Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fransk förädling gav en vacker jultradition

Varje jul kan vi hålla på traditionerna och ställa en julbegonia på bordet och det kan vi tacka den franske växtförädlaren Lemoine Nancy för. Han korsade en begonia från en ö i Indiska oceanen med en från Sydafrika och fick fram den berömda julbegonian.

'Gloire de Lorraine'...
... - den ursprungliga julbegonian - såg dagens ljus 1891. Den finns knappast med i sortimentet längre eftersom förädlingen har skapat ett otal bra hybrider. Men dagens julbegonia har kvar den förträffliga förmågan att blomma när nätterna blir långa och dess rosa blommor lyser fortfarande upp under den mörka juletiden.

De gamla sov länge

Släktet omfattar nästan tusen arter och i stort sett alla kommer ursprungligen från tropikerna. Låt emellertid inte begoniornas ursprung lura dig att tro att de kräver värme. Många av dem kommer faktiskt från kyliga bergsområden högt över havsnivån. Det innebar förr att julbegonian skulle stå både mörkt och svalt 14-15 timmar varje natt om man ville att den skulle hålla och blomma länge. Det gäller emellertid inte för den moderna julbegonian som trivs alldeles utmärkt i normalt inomhusklimat.

Miljövänlig julblomma
Förr hade julbegoniorna ett naturligt öppet växtsätt och grenarna hade en tendens att brytas av. De nya sorterna har ett naturligt kompakt växtsätt och är robustare. Dessutom har produktionen blivit miljövänligare.

Lättskött
Begonia lorraine trivs bäst på en ljus plats. Den ska hållas konstant fuktig utan att det för den sakens skull står vatten på fatet. Knipsa av de vissna blommorna, vilket förlänger blomningen.


Julbegonia, Begonia lorraine-hybrid

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB