Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frågor & Svar på Odla.nu − september

Den återkommande frågesamlingen med de mest aktuella frågorna kommer här. Just nu är det mycket frågor om övervintring, beskärning, omarbetning av rabatter och att ta hand om icke-vinterhärdiga växter som varit på "sommarbete" utomhus.

Av Sylvia Svensson

När plocka av majsen?

Jag har planterat majs för första gången och med gott resultat. Jag har bara 2 plantor men det har kommit tre majskolvar på varje och de är rejält stora. Så nu undrar jag hur vet man att det är dags att plocka dem? "Skägget" på majsen är brunt, är det dags då?

#Sylvia Svensson svarar#

Majskolvarna brukar vara klara när skägget är brunt, till och med redan lite före, om kolven sticker ut lite ur blasten och är gul och är lätt att bryta av.

Jordgubbslandet

Vi har ett jordgubbsland som innehåller mycket kirskål. I våras grävde vi upp en del av landet och tog bort alla rötter till kirskålen och planterade därefter om jordgubbsplantorna i den "rena" jorden. Och kirskålen har inte kommit tillbaka där. Skönt. Nu har vi bara resterande del kvar med massor av kirskål och nya skott som ligger som ett täckande nät närmast marken. Vad tycker du att vi bör göra härnäst? Jordgubbsplantorna förökar sig som en löpeld.

#Sylvia Svensson svarar#

Gräv upp den resterande delen, gödsla med stallgödsel. Men flytta gärna jordgubbslandet till en annan plats, de bör inte odlas på samma jord år efter år. Då finns risk att svampsjukdomar kan spridas. Odla gärna något annat i den rena jorden sedan. Läs mer: Att odla med växtföljd här på Odla!

Ta revskott av friska plantor du har i den delen av jordgubbslandet som ska krävas upp. Ta bort ev. stora blad och plantera de nya skotten i det nya landet du gör i ordning till gubbarna.

Om du har gott om plats pkan du sedan gräva ner resten av plantorna i periferin någonstans där ni kan plocka ett och annat bär sedan. Annars så är det säkrast att kasta de gamla plantorna om de visar det minsta spår av sjukdomssymptom.

Avokadoplanta inomhus

Jag planterade en kärna i våras och i somras sköt den upp drygt en halvmeter när jag var bortrest.

Nu undrar jag: Hur vattenkänslig den är? Hur den ska stå (den är inomhus) med tanke på solljuset? Kan jag toppa den för att få mer grenar nu, eller ska jag vänta till våren? Jag vill inte gärna få ett flera meter högt träd, utan vill gärna klippa den ganska snart.

#Sylvia Svensson svarar#

Se nu till att avokadon aldrig torkar ut men ge den inga simlektioner heller. Alltså, lagom fuktig men inte blöt, mindre på vintern, mer på sommaren då du även gödslar den. Duscha gärna avokadon lätt med blomsprutan ett par ggr/vecka så de stora bladen inte torkar på kanterna. Av samma anledning bör den inte vara nära ett påslaget element.

Placera avokadon ljust men inte i direkt solgass, fast under vinterhalvåret är det ingen fara med solen. Toppa avokadon när du tycker att stamhöjden räcker, men vänta gärna till vårsidan. Nu på hösten/vintern kommer den inte att växa lika mycket som hittills.

Pelargoner

Jag köpte kaskadpelargoner i våras och vill övervintra dom. Har ett källarutrymme som håller ungefär 15 grader och möjlighet till stödbelysning. Kan jag ta skott i höst, eller kan jag spara några plantor för att få 18 stycken i vår ? Kan jag i så fall plantera om plantorna från balkonglådor till krukor?

#Sylvia Svensson svarar#

Kaskad- och hängpelargoner behöver extrabelysning och kan inte övervintras mörkt som vissa andra pelargoner. Så rigga gärna upp ett 36W lysrör med dagsljusrör ett par, tre dm ovanför plantorna och ha det tänt under ca 12-13 t/dygn. Lätt ordnat med timer. När de får ljus och håller sig gröna så behöver de också vatten, fast inte så mycket som under sommaren. Gödsla behöver du inte göra under vintern.

Lite svalare vill de också ha, så din källare med 15 grader låter bra.

Pröva att klippa bort utblommade blommor och ev. för långa revor också och övervintra moderplantorna, gärna kvar i lådorna. Det bortklippta kan du förstås pröva att sätta sticklingar av. Men på våren bör du frisera dem ännu mer så då får du ännu mer sticklingsmaterial. Byt då jord och börja driva igen när ljuset har återvänt.

Potatisblomma, hur ska den skötas under vintern?

Hur tar jag hand om min potatisblomma under vintern? Kan jag övervintra den?

#Sylvia Svensson svarar#

Potatisblomman ska in i ett ljust och svalt, 5-10 grader, förråd och vattnas lite då och då. Här kan du läsa mer om den och om många andra vintersovare Sommarblommor över vintern.

Vridpil

Vad har vridpil för vetenskapligt namn? Florister använder denna växt ganska mycket men kan inte hitta vilken sorts Salix det skulle kunna vara.

#Sylvia Svensson svarar#

Jag försöker skapa ordning i röran med floristernas påhittade benämningar kontra SKUD's officiella benämningar av de vridna pilsorterna.

Den av floristerna ofta använda "vridpilen" är med högsta sannolikhet den krullgreniga Salix babylonica var. pekinensis 'Tortuosa' (förr Salix matsudana 'Tortuosa'), på svenska trollpil. Trollpil är ett namn som man önskar floristbranschen anammar istället för det påhittade vridpil.

Den rödgreniga Salix 'Erythroflexuosa' börjar också dyka upp hos florister. Den heter skruvpil på svenska.

Det finns även en videsort som har flata grenar och går under det likaså påhittade namnet "flatpil" hos floristerna. "Flatpilen" är med all säkerhet det som SKUD sedan länge kallar drakvide. Den hör till den grupp Salix som i Sverige kallas viden - inte pilar. Drakvide är ett namn som verkligen är mycket trevligare än flatpil. Dess fulla namn är Salix udensis 'Sekka'. Den flata formen kommer av förbandning eller fasciation, d v s där flera grenar har vuxit ihop.

Men det finns fler "skruvade" sorter som förekommer på blomsterbinderier, t.ex. ormhassel, Corylus avellana 'Contorta'. Denna är alltså ingen pil utan en krullgrenig sort av hassel.

Tips för blomlådor

Jag har 8 blomlådor som jag haft tomma i 2 år då jag i rabatten nedanför haft blå näva som blivit som en häck. Tyckte det blev väl mycket. Men nu vill jag fylla dessa så det blir fint höst och vinter. Så klart man tänker på ljung, men oj så dyrt det blir. Lådorna är 85 cm. Finns alternativ?

#Sylvia Svensson svarar#

Det finns alternativ! Själv kör jag med vintergröna, avklippta kvistar nerstuckna i den befintliga jorden i lådorna och mossa! Kolla några av mina skapelser här: Vinterfint i krukträdgården.

Om man råkar vara på plats när någon klipper vintergröna växter så kan man säkert få kvistar, liksom hitta sådana på den s.k. trädgårdskomposten, om man inte har några buskar själv som behöver ansas. Ju fler sorter, desto mer levande "plantering" blir det. Och för att få lite färg kan man stoppa in några knoppljungplantor också. Kvistarna håller sig vanligen fina till våren om man vattnar vid behov, då har de ju gjort sitt och kan kastas.

Fråga och få svar på Odla.nu

Har du en fråga om trädgård och odling finns flera sätt att hitta svar här på Odla.nu.

  • Gå med i vårt forum och få goda råd av likasinnade på ett trevligt och lättsamt sätt. Gå in på: Forum Odla.nu
  • Sök på sajten med hjälp av sökrutan som finns längst upp till höger på varje sida.
  • Fråga våra experter eller sök bland gamla frågor och svar. Klicka in på Fråga experterna

Vi ses och hörs på Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB