Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Föröka din pelargon!

När hösten kommer har många av oss stora, fina pelargoner ute i krukorna. Det kan vara svårt att övervintra dessa jättar någonstans, de tar alldeles för mycket plats i sina stora krukor och med yvigt grenverk. Så vad göra om du ändå vill ha kvar dina älsklingar? Jo, du kan pröva att ta höststicklingar!

Av Sylvia Svensson

Det går i princip att ta sticklingar året om ifall man kan ordna med en bra tilläggsbelysning. För ljus måste plantan ha om den ska orka växa till sig och övervintra som stickling. Det är bra om man kan ta sticklingarna tidigt, senast i september.

Engelska och änglapelargoner lyckas faktisk bäst om du tar sticklingar på hösten eller under tidig vår, om du har sparat moderplantan inomhus.

Det bör vara sticklingar som inte har knoppar eller blommor och som är halvförvedade. Men pelargoner rotar sig ganska lätt nästan vilken del man än tar, även ganska kraftiga stambitar.

Gör så här!

Skär av sticklingen omedelbart ovanför ett bladpar. Ta av de nedersta bladen, men för bästa resultat bör sticklingen ha cirka tre blad kvar. Om något av bladen är stort, kan det klippas till hälften med en sax för mindre avdunstning och näringsbehov under rotningsfasen.

Plantera sticklingen i sandig såjord, gärna med perlit, ca 70% såjord och 30% perlit i inte alltför stor kruka, 5-7 cm räcker. Vattna lätt igenom och ta en plastpåse med andningshål över.

Placera krukan ca 20-23 grader varmt och ljust och se till att den inte torkar ut men den ska inte vara för blöt heller. Ta av plastpåsen när sticklingen har rotat sig och börjat växa, ge den tillskottsljus under hela vintern.

#Rotningstips#

För att det ska gå snabbare att rota sticklingen och skydda den mot sjukdom kan du använda ett beprövat knep: Doppa sticklingen i en C-vitaminblandning bestående av ½ 1 tsk askorbinsyra till ½ liter vatten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB