Förodla luktärter
Dags att förodla luktärter och andra sommarblommor för en tidigare och längre blomning
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Nu är det hög tid att börja förodla luktärter och andra sommarblommor som bara behöver några veckors förkultivering för att komma igång med blomningen tidigare än vid direkt sådd. Om du har tillgång till en sval, ljus bod, ett växthus eller liknande utrymme kan du vinna flera veckors blomningstid genom att starta fröna inomhus. Så fröna inne, låt plantorna gro och växa till sig, plantera sedan om dem till egna krukor och placera dem svalt och ljust – då får du kraftiga, kompakta plantor som snabbt går i blom när de planteras ut.
Varför förodla luktärter?
Luktärter är särskilt tacksamma att förodla, eftersom de som färdiga småplantor blommar avsevärt snabbare än om du sår dem direkt på friland. Tänk på att luktärter ogillar att få rötterna störda. Det är därför klokt att så dem i högsmala krukor av tidningspapper, som du lätt gör själv, alternativt i särskilda rootrainers som du kan köpa. På så vis planterar du ut både planta och kruka/behållare direkt, och rötterna lämnas orörda vilket ger snabbt och problemfritt tillväxtstart på deras nya plats.
Andra sommarblommor att förodla
Även många andra ettåriga blommor lämpar sig utmärkt för förodling just nu, till exempel tagetes, lejongap, lobelia, rosenskära, daggsalvia, praktvädd, eldblomma (Alonsoa warscewiczii), purpurvinda, nemesia och pionvallmo. Pionvallmo fungerar utmärkt att så direkt i rabatten senare på våren, men om du förodlar blir blomningen ännu tidigare och du kan placera ut plantorna precis där du vill ha dem.
Så här går du tillväga
Tänk på att såtidpunkten varierar mellan olika arter och sorter, följ gärna anvisningarna på fröpåsen. Ofta anges en period i veckor före sista nattfrosten som riktmärke. Så i näringsfattig såjord och ställ plantorna så ljust som möjligt, gärna svalt, för att få knubbiga och tåliga exemplar. När plantorna vuxit till sig, kan du försiktigt plantera om dem i större krukor med näringsrikare jord. Biologiskt nedbrytbara krukor eller handrullade tidningspapperskrukor är särskilt fördelaktiga; de förenklar utplantering och rötterna störs inte.
Avhärdning och utplantering
Glöm inte att avhärda plantorna genom att successivt vänja dem vid utomhusklimatet någon vecka innan utplantering – då klarar de omställningen bättre.
Fördelar med förkultivering
Genom att förodla luktärter och andra sommarblommor får du en rikare, längre och mer prunkande blomning. Du får också robustare plantor som står emot väder och skadeangrepp bättre. Förodling är dessutom särskilt användbart om du vill ha många exemplar av samma sort, snabb etablering på växtplatsen, eller om du har problem med snigelangrepp, då plantorna snabbt växer ifrån de första känsliga stadierna.
Lycka till med din förkultivering – du kommer att belönas med en extra lång och vacker blomstersäsong!