Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Flaskbegonia

Flaskbegonia (Begonia dregei) och arbetet med svenska växtnamn

Många växter som förekommer i svenska trädgårdar och inom botaniken saknar traditionella svenska namn. Det här ställer ofta till det, särskilt för trädgårdsjournalister och växtintresserade som behöver använda de långa och ibland svåruttalade vetenskapliga namnen i sina texter och samtal. Det skapar också risk för missförstånd och gör det svårare för allmänheten att ta till sig kunskap om växter. Därför är det viktigt att svenska namn för växter blir gemensamma och vedertagna över hela landet.

Namnkommitténs arbete

För att möta detta behov har en särskild namnkommitté bildats. Kommittén består av fyra medlemmar med olika bakgrund inom botanik, trädgårdsjournalistik och blomsterbranschen: Mattias Iwarsson (Uppsala botaniska trädgård), Hartmut Schüssler (Lantbruksuniversitetet, Alnarp), Carina Sehlin (journalist), och Pia Lundgren (Blomsterfrämjandet). Tillsammans arbetar de för att ta fram, utvärdera och besluta om nya svenska namn på växter.

Principer för namngivning

Namnkommitténs arbetsprocess utgår från flera viktiga principer. Svenska växtnamn ska vara korta, lättuttalade och gärna beskriva något typiskt för växtens utseende, ursprung eller användningsområde. Fantasinamn och krångliga ord undviks, och i möjligaste mån försöker man även ta hänsyn till vad växten kallas i andra nordiska länder för att skapa tydlighet och samstämmighet över nationsgränserna.

När kommittén har tagit fram ett föreslaget namn och motivering, vidarebefordras detta till SLU Artdatabanken, där namnet blir en del av den svenska taxonomiska databasen Dyntaxa. På så sätt får namnet officiell status och används i flera nationella sammanhang.

Flaskbegonia – ett exempel på namngivningsprocessen

En konkret och aktuell illustration av kommitténs arbete är flaskbegonia, Begonia dregei, som blivit den första växten att officiellt namnges på detta sätt. Namnet "flaskbegonia" har valts bland annat med tanke på växtens karakteristiska uppsvällda stam, som liknar en liten flaska, vilket gör det informativt och lätt att minnas. Det nya svenska namnet underlättar kommunikationen kring växten för såväl yrkesfolk som hobbyodlare och stärker samtidigt växtens plats i den svenska florans namnflora.

Flaskbegonia, Begonia dregei

Betydelsen av svenska namn

Att föra in systematiska och genomtänkta svenska namn på fler växtarter bidrar bland annat till ökad tydlighet, minskad förväxlingsrisk, och underlättar populärvetenskaplig och pedagogisk kommunikation i hela landet. Arbetet med namnstandardisering gynnar även svenska språket och den botaniska kunskapsutvecklingen i samhället.

Flaskbegonia är därmed inte bara ett nytt namn för en växt, utan också ett exempel på det viktiga arbete som pågår för att bygga upp och förvalta svenska växtnamn för framtiden.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB