Frågor & svar om beskärning av fruktträd
Bästa tiden och metoden för beskärning av fruktträd
Niklas Pettersson
Dina fruktträd mår mycket bättre av lätt beskärning varje år jämfört med en rejäl genomkörare vart fjärde eller femte år. Ett proffs på trädbeskärning har både kunskap, erfarenhet och fingertoppskänsla, men de flesta trädgårdsägare kan utan problem beskära sina egna träd – så länge man inte tänkt starta en större fruktodling, då rekommenderas alltid att anlita en expert.
Många fastnar redan i terminologin och känner sig osäkra på när och hur de ska ta itu med beskärningen.
Vad är JAS-perioden?
JAS står för juli, augusti och september – månaderna då fruktträd generellt mår bäst av beskärning. Under JAS är risken för att träden "blöder" som minst och såren efter beskärning läker snabbt. Dessutom är lövverket då fullt utvecklat, vilket gör det lättare att se vilka grenar som behöver tas bort.
- Alla fruktträd kan beskäras under JAS, men vänta gärna till efter skörd.
- Äpple- och päronträd går utmärkt att beskära även under vårvintern (när temperaturen är över -10°C), särskilt om det fortfarande finns mycket frukt kvar sent på hösten.
- Stenfruktsträd (plommon, körsbär, bigarrå och persika) är extra känsliga och beskärs helst lätt direkt efter skörd under sensommaren/hösten.
Varför ska jag beskära mina fruktträd?
I naturen får träden växa fritt och utvecklar sina grenar utan ingrepp, men i trädgården vill vi inte bara ha livskraftiga träd utan också god och riklig frukt. Beskärning hjälper till att:
- Bygga upp en stark krona och grenar som klarar fruktens tyngd
- Släppa in ljus och luft så att frukten mognar bättre och får finare färg
- Ta bort döda, sjuka och skadade grenar för att hålla trädet friskt
Kan alla fruktträd beskäras?
Alla fruktträd tål inte beskärning lika bra:
- Äppel- och päronträd står ut med kraftigare beskärning och behöver ofta formklippas ordentligt.
- Stenfrukts-träd (t.ex. plommon och körsbär) skjuter ofta vattenskott och får lättare sjukdomar om de beskärs för hårt – här gäller det att vara försiktig och bara gallra eller snygga till formen.
Vad är vattenskott?
Vid alltför hård beskärning kan trädet svara med att skjuta mängder av vattenskott (även kallat nödskott). Dessa är snabba, vertikala skott som sitter dåligt fast och oftast inte bidrar till fruktbärandet. De bildas som ett ”nödlarm” när trädet känner att det förlorat mycket bladmassa.
Om det redan finns många vattenskott efter en beskärning – ta INTE bort alla på en gång! Då producerar trädet bara ännu fler nya. Tunn istället ut dem gradvis, gärna i omgångar under flera år.
Vilka verktyg behövs vid beskärning av fruktträd?
Det viktigaste är vassa, rejäla verktyg som ger snygga snitt:
Sekatör
Välj en riktigt bra sekatör som känns bekväm och håller länge!
- Enskärig sekatör är bra på döda grenar, men kan orsaka klämskador och försämrad sårläkning på färsk ved.
- Dubbelskärig sekatör fungerar som en sax, ger rena snitt och är bäst på levande trä.
För högre grenar finns stångsekatörer, men arbetar du från stege får du bäst precision.
Handsåg
Grövre grenar tas bort med en liten, fintandad handsåg – helst med infällbart blad för säkerhetens skull. Vanliga båg- eller fogsvansar ger ofta fula snitt.
En stadig, säker stege är förstås också ovärderlig vid beskärning av större fruktträd.
Ska jag beskära mitt fruktträd direkt efter plantering?
Efter plantering behöver trädet använda all sin energi för att etablera sig – därför rekommenderas att vänta med beskärning tills året efter. Undantaget gäller om trädet fått dubbla toppskott; då bör endast ett vara kvar, och det svagaste tas bort direkt. Är du osäker kan din lokala plantskola hjälpa dig att välja rätt vid köp och plantering.
För långa rötter kan också behöva beskäras innan plantering, så att de enkelt får plats och stimuleras att växa ut nya fina rotspetsar.
Struktur- och underhållsbeskärning
- Uppbyggnadsbeskärning sker under trädets första 3-4 år och ger en stadig stomme för framtida fruktsättning.
- Underhållsbeskärning tar bort dött, sjukt och skadat samt grenar som växer inåt eller skaver mot varandra för bättre luft och ljus.
Vanliga misstag att undvika
- Beskära när det är kallare än -10°C
- Klippa bort all ung ved (= ge trädet en "hårdklippning")
- Ta bort alla vattenskott på en gång
Måste jag ha en beskärningsbok?
Det är inget måste att ha en beskärningsbok, men en riktigt bra sådan är ett fantastiskt och tryggt hjälpmedel. Du kan ta med den ut i trädgården och lära dig i egen takt, både om uppbyggnads- och formbeskärning, samt hur du föryngrar äldre fruktträd.
Boktips
Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman, samt böcker av Ingela Jagne, ger djupare förståelse och praktiska tips för både nybörjare och vana odlare.