Förbättra jorden i rabatterna
Jordförbättring i trädgården
Baserat på tips av Katarina Kihlberg
Om du jordförbättrar regelbundet i din trädgård blir resultatet både bättre och arbetet roligare än om du gör stora punktinsatser med långa pauser då jorden lämnas åt sitt öde. Genom att arbeta kontinuerligt bygger du gradvis upp en friskare jord som gynnar både växter och biologisk mångfald.
Jordförbättring innebär att du tillför organiskt material till den jord som redan finns i trädgården. Syftet är att höja näringshalten, förbättra strukturen och göra jorden lättare att arbeta med. Rötterna får en trevligare miljö att växa i och vatten och näring hålls kvar tills växterna behöver det. En levande, porös och näringsrik jord är grunden för allt gott odlingsarbete och gör trädgårdslivet roligare.
Vilken jord har du?
Det finns många typer av jord, men för de flesta trädgårdsarbeten räcker det att skilja på sandjord och lerjord. För att ta reda på vad du har, ta upp lite fuktad jord i handen och krama den:
- Lerjord: Bildar en klump som kan formas och till och med avbilda fingeravtryck.
- Sandjord: Smulas sönder mellan fingrarna och går inte att forma.
Det är ofta omöjligt eller orimligt att helt byta jordtyp i trädgården – vi får utgå från den jord vi har och göra det bästa av den. I själva verket går det att lyckas lika bra med både sandjord och lerjord om du bara förbättrar den och anpassar ditt växtval. Nedan ser du de vanligaste för- och nackdelarna att känna till:
Lerjordens fördelar
- Håller näring och vatten bra, växterna klarar torrare perioder bättre.
- Innehåller naturligt mer kalk.
- Håller värmen längre på hösten vilket förlänger säsongen.
Lerjordens nackdelar
- Kan vara tung och svår att bearbeta, särskilt när den är blöt.
- Blir lätt för tät så att rötterna lider syrebrist.
- Värms upp sent på våren – tidig sådd kan vara svår.
Sandjordens fördelar
- Mycket lättarbetad och snabb att bearbeta på våren.
- Snabbt uppvärmd, vilket gör att du kan börja odla tidigt.
- Luftig och väldränerad – rötterna riskerar inte att drunkna.
Sandjordens nackdelar
- Dålig på att hålla näring: snabbare växtnäring behövs.
- Torkar ut snabbt vid sol och torka.
- Innehåller oftast mindre kalk och andra mineraler.
Förbättra jorden!
Oavsett jordtyp vill vi skapa en jord som är näringsrik, lätt att arbeta med och som kan hålla kvar lagom mycket vatten. Det är här grunden till en frisk och prunkande trädgård läggs – och när du kontinuerligt jordförbättrar slipper du stora, tröttande insatser längre fram. Tänk på jorden som ett långsiktigt projekt!
Kompost är alltid bra!
Både sandjord och lerjord mår bra av regelbunden tillförsel av organiskt material. Kompost, barkmull och torvmull är perfekt även om du är nybörjare. Har du en trädgårdskompost kan du hämta jord därifrån när materialet brutits ner ordentligt. Vill du veta mer om hur du kommer igång, läs gärna: Kom igång att kompostera.
Om du inte har egen kompost, finns både kompostjord och barkmull att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker. Torvmull kan också användas, särskilt där du vill förbättra vattenhållningen.
När och hur sker jordförbättringen?
Du kan i princip förbättra jorden när som helst utom när den är frusen. Jag arbetar med jordförbättring i mina rabatter på två sätt:
På våren: Lägg ut ett lager på cirka 5 cm kompost och/eller barkmull. Där det är möjligt myllar jag ner materialet. Om växterna är så täta att det inte går, låter jag det ligga ovanpå – daggmaskarna och jordens mikroliv kommer dra ner materialet under jordytan.
Under säsongen: Varje gång du bearbetar eller rensar bort växter följer en del jord med upp. Fyll på med kompost eller barkmull där det behövs. På så vis ersätter du den jord som försvinner och förbättrar samtidigt marken. Ha gärna en hink med kompostjord med dig när du rensar ogräs!
Var särskilt rädd om daggmaskarna – de är trädgårdens egna flitiga trädgårdsmästare, de luckrar jorden och hjälper allt organiskt material att blandas ner i jorden så att näringen kommer växterna till godo.
Åtgärder för specifika jordtyper
Lerjord: För bästa resultat, förbättra ofta helst på hösten med barkmull, grov sand och gärna lite trädgårdstorv. Gröngödsling – till exempel genom att odla baljväxter eller honungsört – luckrar marken och tillför näringsämnen. Låt gärna tillbaka växtmaterialet på jorden efter odling.
Sandjord: Bäst att jordförbättra på våren. Här förbättras sandjorden med kompost, torvmull och gärna lerjord om det finns att tillgå. Torv och kompost ökar förmågan att hålla kvar vatten och näring, medan ett täcke av bark kan minska avdunstningen under varma perioder.
Gröngödsling – biologisk jordförbättring
Förutom kompost och mullämnen kan du förbättra jorden genom att odla gröngödslingsväxter som klöver, vicker eller honungsört. De luckrar jorden, fixerar kväve och lämnar efter sig ny näring när de myllas ner. Gröngödsla gärna i perioder mellan andra grödor för att hålla jorden levande och produktiv.
Sammanfattande tips
- Kompost är alltid bra, oavsett jordtyp.
- Arbeta hellre med små, kontinuerliga insatser än stora punktinsatser.
- Anpassa tillsatser och tidpunkt efter din jord.
- Använd och uppmuntra daggmaskar och annat mikroliv i jorden.
- Bygger du successivt upp jorden, får du en friskare, rikare och mer lättskött trädgård – och dessutom blir arbetet både lättare och roligare!
Lycka till med jordförbättringen!
Har du frågor eller vill ha personliga tips? Hör gärna av dig till katarina@odla.nu
Nyhetsbrev från Odla.nu
Vill du få fler konkreta tips om trädgård och odling, läsa inspirerande artiklar, krönikor och få fina erbjudanden på växter, fröer och annat till din trädgård? Anmäl dig gärna till vårt kostnadsfria nyhetsbrev!