Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förodla luktärter

Visserligen går många sommarblommor att direktså snart när vi börjar närma oss tider då termometern håller sig på frostriskens "bättre sida" även nattetid. Då känns det kanske onödigt att pyssla med ännu fler frösådder inomhus.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Dags att förodla luktärter och andra sommarblommor som bara behöver några veckors förkultivering för att blomma tidigare.

Om man har en sval, ljus bod, ett växthus eller dylikt så kan man faktiskt tjäna in flera veckors blomningstid om man förkultiverar fröna några veckor. Man sår inne, får upp plantor, skolar om och ställer dem svalt och ljust för att få låga, knoppiga plantor.

Särskilt tacksamma att förkultivera någon vecka är luktärter, man får snabbare blomning om man planterar ut färdiga plantor istället för att så frön. Man får dock tänka på att luktärter inte gillar att man stör rötterna, så det bästa är att så dem i högsmala tidningspapperskrukor man gjort själv och sen planterar man med papper och allt eller så använder man en s.k. rootrainer som finns att köpa.

Andra sommarblommor som man kan fröså nu är, för att nämna några få: tagetes, lejongap, lobelia, rosenskära, daggsalvia, praktvädd, eldblomma (Alonsoa warscewiczii), purpurvinda, nemesia och pionvallmo. Den sistnämnda hinner mycket väl även om man sår direkt, men den blommar ju tidigare och man kan placera plantorna där man vill ha dem om man förkultiverar den lite.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB