Frågor & Svar på Odla.nu − september
Den återkommande frågesamlingen med de mest aktuella frågorna kommer här. Just nu är det mycket frågor om övervintring, beskärning, omarbetning av rabatter och att ta hand om icke-vinterhärdiga växter som varit på "sommarbete" utomhus.
När är det dags att plocka majskolvar?
Att veta när majskolvarna är mogna är viktigt för bästa smak och konsistens. Det finns några tydliga tecken på att majsen är färdig att skörda:
Tecken på att majs är moget
- Skägget (de trådar som sticker ut från kolven) ska vara brunt och torrt. Om skägget fortfarande är ljust eller grönaktigt behöver kolven oftast mer tid.
- Kolvens topp ska kännas rund, inte spetsig. Om du försiktigt viker undan några av bladen kring kolven ska kornen under kännas fasta och saftiga.
- Färg på majskornen – hos vanliga gula sorter ska kornen vara välutvecklade, tydligt gula och ganska svällande. Om kornen ännu är vitgröna är det bäst att vänta lite till.
- Prova gärna att trycka lätt med en nagel på ett korn. Om vätskan är mjölkigt vit och inte vattnig är sötma och konsistens på topp.
Tips för bästa smak
Kolvarna brukar alltså vara klara när skägget är brunt, ibland till och med redan lite före skägget torkat helt, särskilt om kolven sticker ut ur blasten och är lätt att bryta av. Skörda gärna så snart du anar att de är mogna – smaken är allra bäst då!
Så förökar du jordgubbsplantor och fräschar upp jordgubbslandet
Ett jordgubbsland blir lätt invaderat av kirskål och andra ogräs. Har du redan lyckats ta tillbaka en del av landet genom att gräva upp och rensa bort ogräset, är nästa steg att se till att jordgubbarna fortsätter frodas.
Steg-för-steg: Föröka jordgubbar med revor
- Klipp av revorna från moderplantan och plantera de kraftigaste nya plantorna (de närmast moderplantan) direkt på ny, ogräsfri plats eller i kruka för att rota sig innan utplantering.
- Var noggrann med att bara ta revor från friska, sjukdomsfria plantor. Ta bort eventuella stora blad innan plantering – på så sätt får de nya plantorna bättre förutsättningar att etablera sig.
- För att minimera risken för svampsjukdomar och trötta plantor bör du flytta jordgubbslandet då och då och undvika att odla jordgubbar på samma plats varje år. Läs gärna mer om hur du kan planera detta i Att odla med växtföljd.
- Passa på att gödsla landet med stallgödsel när du planterar om, så får plantorna en bra start!
- Har du plats över kan du låta äldre, mindre produktiva plantor leva vidare i landets ytterkanter och plocka de sista bären där, men släng plantor med minsta sjukdomstecken för att motverka spridning.
Extra tips för jordgubbar
Jordgubbar trivs allra bäst i mullrik, väldränerad jord i ett soligt läge.
Kort checklista
- Plocka majskolvarna när skägget är brunt och torrt, kolven känns rund i toppen och kornen är gula och fylliga.
- Föröka jordgubbar genom att plantera revor från friska plantor på ny plats och byt helst plats på jordgubbslandet regelbundet för att undvika sjukdomar. Läs mer om god planering och växtföljd här.