Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frågor & svar om beskärning av fruktträd

Tycker du det är svårt att beskära fruktträd? Dyrt att anlita proffs? Och därför blir det aldrig gjort? Du kan visst beskära dina fruktträd själv om du gör det med försiktighet. Vi hjälper dig att komma igång genom att svara på några vanliga frågor kring beskärning av fruktträd.

Av Katarina Kihlberg

Dina fruktträd mår mycket bättre av lätt beskärning varje år än en riktig genomkörare vart fjärde, femte år. Ett proffs på trädbeskärning har en kunskap, erfarenhet och känsla om och för fruktträden som vi vanliga hederliga trädgårdsägare inte kan leva upp till. Men visst vågar vi ändå beskära våra träd själv, så länge vi inte ska starta en lukrativ fruktodling − då bör ett proffs kallas in.

Många fastnar redan i förvirring kring termer och begrepp som används i beskärningen värld. Odla.nu hjälper dig att svara på de vanligaste frågorna!

Vad är JAS-perioden?

Månaderna juli, augusti och september har förkortats till JAS och är den bästa tiden för all trädbeskärning eftersom risken för att träden ska blöda är som minst då och såren efter beskärningen läker som allra snabbast under denna period. Under JAS är det också lättare att se vad som behöver tas bort eftersom lövverket är som mest utvecklat då. Du kan beskära alla fruktträd när som helst under JAS-perioden men vänta tills efter skörd. Äpple- och päronträd går även utmärkt att beskära under vårvintern. Så har du mycket frukt kvar länge på hösten kan du vänta med beskärningen till början på året därpå.

Varför ska jag beskära mina fruktträd?

Egentligen begår vi ett brott mot naturlagarna när vi beskär ett fruktträd. Att växa och skjuta ut nya grenar är trädets naturliga levnadsförlopp som kontinuerligt stärker det och gör det mer livskraftigt. Men i trädgården vill vi ha träd som är både livskraftiga och som ger fin och frisk frukt som mognar i tid. Syftet med beskärningen är att bygga upp starka grenar som orkar hålla uppe frukten samt att få in ljus och luft i kronan så att frukten mognar och får fin färg. Viktigt är också att ta bort döda och skadade grenar som inte tillför trädet något gott.

Kan alla fruktträd beskäras?

Alla fruktträd tål inte beskärning lika bra. Äppel- och päronträd tål kraftigare beskärning medan stenfruktsträd, som plommon, körsbär, bigarråer och persika, endast beskärs lätt för att gallras och behålla en vacker form.

Vad är vattenskott?

Vid kraftig beskärning skjuter fruktträd vattenskott, eller nödskott, ibland i stora mängder. Det är ett sätt för trädet att akut rädda sin energiförsörjning. Ena stunden hade trädet en stor mängd grenar med blad och nästa stund är mycket av det borta. Att skjuta starkväxande vattenskott är det snabbaste sättet för trädet att ersätta den förlusten. Vattenskott skjuter upp helt okontrollerat på grenar och stammar och sitter dåligt fästa i trädet så de är ingen bra, långsiktig lösning utan bara ett rop på hjälp!

Om du redan har gjort en för kraftig beskärning på ett fruktträd och fått mängder av vattenskott är det viktigt att inte klippa bort alla på en gång, då får du bara minst lika många nya.

Vilka verktyg behövs vid beskärning av fruktträd?

A och O vid beskärning av fruktträd är att ha vassa och bra verktyg som göra snygga snitt och inte fläker upp fula sår. För att kunna sköta dina fruktträd behövs egentligen bara två verktyg:

Sekatör

Satsa på god kvalitet när du köper din sekatör! Det betalar sig i längden och gör arbetet både roligare och enklare. För att komma åt längre upp i trädet finns stångsekatörer. Men så länge du kommer åt att klippa med vanlig sekatör, kanske med hjälp av stege, är det det bästa och lättaste sättet att klippa. Du ser vad du gör och får mycket bättre precision.

Det finns olika sorters sekatörer. Enskärig sekatör har ett fast mothåll som stoppar grenen medan bladet skär igenom tills det möter mothållet. Denna typ av sekatör är bra för att ta bort döda grenar, men ger ofta klämskador på färsk ved, vilket försvårar sårläkningen. Dubbelskärig sekatör har rörligt mothåll och fungerar som en sax där bladen passerar förbi varandra och ger ett äkta skärande snitt. Vill du investera i en bra sekatör är den dubbelskäriga att rekommendera.

Handsåg

En gren som är för tjock för att klippa med sekatör tas bäst bort med hjälp av en handsåg. Här talar vi inte om våra vanliga bågsågar eller fogsvansar utan om en liten behändig, fintandad såg som ger släta snittytor. Det finns bra handsågar med infällbar klinga, vilket är en fördel eftersom dessa sågar är rejält vassa.

En bra och säker stege är förstås nödvändig för beskärning av större fruktträd!

Ska jag beskära mitt fruktträd direkt efter plantering?

Periodvis pågår debatt kring frågan om fruktträd ska bekäras vid plantering eller ej. Det krävs massor av energi för ett fruktträd att etablera sig efter nyplantering och eftersom beskärning minskar trädets energireserv så bör detta undvikas fram tills trädet har etablerat sig. Låt därför ditt fruktträd vara första året och inled uppbyggnadsbeskärningen först året efter plantering. Ett klipp kan dock vara nödvändigt direkt vid plantering och det är om ditt fruktträd har ett konkurrerande toppskott. Bara ett toppskott ska finnas, så beskär bort konkurrerande toppskott! Om du känner dig osäker ska en välsorterad plantskola med kunnig personal kunna hjälpa dig med detta när du köper ditt fruktträd! Långa rötter kan också behöva kortas in före plantering.

Måste jag ha en beskärningsbok?

Trädgården bör ha så få måsten som möjligt och en beskärningsbok är inte ett måste för dig som kan lära dig grunderna i beskärning på annat sätt. Men en bra beskärningsbok är ett suveränt hjälpmedel!

Du kan ta med dig boken ut i trädgården och i egen takt bilda dig en uppfattning om hur du ska beskära dina fruktträd. Du får hjälp både med den viktiga uppbyggnadsbeskärningen, alltså den som görs under trädets första 3−4 levnadsår, och med hur du tar hand om äldre fruktträd.

Boktips

Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman

Beskära träd och buskar av Ingela Jagne

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB