Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Framme i mars!

Nu börjar ljuset komma tillbaka på allvar och med det vaknar livsandarna både i trädgårdslandet och i oss själva. Kanske får du se den första citron- eller nässelfjärilen och humlan som söker nektar i de tidiga vårblommorna.

Att göra ute

Djurlivet vaknar

Djurlivet blir alltmer aktivt i takt med de stigande temperaturerna. Om du planerar att elda upp lövhögar eller annat trädgårdsavfall – tänk på att igelkottar och andra smådjur kan ligga och sova vintersömn där. Flytta alltid högarna innan du tänder på, så att du inte riskerar djurlivets säkerhet. I Europa finns lagar kring detta just för att skydda de alltmer hotade igelkottarna. Hittar du en sovande kotte, lägg tillbaka den försiktigt (Källa).

Det är också bråttom med fågelholkarna – om du inte redan har städat och reparerat dem, gör det omgående så att de tidiga fåglarna får en trygg bostad. Passa på att sätta upp nya holkar om så behövs, eftersom många arter börjar leta boplatser redan nu.

Tips

  • Flytta högar innan eldning, igelkottar kan gömma sig där.
  • Städa fågelholkar och sätt upp nya vid behov.

Städa och greja

Om du missade att städa växthus och drivbänkar i höstas, gör det nu. Förbered för tidiga sådder genom att isolera extra med till exempel bubbelplast. Om du har möjlighet, använd en tunna med ljummet vatten som värmekälla eller utnyttja stenmaterial på golvet för att samla solvärme.

Städa även uteplatsen så du snabbt kan njuta av vårsolen. Inled vårstädning i trädgården men låt skyddet över de vintergröna växterna och känsliga rosor (speciellt de som planterades på hösten) ligga kvar tills tjälen släppt ordentligt och nattfrostrisken är över. Om de redan har börjat växa, lägg på ett extra lager löv för att skydda mot frostskador (Källa).

Glöm inte att ta bort angripen fallfrukt under fruktträden – dessa kan husera svampsporer som annars återinfekterar dina träd till säsongen. Släng inte fallfrukten i komposten utan med det brännbara avfallet (Källa).

Var vaksam mot rotogräs som snabbt kan gro när jorden tinar. Att ta ogräset medan det är ungt är betydligt enklare än att låta det växa till sig (Källa). Vid mild och tidig vår – börja redan nu bekämpa sniglar och håll utkik efter liljebaggar som snart kan dyka upp och attackera liljor och andra lökväxter (Källa).

Checklista för vårstädning

  • Isolera växthuset om du vill börja odla tidigt.
  • Rensa uteplatsen och håll vintertäckning på känsliga växter kvar tills frostrisken är över.
  • Ta bort fallfrukt och släng i brännbart.
  • Bekämpa sniglar och liljebaggar redan nu vid mild start.

Växternas vårstart

Lövtäcke på perenner bör lämnas så länge de späda skotten är frostkänsliga – det bromsar upp utvecklingen lagom tills stabilare väder infinner sig (Källa). Passa nu också på att fundera över nya gångar och stråk i trädgården. Testa formerna med vattenslang eller rep, och håll utkik efter försäsongspriser på material (Källa).

Fortsätt beskära buskar och träd som inte savar, men undvik stenfrukter som körsbär och plommon, samt vinrankor och vårblommande buskar, eftersom de lätt skadas eller förlorar årets knoppning (Källa). Ta också bort fjolårsskott av hallon och björnbär om du inte redan gjort det.

Det är fortfarande möjligt att ta ympris från äpple och päron för ympning – se till att använda friskt material för att undvika sjukdomar. Fruktträd kan skyddas mot sprickbildning av temperaturväxlingar genom att stryka på ett kalkslam (Källa).

Mot slutet av mars, särskilt i södra landet, kan du så tåliga grönsaker som lök, rödbetor, dill och persilja på friland, gärna under fiberduk. Kall- och varmbänk är utmärkta för tidig sådd även längre norrut.

Har du kompost, passa på att solla den och förbättra rabatterna med den näringsrika jorden.

Vårglädje i krukor och urnor

Rengör urnor och utekrukor – det gör det trevligare när du sätter ut de första tåliga vårpenséerna, som klarar ner till -8 grader. Vid risk för långvarig köld, skydda eller ta in krukorna (Källa). Gödsla ordentligt och knipsa bort vissna blommor för långvarig blomning.

Exempel på tåliga växter

  • Penséer: Klarar minusgrader, klipp bort vissna blommor.
  • Vivor: Tål kyla och passar bra i kruka eller rabatt.
  • Hyacinter: Sparade från julen kan planteras ut när tjälen gått (Källa).

Att göra inne

Börja vårfixa inomhusväxter

Du kan nu klippa ner övervintrade pelargoner och fuchsior, ta sticklingar och byta jord. Sätt växterna ljust och svalt för bästa resultat (Källa). Även större rumsväxter som hibiscus och fikus kan beskäras, men vänta gärna med omplantering ett par veckor för att växten ska få tid att återhämta sig.

Börja gödsla inomhusväxterna försiktigt – halva dosen och lite längre mellan gångerna i början, sedan mer regelbundet. Nu är tiden också mogen att förkultivera sommarblommor med längre utvecklingstid, men extraljus kan behövas för att plantorna ska bli kompakta (Källa).

Förkultivera och driva sommarblommor

Vill du njuta av begonior, canna eller Afrikas blå lilja till sommaren är det bra att redan nu plantera knölarna i sand- och torvblandad jord och låta dem gro i ljuset. Dahliaknölar kan väckas mot slutet av månaden, planteras i kruka och toppas för kraftigare tillväxt (Källa).

Kraftiga grenar från buskar och träd som beskärs går fint att driva till blom inomhus om de duschas regelbundet så att knopparna inte torkar. Extra kul för barnen är att följa hur blommorna slår ut inne redan tidigt på våren.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB