Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Formklippta växter i trädgården

För många trädgårdsägare handlar trädgård om att plantera och omge sig med så mycket blommor som möjligt. Man njuter i fulla drag av blomsterprakten och dofterna, och gott så. Dock glömmer man i sin blomsterkärlek ofta bort detta med kontraster, och det är lätt hänt att en trädgård där tonvikten ligger på blommor blir lite strukturlös och formlös. Här kommer formklippta växter in i bilden. De kan bilda en kontrasterande stomme i trädgården, eller så kan man ha dem bara för att det är så roligt!

Från Colour your life

För att få en trädgård som tilltalar på flera plan handlar det om att finna en balans mellan strukturskapande växter som (klippta) häckar, träd och vintergröna växter och dekorativa element som blommande perenner, blommande buskar etc. Klippta häckar och vintergröna växter kan i många fall ersätta dyra konstruktioner som murar, plank och terrasser, vilka ju också räknas till strukturskapande element. De skapar struktur och form i en trädgård, något som man speciellt lägger märke till under den kalla årstiden, då blommorna lyser med sin frånvaro och bara trädgårdens skelett återstår. Det är då mycket välgörande med någon form av formklippta växter i trädgården; de behöver inte vara vintergröna, men de kan gärna vara det. När det sedan kommer lite snö på de klippta formerna så understryks dessa och det ser fantastiskt fint ut!

Under sommaren ger de formklippta växterna en stadga åt trädgården; de lugna, gröna ytorna kontrasterar mot de olika årstidernas blomning och när det gäller en mörkgrön, tätklippt barrväxthäck så är den oslagbar som en fond för en rabatt att avteckna sig emot. Samma sak gäller ju enstaka klippta växter, om än i mindre grad, men principen är densamma: att den utgör en kontrast mot blommor och livligare färger.

Många möjligheter
Men formklippta växter fyller inte bara en strukturell funktion i trädgården; de kan även ge trädgården ytterligare en dekorativ dimension, fast av det lite mer subtila slaget. Den enklaste varianten av formklippning är att klippa sin häck på ett lite mer okonventionellt sätt: ge den en rund form, eller klipp den med rak överkant men låt den gå i vågor, eller kombinera dessa.

Faktum är att formklippning i sig är en konst, som kan drivas nästan hur långt som helst. Man kan klippa figurer i form av spiralvridna koner, kuber, pelare, klot, halvklot, pyramider och andra geometriska former. Men egentligen finns det inga gränser för vad man kan skapa med växter och en häcksax: djur som fåglar, kycklingar, höns, tuppar, nallebjörnar, igelkottar etc. Tågälskaren kanske vill ha en häck i form av ett lok med vagnar? En by i miniatyr med stugor och träd är fullt genomförbart. Ja, genom formklippning kan man verkligen släppa sin fantasi och skaparkraft lös i trädgården!

En kombination av figurativa och rent geometriska former är också en möjlighet. För den som är road kan en broderiparterr med solitärer vara en härlig utmaning att anlägga och vårda! Man lånar då till exempel inspiration från barockens intrikata planteringsmönster och planterar dessa, vanligtvis med buxbom, i mönster som ser ut att slingra sig om och runt varandra. Självklart kan man också göra ett striktare, mer modernistiskt-geometriskt mönster. I några av knutpunkterna, eller utplacerade på andra strategiska ställen, kan man ha högre formklippta växter, som kan formas strikt geometriskt eller också mer humoristiskt, kanske som olika djurformer.

Oavsett om man väljer att bli en ny Edward Scissorhands eller om man väljer att hålla formklippningen till ett minimum, så är det roligt med något formklippt i varje trädgård, ja, till och med den minsta trädgård, eller balkong, kan lyftas upp med formklippta växter. Några terrakottakrukor på altanen med buxbomsklot är en klassiker och det behöver inte vara svårare eller ambitiösare än så. Därifrån kan man så gå vidare om man blir biten av klippandet och får lust att skapa mer avancerade figurer. Det finns också färdigformade figurer att köpa, som man bara behöver underhålla med klippning ett par gånger varje säsong.

Växtmaterial
Det viktigaste när det gäller växtmaterialet, är förstås att det tål klippning bra, och att det har ett tätt växtsätt och inte växer alltför snabbt eftersom man då får klippa väldigt mycket för att hålla formen på växten. Buxbom och idegran är de mest använda växterna. Bägge är vintergröna och växer tämligen långsamt. Buxbomen är härdig till zon 3, men för hårdare zoner kan vissa sorter av idegran vara det bästa alternativet, de kan då gå bra upp till zon 5.

Zonerna har förstås ingen större betydelse ifall det handlar om krukodlade plantor, då dessa måste tas in för vintern på frostfritt ställe i alla fall. En potatiskällare är idealisk, men ett garage eller annat utrymme som håller sig mellan noll och fem grader fungerar också bra. Till nöds kan man i de varmare zonerna ställa krukorna skyddat intill väggen och isolera med filtar och gamla mattor. Det finns också stora krukor tillverkade av cellplast som ju isolerar mycket bra, vilka kan vara lämpliga. Det är ju rötterna som är känsligast när växten står i kruka. Överdelen är ju anpassad till att frysa, men inte rotklumpen, som lätt kan skadas i en kruka om kylan blir stark.

Andra växter som med fördel kan formklippas är tujor, granar och liguster. Tuja och gran lämpar sig bäst för större och enklare former, typ pelare, pyramider, halvklot etc. De har ju den egenheten att det inte växer ut några nya skott från en kal gren som blivit avklippt, vilket i sin tur gör att det blir svårt att reparera misstag i klippningen. Idegranar däremot, och även buxbom och liguster förstås, grönskar även på kala grenpartier som man klipper fram, vilket gör det hela enklare om man behöver reparera eller om man ändrar klippningsplanen.

Växterna skjuter ju de kraftigaste skotten på försommaren och då kan man behöva klippa flera gånger. I juli ska man kanske ta det lite försiktigt, åtminstone om vädret är mycket varmt och torrt. Sedan kan man putsa ytterligare något i augusti-september.

Utgå från gamla barrväxter
Den som har en trädgård full av gamla barrväxter, kanske från 70-talet, då det var högsta mode, kan utnyttja dessa på ett raffinerat sätt genom att formklippa dem; något som man ofta ser i Danmark, men inte så ofta i Sverige. Vanligt är då att man klipper fram grenstrukturen eller "skelettet" och sparar skotten längst ut på grenarna, vilka sedan kan formas till bollar, cylindrar, kuber eller något annat roligt. Gör sedan en vacker underplantering eller lägg sten kring barrväxten, så får du garanterat ett blickfång i trädgården - en levande skulptur som du kan få fram på kort tid!

Lars Forslin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB