morgontrötta svenskar möts av fräscha, krispiga tulpaner på väg till jobbet.

Kommentarerna är skiftande, allt ifrån: "Är det gratis, varför då?" till "Jag ääälskar tulpaner!".

Tulpanernas "Tio i Topp" 1997

  1. Monte Carlo, gul, dubbel doftande
  2. Prominence, röd med svart botten
  3. Blenda, rosa med vit botten
  4. Abba, röd dubbel
  5. Leen var der Mark, röd med vita kanter
  6. Christmas Marvel, mörkrosa
  7. Attila, lila
  8. Negrita, lila
  9. Wonderful, gammelrosa
  10. Inzell, vit
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB