Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förnya din tulpanbukett – nobelfestkreatör Gunnar Kaj tipsar!

I början av tulpansäsongen är utbudet av olika tulpansorter relativt begränsat, men nu framåt vårkanten finns det massor av sorter att välja bland: tulpansorter i härliga pasteller, färgglada eller rent vita, dubbla eller enkla, med doft, krusiga och tvåfärgade...

Skapa kreativa tulpanbuketter med Gunnar Kaj – inspiration, tips och aktuella råd

Det stora utbudet av tulpaner gör att det finns mängder av möjligheter att skapa vackra och personliga tulpanbuketter. Blomsterfrämjandet har träffat Gunnar Kaj, mest känd för sina fantasifulla blomsterkreationer på Nobelfesten. Gunnar Kaj är en sann tulpanentusiast, och här delar vi med oss av hans bästa tulpantips – perfekta oavsett om du vill piffa middagsbordet, ge någon en blomstrande present eller bara njuta hemma.

Våga byta favorit!

Istället för att alltid hålla fast vid en och samma sorts tulpan eller färg, tipsar Gunnar om att låta dagshumöret och säsongens variationer styra. Tulpaner finns i alla möjliga färger, former och uttryck – använd det till din fördel! En bukett där du blandar färger och sorter utifrån årets och årstidens utbud ger både personlighet och känsla av nytänk. Byt favorit ofta, och låt dig inspireras av säsongens skiftningar!

Skapa kontraster med fjolårets torra växter

En trend som bara blir mer aktuell är att tänka hållbart och använda växter som finns hemma i trädgården. Gunnar tycker att det är fantastiskt effektfullt att blanda in fjolårets torra kryddväxter, perenner eller gräs tillsammans med fräscha tulpaner. Det kan vara kvarlämnade stjälkar av johannesört, som ger varma toner och stadga, torkade fröställningar av akleja för höjd, eller jättedaggkåpa som skapar mjuk volym i buketten. Kombinationen mellan tulpanernas krispighet och de dova, torkade växterna ger en modern och levande känsla. Mer inspiration om detta finns hos Blomsterfrämjandet.

Njut av förgängligheten

Tulpaner är unika snittblommor – de växer faktiskt vidare i vasen! Det kan vara roligt att följa hur buketten förändras dag för dag, från knopp till fullt utslagen, och vidare tills blommorna vissnar. Se skönheten även i slutet av livscykeln och stressa inte över att kasta buketten. De hängande, nästan skulpturala tulpanblommorna är ett konstverk i sig. Låt dem stå kvar och njut av både blomsterprakt och förgänglighet – mer tips finns under Skötselråd hos Blomsterfrämjandet.

Det finns mer än blåbärsris

Blåbärsris känns klassiskt och svenskt till tulpanbuketter, men utmana gärna traditionen! Gunnar slår gärna ett slag för fler spännande komplement i buketten, som vaxblomma, eukalyptus eller kvistar från äpple, körsbär, syren eller spirea. Knotiga grenar och tidiga vårskott har ofta en vacker, grafisk effekt tillsammans med tulpanernas rena linjer. Rosa vaxblomma ger ett skirt intryck till rosa, vita eller lila tulpaner. Akacia (ibland kallad mimosa) är särskilt effektfull till gula tulpaner och skapar starka, glada kontraster. Var inte rädd för att pröva nytt – på så vis får du dina buketter att kännas både kreativa och säsongsriktiga.

Sorter som doftar...

Vi förknippar ofta tulpaner med färg och form, men vissa sorter bjuder också på doft! Gunnar tipsar om den dubbla, vaniljkrämsgula ‘Verona’, som doftar härligt av citron. Håll utkik efter doftande sorter när du vill lyfta buketten med ännu ett sinne!

För dig som vill skapa något extra

Under Nobelfesten gör Gunnar ofta spektakulära bordsdekorationer. Ett trick är att använda tunna plåtskivor under duken och sedan placera provrör med magneter i botten och vatten i rören – ett i taget per tulpan. Det hela ger ett stilrent och nästan svävande intryck! Perfekt till en festmiddag eller när du vill skapa ett unikt blickfång. Tänk på att tulpaner är törstiga, så buketten i provrören håller bara några timmar.

När du kommer hem med dina tulpaner...

För längsta möjliga hållbarhet tipsar Gunnar och Blomsterfrämjandet om att snitta stjälkarna cirka 1 cm med en skarp kniv. Låt tulpanerna stå kvar i förpackningen och dra vatten i svalt vatten i ett par timmar – detta gör att stjälkarna blir raka och kraftiga. Först därefter ska de placeras i vas. Glöm inte att byta vatten ofta och undvik att placera buketten nära färsk frukt, eftersom t.ex. äpplen avger etylengas som påskyndar tulpanernas åldrande. Mer detaljerade skötselråd hittar du hos Blomsterfrämjandet.

Välj svenskodlat och märkta tulpaner

Tänk på att välja svenskodlade tulpaner, märkta med Svenskt Sigill eller Från Sverige, när det är möjligt. De har oftast odlats med stor miljöhänsyn, transporterats kortare sträckor och håller därför längre i din vas – samtidigt som du bidrar till svensk blomsterodling och minskar klimatpåverkan.


Vill du hitta ännu mer inspiration till tulpanbuketter, färgval och säsongens nyheter? Läs mer och ta del av idéer, guider och tulpantips från Blomsterfrämjandet här. Våga skapa något nytt, blanda fritt och låt din bukett spegla både årstid och personlighet!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB