Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Flytta in våren

Fyll huset med blommande lökväxter och ge vårkänslorna ett rejält energitillskott.

Det är den där tiden på året då man nästan inte står ut med att vänta längre. Nu kunde det gott bli vår på allvar. Man får nästan lust att gå ut i trädgården och dra i de späda skotten bara för att sätta fart på dem. Om tålamodet definitivt har tagit slut finns det hjälp att hämta i blomsteraffärerna. Där kommer våren tidigt och de hjälper även dig att tjuvstarta. Lösningen är lökväxter för det finns inget som är så nära förknippat med våren som just blommande lökväxter.

I trädgårdarna är det vintergäck och snödroppar som sänder de första försiktiga signalerna om att ljusare tider är på väg. Färgglada krokusar, små vackra irisar och himmelsblå pärlhyacinter följer hack i häl innan narcisser och tulpaner poängterar att vintern äntligen har jagats iväg. Du hittar alla de här älskade lökväxterna i affärerna där de mer eller mindre ber om att få följa med dig hem.

Varje liten lök döljer ett mirakel. Du får en kruka med små gröna skott som snabbt visar sig vara fyllda till bristningsgränsen med energi. När man nu inte kan höra gräset växa kan man åtminstone se skotten skjuta i höjden. Så snart de spirande lökarna kommer in i ditt varma hus är det som om någon har tryckt på snabbspolningsknappen. Värmen kickstartar lökarna som har en rejäl matlåda avsedd för blommornas utveckling gömd under skalet. Det dröjer inte länge innan du kan njuta av de färgglada blommorna.

De tidigaste vårtecknen är vintergäck och snödroppar som tillsammans med pyttesmå irisar kan blomma i trädgården redan innan snön har smält. Om du desperat längtar efter vårens budbärare kan du plantera dem tillsammans i små skålar eller var för sig. Täck jorden med mossa och låt naturen flytta in hos dig tillsammans med våren.

Krokus med gula, vita, blå eller brokiga blommor garanterar vårkänslor inomhus. Låt dem få sällskap av små söta scillor, snövita morgonstjärnor och färgstrålande pärlhyacinter. Så kan du nästan glömma bort att det är februari och inte april eller maj.

Väldoftande narcisser och vackra tulpaner är några av de mest hållbara lökväxterna inomhus. Urvalet är stort. Det finns narcisser med dubbla och enkla blommor. Höga och låga sorter. Sorter med gula, orange eller vita blommor. Du kan alltid hitta tulpaner i din älsklingsfärg som matchar ditt hem. Röd, rosa, orange, gul, vit eller till och med flammiga.

I själva verket överrumplas lökväxterna av den sköna värmen i vardagsrummet. De är ju egentligen inställda på att kämpa sig fram i kyla och snålblåst. Den snabba utvecklingen kan innebära att växterna skjuter allt för mycket i höjden. De försöker nå vårens sparsamma solstrålar, så du gör dem en stor tjänst om du ställer dem så ljust - och helst så svalt - som möjligt.

När blommorna har gjort sitt inomhus kan du plantera lökarna i trädgården så snart tjälen har gått ur jorden. Plantera dem på ett djup som är tre gånger större än lökens höjd och låt toppen vissna ner helt. Sedan kan du se fram emot att se lökarna spira och blomma ute i trädgården nästa vår.


Krokus, Crocus hybrid

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB