Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Flaskbegonia

Begonia dregei har fått det svenska namnet Flaskbegonia

Flaskbegonian kommer ursprungligen från södra Afrika där den växer öppet på hällar och klippor. Det är en suckulent växt som tål en hel del uttorkning. Vid stammens bas har den en vattenhållande knöl, lämplig för växter som utsätts för torrtid då och då. Flaskbegonia är ett talande namn eftersom knölen ofta är flasklikt uppsvälld.

Växten kan ha en eller flera upprätta stammar, ca 30 cm höga. På de rödaktiga stammarna sitter brunaktiga genomskinliga stipler (bladlika bildningar vid bladfästet). Hela stammen har blad som är snett handflikiga, vilket betyder att bladets ena sida kan ha flera flikar än det andra. På håll kan bladen påminna något om olika lönnar men flikigheten varierar kraftigt. Blommorna är ganska små och oansenliga. Blomfärgen är skär, vit eller vit med skära fläckar.

Den påminner om ett litet träd. Växtens utseende för tankarna till bonsai-trädets knotighet. På engelska har den minst två namn: Grape-leaf Begonia och Maple-leaf Begonia.

SÅ SKÖTS FLASKBEGONIAN

Placering
Vill stå så ljust, helst i ett öster eller västerfönster, men undvik södersol. Trots att den är en soldyrkare i sitt hemland blir södersolen alldeles för brännande i den stillastående luften bakom glasrutan.

Temperatur
Trivs utmärkt i rumstemperatur men vill gärna ha aningen svalare vintertid då den ibland går i vila. Temperaturen får dock inte vara lägre än 10 grader. När temperaturen understigen 13 grader kan flaskbegonian tappa bladen tillfälligt.

Vatten och luftfuktighet
Vattna igenom jorden, men låt den torka upp innan nästa vattning. Den gillar inte att stå med rötterna i ständigt blöt jord, men klarar vår torra inomhusluft bra.

Jord
Planteras i vanlig blomjord (2/3) som blandats upp med (1/3) små Leca-kulor eller helst grov sand för att få en mer porös jord och bättre dränering.


Flaskbegonia.
Foto: Tomas Södergren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB