Fräscha, frasiga och färgglada tulpaner
Tulpanen – Blomman vi längtar efter
Det är få blommor som är så efterlängtade som tulpanerna i butikerna. Under några korta vårmånader kan vi njuta av de krispiga skönheterna som i Sverige är den oslagbart populäraste snittblomman. Mellan januari och april köper vi över 120 miljoner tulpaner i Sverige – enligt Blomsterfrämjandet har försäljningen de senaste åren legat ännu högre, närmare 150–175 miljoner tulpaner årligen. Sverige är faktiskt det land i världen som konsumerar flest tulpaner per invånare. Nästan 90 % av dessa tulpaner är dessutom framdrivna i Sverige, vilket gör tulpanen till den dominerande snittblomman i svensk produktion. Odlingen är högteknologisk och sker främst i växthus under vintern. I augusti kommer dock fortfarande nästan alla tulpanlökar från Holland, då det svenska klimatet inte lämpar sig för konkurrenskraftig lökodling. Lökarna planteras i lådor, placeras i kylrum och får där vila tills det är dags för drivning.
Många nya sorter
Det finns idag över 2 500 olika namngivna tulpansorter i världen. I de svenska butikerna kan vi varje år välja bland cirka 250 olika sorter, många av dem lanseras som nyheter varje säsong. Namnen administreras och registreras hos en särskild namnkommitté, The Commission of Tulip Names. Vårens aktuella sorter innefattar exempel som mörklila 'Purple Prince', ljusare lila 'Blue Champion', rosa 'Barcelona', den ljuvligt doftande 'Orange Fairy' och den lysande röda 'Hollandia'. Flera varianter skiljer sig även i blomform – papegojtulpanerna är ett trendigt exempel, med sina unika, krusiga kronblad. Dessa sorter, som ursprungligen uppstod genom naturliga virus, har genom odling förädlats till eftertraktade karaktärsblommor. Bland papegojtulpanerna finns exempelvis 'Rococo', röd med grönaktiga strimmor, eller 'Weber’s Parrot', som skiftar från vitt med grön rand till läckert rosa när den mognar.
Exklusiva dubbla tulpaner är också populära. Knopparna ser ofta enkla ut men öppnar sig till stora, fyllda blommor som påminner om pioner. Den gula och doftande sorten 'Monte Carlo' är klassikern, men det finns även vackra dubbla sorter som vita 'Casablanca' och ljuvt rosa 'Angelique'.
Blanda med andra blommor
Tulpaner är fantastiska i stora buketter och blir allra vackrast när de samsas många tillsammans. Vill du ta ut svängarna kan du blanda dem med andra snittblommor, gröna inslag eller kvistar. Tulpan och brudslöja är en klassisk och söt kombination – till och med populär i brudbuketter! För en mer modern känsla fungerar tulpaner tillsammans med doftande, gråblå eucalyptus eller tillsammans med andra vårblommor som ranunkler eller margeriter. Observera att tulpanerna ofta fortsätter växa i vasen – placera dem därför gärna något lägre än övriga blommor; de växer snabbt ikapp och buketten blir jämn och fin.
Gröna inslag kan bestå av läderblad, skir asparagus, murgröna eller björngräs. Knorriga grenar från ormhassel ger dessutom en spännande kontrast.
Så här sköter du tulpanerna: Skär en rak ny snittyta på buketten när du kommer hem och ställ dem i kallt vatten, gärna med pappret kvar första timmen för att hjälpa stjälkarna hålla sig raka och klara temperaturförändringen. Efter en stund är det dags att arrangera buketten i vasen. För bästa hållbarhet, placera buketten svalt nattetid och klipp av stjälkarna vid behov – tulpaner växer snabbt även som snittblomma.
Odling och miljöaspekter
Omkring 80–97 % av tulpanerna som säljs i Sverige är alltså även odlade här, ofta av växthusföretag, där tulpanodlingen är motorn för svenska snittblommor. Men odlingen är också resurskrävande, med användning av vatten, näring, el och ibland bekämpningsmedel. Miljöpåverkan uppkommer dels i odling och uppvärmning av växthus, dels vid import av lökar – transporterna från Nederländerna är en viktig faktor. Därför rekommenderas det att välja svenskodlade tulpaner för att minimera klimatavtrycket, och gärna certifierade eller ekologiska sorter (läs mer hos Blomsterfrämjandet). För den som värnar om miljön är det även möjligt att odla egna blommor när säsongen tillåter, eller plocka vilda blommor under sommaren.
Tulpanens Dag
Sedan mitten av 1980-talet har tulpanen haft en särskild dag – Tulpanens Dag – som infaller i mitten av januari och markerar starten på den svenska tulpanvåren. Dagen firas ofta genom tulpanutdelning till allmänheten i flera svenska städer, och har blivit ett kärt inslag som friskar upp vintervardagen. Många svenskar beskriver tulpanen som vårens första tecken och en källa till glädje och inspiration.
Kommentarerna är ständigt varierande – allt ifrån förvånade "Är det gratis, varför då?" till entusiastiska "Jag ääälskar tulpaner!".
Tulpanernas ”Tio i topp” (klassiker)
Några av de mest populära tulpansorterna genom tiderna är:
- Monte Carlo, gul, dubbel doftande
- Prominence, röd med svart botten
- Blenda, rosa med vit botten
- Abba, röd dubbel
- Leen van der Mark, röd med vita kanter
- Christmas Marvel, mörkrosa
- Attila, lila
- Negrita, lila
- Wonderful, gammelrosa
- Inzell, vit
Sammanfattning
Tulpanen har en särställning i svensk blomkultur – både som vårtecken och floristisk stapelvara. Idag står tulpanerna för nära en fjärdedel av det totala värdet för prydnadsväxter i svenska växthus. Produktion, miljö och nya trender rör sig snabbt framåt, och allt fler konsumenter väger nu in miljö och hållbarhet vid val av blommor. Oavsett vilken sort eller färg man väljer, är det tydligt att svenskens kärlek till denna krispiga vårblomma står starkare än någonsin.
Källor:
Blomsterfrämjandet – Tulpanfakta
Blomsterfrämjandet – Tulpaner
Blomsterfrämjandet – Tulpanens Dag