Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förnya din tulpanbukett – nobelfestkreatör Gunnar Kaj tipsar!

I början av tulpansäsongen är utbudet av olika tulpansorter relativt begränsat, men nu framåt vårkanten finns det massor av sorter att välja bland: tulpansorter i härliga pasteller, färgglada eller rent vita, dubbla eller enkla, med doft, krusiga och tvåfärgade...

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Det stora utbudet av tulpaner gör att det finns mängder av möjligheter att skapa vackra och personliga tulpanbuketter. Blomsterfrämjandet har träffat Gunnar Kaj, mest känd för sina fantastiska blomsterkreationer på Nobelfesten. Gunnar Kaj är en varm vän av tulpaner och här delar vi med oss av Gunnars bästa tulpantips:

Våga byta favorit!

  • Jag får ofta frågan vilken som är min favoritväxt och favoritfärg, berättar Gunnar, och svaret är att jag faktiskt inte har vare sig någon favoritväxt eller favoritsort. Låt charmen med säsongens variationer istället dominera och välj den färg på tulpanerna som passar just dagens stämning istället för den som du alltid brukar välja.

Skapa kontraster med fjolårets torra växter

Gunnar tycker det är otroligt vackert att blanda in vissna örter från trädgården i sina buketter. Fjolårets kryddväxter, perenner och gräs funderar ypperligt och skapar sköna kontraster till de krispiga och färgglada tulpanerna. Johannesört ger till exempel varma toner och stadga till tulpanbuketten medan fröställningar av akvileja ger höjd och torkade skyar av jättedaggkåpa kan ge volym.

Njut av förgängligheten

Tulpaner är de enda snittblommor som fortsätter växa sedan de snittats och satts in i vas. Det är härligt att betrakta tulpanernas utveckling, från knoppiga till blommande. Tulpanerna är också oerhört vackra medan de vissnar, så var inte för snabb med att slänga tulpanbuketten!

Det finns mer än blåbärsris

Vi har vant oss vid att se tulpanbuketter bindas med blåbärsris. Det är vackert och härligt svenskt. Gunnar uppmanar oss att våga prova fler alternativ. Gunnars tipsar om vaxblomma, eukalyptus och kvistar av fruktträd och buskar. Knotiga grenar av äpple och körsbär eller knoppiga kvistar av spirea och syren ger fin kontrast till tulpanstjälkarnas grönska. Rosa vaxblommor är till exempel fina till både rosa tulpaner och som kontrast till exempelvis lila och vita. På samma sätt kan akacia (kallas ofta felaktigt för mimosa) användas som komplement till gula och som kontrast till lila tulpaner.

Sorter som doftar...

Tulpaner använder vi främst för deras fantastiska färger och formers skull, men det finns även tulpansorter som också doftar. ’Verona’, en dubbel vaniljkrämsgul tulpan, är en riktig favorit med fantastisk doft av citron.

För den riktigt ambitiöse...

På Nobelfesten placerar Gunnar tunna skivor av plåt under dukarna. Därefter limmar han fast små magneter i botten på provrör av glas. Provrören fylls med vatten och placeras sedan direkt på duken. Magneterna fäster i plåten och provrören står utan något ytterligare stöd.

I varje provrör placeras en tulpan. Resultatet bli fantastiskt elegant och tjusigt och får vilken middagsbjudning som helst att bli Nobellik.

Värt att tänka på är att tulpaner dricker mycket vatten och provrör rymmer endast en liten vattenvolym. Tulpaner kan därför inte stå så här under mer än några timmar innan de behöver mer vatten.

När du kommer hem med dina tulpaner...

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt tulpanerna vara kvar i förpackningen och placera dem i en vas med friskt och svalt vatten. Låt tulpanerna stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den.

Tänk på att inte placera tulpanerna nära färsk frukt. Tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB