Flaskbegonia
Flaskbegonia (Begonia dregei) – Skötsel och Fakta
Begonia dregei, med det svenska namnet Flaskbegonia, kallas så tack vare sin karakteristiska, flasklikt uppsvällda knöl vid stammens bas. Denna knöl fungerar som en vattenreservoar, vilket gör växten särskilt tålig vid perioder av uttorkning.
Ursprung och kännetecken
Flaskbegonian kommer ursprungligen från södra Afrika, där den växer öppet på hällar och klippor. Dess anpassning till det karga klimatet har gett den suckulenta egenskaper, där vatten sparas i knölen vid stammens bas. Växten har ofta en eller flera uppåtgående, något knotiga stammar som kan bli cirka 30 cm höga. De rödaktiga stammarna bär små, brunaktiga och genomskinliga stipler – bladlika bildningar som skyddar nya bladfästen.
Bladverket är snett handflikigt, vilket innebär att ena bladhalvan har fler flikar än den andra. På avstånd kan bladen likna lönn – något som återfinns i de engelska namnen Maple-leaf Begonia och Grape-leaf Begonia.
Blommorna är små och diskreta i nyanser av vitt och skärt, ibland med skära fläckar. Växtens trädliknande, kompakta form gör att den ofta associeras med bonsai tack vare sin vackert knöliga stam.
Skötselråd
Att odla flaskbegonia är enkelt och den är förlåtande mot glömd vattning. Här är några viktiga punkter:
Placering
Placera flaskbegonian så ljust som möjligt, gärna i öster- eller västerfönster med mild sol. Undvik dock direkt, brännande södersol bakom fönsterglas eftersom temperaturen där kan skada växten – även om den är soldyrkare i naturen, är vårt inomhusklimat annorlunda och den kan brännas eller torka ut snabbare källa.
Temperatur
Växten trivs i normal rumstemperatur men uppskattar svalare vintertid då den ibland vilar. Låt inte temperaturen understiga 10°C. Om den går under 13°C kan växten tappa blad, vilket är normalt – nya blad kommer när temperaturen stiger.
Vattning och luftfuktighet
Vattna igenom jorden ordentligt och låt den sedan torka upp före nästa vattning. Flaskbegonian klarar torka bättre än blöta rötter. Den kräver ingen extra luftfuktighet.
Jord
Den trivs bäst i porös och väldränerad jord. En bra blandning är cirka två tredjedelar vanlig blomjord och en tredjedel grov sand eller små lecakulor för att säkerställa god dränering.
Odlingstips
Flaskbegonian är tålig och passar både nybörjare och samlare samt de som önskar en ovanlig och dekorativ växt. Den vackra knölen bidrar inte bara till växtens motståndskraft vid torka – den ger också växten ett speciellt och bonsailiknande utseende. Flaskbegonian är uppskattad både som samlarväxt och som ett exotiskt "träd" i hemmets fönster eller på skrivbordet.
Flaskbegonia. Foto: Tomas Södergren
Flaskbegonia (Begonia dregei) är en lättskött, tålig afrikansk växt som trivs ljust och klarar viss uttorkning tack vare sin vattenlagrande knöl. Med sitt bonsailiknande och trädformade växtsätt är den både dekorativ och enkel att lyckas med, även för den ovane odlaren.
Källa och vidare läsning om Begonia dregei – Flaskbegonia (odla.nu)