Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förgroning inomhus

Nu börjar vi lite till mans att längta efter våren och sådden. Frökatalogerna har redan kommit med sina lockande bilder. Själv köper jag mitt frö av Lindbloms Frö och de har från och med i år en utmärkt hemsida med bra bilder av alla sorter.

Förkultivering och sådd inomhus – tips för lyckad odling

Många vill börja sina sådder inomhus för att förlänga säsongen men ofta misslyckas dessa sådder. Huvudorsaken är oftast det dåliga ljuset som vi har så här års. I denna artikel vill jag därför dela med mig av några beprövade tips inför förkultivering och sådd inomhus, för att öka chansen till lyckad odling.

Inledning och grunder

Till stor del har jag hämtat innehållet från råd i samband med användning av Vermiculite som säljs av Lindbloms frö.

Att börja med bra frö av god grobarhet är förstås grunden för all odling, men sedan handlar det mycket om att ge rätt balans mellan ljus, värme, syre och fukt under själva groningsfasen. Det gäller också att undvika för näringsrik miljö alldeles i början, framför allt eftersom obehandlade ekologiska fröer ofta bär på svampsporer på skalet. Om man sår i en jord med olämplig sammansättning för groning, kan dessa sporer få möjlighet att utvecklas till svamp, särskilt om groningen drar ut på tiden – vilket i värsta fall hämmar eller till och med dödar groddarna. Därför är det viktigt att groningen går snabbt och effektivt, innan svampsporerna hinner ta över.

Val av såjord

Under denna känsliga groningsfas rekommenderas en så neutral miljö som möjligt. I botten av groningskärlet ska det finnas näringsrik jord, till exempel planteringsjord. Observera att Lindbloms frö inte rekommenderar näringsfattig såjord, eftersom tanken är att plantan efter groning snabbt ska kunna söka sig ner med rötterna till näringen när fröets egna reserver tar slut.

Vermiculite – ett utmärkt såhjälpmedel

Metoden jag själv föredrar, och som visat sig mycket säker, är att använda Vermiculite. Detta är ett lerskiffermaterial som tack vare upphettning fått stor förmåga att ta upp och avge fukt. Fyll krukan till ca 80% med näringsrik jord, lägg på ett tunt lager Vermiculite så att fröet separeras från själva jorden, placera därefter ut fröet på detta skyddande lager. Lagret av Vermiculite ovanpå anpassas efter fröets behov – små fröer som Petunia eller Lobelia är oftast ljusgroende och ska därför inte täckas alls. Den grova strukturen gör att syrebrist sällan uppstår, och Vermiculitens jämna fukthantering minskar risken för uttorkning och övervattning.

Ett vanligt fel vid sådd är att vattna för mycket. Ge ordentligt med vatten vid sådden, men därefter bara så att jorden hålls lätt fuktig men aldrig blöt – annars ökar risken för syrebrist och röta. Vid avdunstning kyls dessutom jorden, vilket försenar groningen och ökar risken för rotdödare och svamp.

Det är också viktigt att tänka på att behovet av värme varierar med vilken sorts frö man sår. Vissa arter, som kräver stratifiering, vill ha en period av kyla direkt efter sådd och först därefter värme. Andra behöver konstant hög värme eller stora variationer mellan natt och dag, beroende på sina ursprungliga växtmiljöer. På Lindbloms påsar och hemsida hittar du detaljerade rekommendationer för respektive växtslag.

Efter sådd täcks krukan eller lådan med plastfolie (gladpack) med några små hål för luftväxling, vilket hindrar avdunstning och hjälper fukten att stanna kvar kring fröet vid groning. Men plasten ska tas bort ganska snart efter att groddar visat sig, annars ökar risken för mögel.

Extra tips för Vermiculite

  • Ger jämn fukt och luft till fröet.
  • Skyddar mot svamp tack vare den mer sterila miljön.
  • Förenklar för småfrön som annars lätt sjunker för djupt i jorden.

Ljus – en kritisk faktor

Eftersom dagsljuset inomhus under vintern och tidig vår ofta inte räcker till, blir tillskottsljus avgörande. Ett eller flera lysrör (gärna anpassade växtlysrör) hängs 30–40 cm ovanför sådden och bör vara påslagna 12–16 timmar om dygnet. På så vis förlängs dagen för plantorna, de håller sig knubbigare och risken för ranglighet minskar. Både värme och ljus är viktiga för en snabb och frisk groning.

Bygg din egen groningskammare

För den entusiastiske odlaren kan en enkel groningskammare byggas, exempelvis en låda med inbyggt lysrör. Den kan placeras där temperaturen är bäst lämpad (t.ex. svalare under första dygnet för stratifierande frön, sedan varmare för snabbare artbestämda gronare). I små utrymmen gör en värmefläkt med termostat stor skillnad.

Själv använder jag vår lilla bastu, där ljus och värme styrs av timer – 16 timmar ljus och värme, 8 timmar svalt och mörkt – vilket resulterar i snabb groning, t.ex. Lobelia på 2–3 dagar.

Rekommenderad belysning

  • Lysrör eller LED, helst anpassade för växter.
  • Placera på rätt avstånd från plantorna.
  • 12–16 timmars belysning per dygn vid lågt naturljus.

Såddeteknik och vanliga misstag

När du sår riktigt små frön, till exempel Lobelia, kan du hälla ut fröna på ett fat, fukta spetsen av en blyertspenna och doppa denna bland fröna. Några frön fastnar och kan föras över till såddytan, vilket ger små grupper av frön som är lätta att dela upp vid omskolning.

Vanliga fel

  • Så för tätt: I en 8 cm kruka är ca 20 frön av Petunia lagom; sår du fler blir de trängda och svåra att separera vid omskolning, vilket leder till försvagade plantor.
  • För mycket vattning: Leder till syrebrist och risk för röta.

Flytta ut och avhärda plantorna

När plantorna vuxit till sig och det blivit varmare ute, kan man flytta ut dem till en enkel drivbänk gjord av gamla fönsterrutor – så får de maximalt med ljus och skyddas mot kyla, samtidigt som värmen stiger under glaset fina vårdagar. Ett växthus är förstås ännu bättre! Kom ihåg att plantor måste avhärdas; vänj dem gradvis vid utomhusmiljön under 1–2 veckor, och skydda känsliga småplantor mot direkt vårsol med skuggduk eller genom att kalka glasen lite, annars är risken stor för kraftiga ljus- och värmebrännskador.

Skydda mot vårsolen

Om bladen blir vita har de bränts av solen, och det gäller att agera genom att omedelbart ge mer skugga tills plantorna återhämtat sig.


Praktiska råd i tabellform

StegRekommendation
JordvalNäringsrik jord i botten av krukan, täckt med ett lager vermiculite. Rekommenderas framför näringsfattig såjord av Lindbloms
SåddSå fröet på vermiculitelagret. Täcker du, anpassa efter frötyp (ljusgroende frön ska ej täckas).
VattningMycket vatten första dygnet, därefter hålls sådden lätt fuktig.
TemperaturAnpassas efter växtslag – vissa kräver kylning, andra jämn värme eller temperaturskillnader. Läs noga på fröpåsen eller hos Lindbloms.
LjusKomplettera naturligt ljus med växtbelysning. Lysrör minst 12–16 h/dygn under mörk årstid.
LuftfuktighetTäck krukorna med plastfolie de första dagarna, men ta bort skyddet
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB