Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Föröka din pelargon!

När hösten kommer har många av oss stora, fina pelargoner ute i krukorna. Det kan vara svårt att övervintra dessa jättar någonstans, de tar alldeles för mycket plats i sina stora krukor och med yvigt grenverk. Så vad göra om du ändå vill ha kvar dina älsklingar? Jo, du kan pröva att ta höststicklingar!

Ta sticklingar av pelargoner året om

Det är i princip möjligt att ta sticklingar av pelargoner året om, så länge du kan ordna med bra tilläggsbelysning. Plantorna behöver tillräckligt med ljus för att kunna rota sig och växa till, särskilt om de ska övervintra som unga sticklingar. Här finns mer om belysning och sticklingar.

För bästa resultat rekommenderas dock att du tar sticklingarna tidigt på säsongen, och allra helst senast i september. Att ta sticklingar på hösten gör det möjligt att skapa nya planta i tid innan moderplantan eventuellt dukar under under vintern. Det är särskilt viktigt om du vill behålla en sort som du gillar extra mycket.

Engelska pelargoner och änglapelargoner (angel pelargon) är allra enklast att lyckas med om du tar sticklingar höst eller tidig vår, så länge du har kvar moderplantan i inomhusmiljö under vintern.

När du tar dina sticklingar, välj sådana som är halvförvedade och utan knoppar eller blommor, då all energi bör gå till rotbildning i denna fas. Pelargoner är dock förlåtande och rotar sig lätt — även kraftigare stambitar kan ofta bilda rötter, vilket gör dem mycket tacksamma att föröka.

Så tar du sticklingar av pelargon – steg för steg

  • Skär av sticklingen strax ovanför ett bladpar (en nod).
  • Ta av de nedersta bladen, så att bara cirka tre blad sitter kvar högst upp. Är bladen ovanligt stora kan du klippa dem på mitten med en sax för att minska avdunstningen och växtens näringsbehov under tiden den rotar sig.
  • Plantera sticklingen i en luftig och sandig såjord, gärna blandad med perlit för extra dränering – ca 70 % såjord och 30 % perlit är lagom. Välj en liten kruka, 5–7 cm i diameter räcker bra.
  • Vattna lätt så att jorden blir fuktig men inte blöt. Sätt sedan en plastpåse med luft- eller ventilationshål över krukan för att hålla en jämn luftfuktighet kring sticklingen.
  • Placera krukan ljust och varmt, gärna 20–23 grader. Håll jämn fuktighet i jorden men undvik att vattna för mycket – det är bättre att jorden är lätt fuktig än blöt.
  • Ta bort plastpåsen när du ser att sticklingen fått nya blad eller börjar växa, vilket är tecken på att den har bildat rötter. Under vinterhalvåret behöver både moderplantor och rotade sticklingar extra ljus från växtlampa. Läs mer om placering och temperatur här.

Rotningstips

Vill du påskynda rotningen och skydda sticklingarna mot sjukdom kan du använda ett enkelt husmorsknep: doppa sticklingen i en C-vitaminblandning, där du löser upp ½–1 tesked askorbinsyra i en halv liter vatten. Detta stärker sticklingen och motverkar angrepp. Se fler tips om sticklingar här.

När rötter utvecklats och sticklingen har börjat växa går det bra att successivt vänja den vid torrare luft och ge fortsatt växtljus över vintern om det behövs. På så vis kan du relativt enkelt föröka dina favoritpelargoner och ha fina plantor att ställa ut nästa säsong.


Källa och mer inspiration:
Odla.nu: Ta sticklingar av pelargoner

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB