Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fira skolavslutningen med personliga blommor

Examenstid är glädjetid och tid för fest och blommor. Vissa passar att hänga runt halsen, andra att binda runt kransar och käppar. Det finns också exklusiva blommor att sätta i vas på festborden eller att överräcka som present.

Från Blomsterfrämjandet

Över hela landet firar vi så här års examen av alla de slag. Liten eller stor högtid, examensdagen är en glad dag som vi kan planera i god tid. Släkt och vänner tar emot på trappan och sedan fortsätter firandet vid de rart smyckade kaffeborden i hemmen.

Till seden hör att vi hänger hela fång av blommor kring halsen på dem vi firar. Även ungdomar uppvaktar varandra med en liten bukett eller en enskild blomma. Och halsbuketten bör vara liten och lätt. Gratulanterna kan bli många och även om det är kärt, så kan den sammanlagda vikten annars bli påfrestande för nacken.

I examenstider brukar blomsterbutikerna ha färdiga buketter med lämpliga blommor. Eftersom det tar en stund innan de hamnar i vas så är det bra med lite vått papper och plast runt stjälkarna, så håller sig blommorna. De ska också vara bundna, så att de inte lossnar från banden, som i sin tur ska vara färgäkta. Helst bör hela buketten vara försedd med cellofan, för att skydda kläderna.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Blanda gärna buketter med försommarens blommor. Hit hör bl.a. blåklint, prästkrage, luktärt, liljekonvalj och violer, tätt bundna buketter med korta stjälkar. Alströmeria är också en utmärkt examensblomma. De fjärilsformade blommorna finns i så många färger att de bildar vackra buketter i sig, men också lätt kan kombineras med andra blommor. Alströmeria växer på långa kvistar, som man kan binda samman eller klippa ned till mindre, om man vill göra arrangemang. För större buketter fyller man upp med brudslöja och stjärngräs.

Vi är ganska traditionella vad gäller färgval. Blått och gult hör till favoritfärgerna till examen och man dekorerar buketten med band och något extra studentpynt i de svenska färgerna. När det kommer till rosor ska det vara gula till pojkarna och rosa till flickorna. Det bara är så.

Blomstersmycken

Gamla seder, som kommit till heders igen, är att göra blomsterkransar eller blomstersmycken. Att själv göra en krans kräver lite tålamod men är mycket roligt. Gör små buketter av tre-fyra blommor och lite grönt. Lämpliga blommor är viol, gullviva, liljekonvalj och brudslöja. Bind samman dem med s.k. myrtentråd som finns i blomsteraffärer. Bind sedan buketterna kring en stomme av ståltråd, och linda s.k. floratejp om, så rostar den inte utan kan förvaras i en skål med vatten tills en stund före kransen ska sättas på jubilarens huvud.

Mycket trendiga är små personliga blomstersmycken, s.k. coursage att sätta i håret, som brosch på kläderna eller som ett armband. Oftast limmas blommorna fast på stadiga blad, och det finns färdiga fästanordningar till. Be gärna blomsterbutiken om hjälp. Att göra blomstersmycken ingår återigen i floristernas utbildning.

Till pojkarna ger man en käpp som är dekorerad med blommor och band. Metoden är densamma. Man gör små buketter som klistras fast på käppen eller till en girland som binds fast längs den. Tillverkade spatserkäppar för ändamålet finns att köpa och man kan också hämta en från naturen.

Lövkojors doft

För många är examensfirandet för evigt förenat med doften från lövkojor. Dessa sammetslena, mångdubbla blommor i upprätta klasar finns i diskreta nyanser av vitt, gräddvitt, gult, rosa, blått och violett. Bladverket är mattgrönt och mjukt och så den alldeles speciella doften, som är starkt kryddig, utan att vara tung eller sövande. Alltsammans gör lövkojan till en mycket speciell upplevelse. Och eftersom den främst odlas på våren, så blir den en symbol för den ljusa årstiden och dess lyckliga skolavslutningar.

Lövkojan är en presentblomma, som man räcker över i hemmet. Om inte butiken gjort det, så ta bort alla blad som beräknas komma under vattenytan och ge stjälkarna nya, långa snitt, på samma sätt som till rosor. Ställ dem i handvarmt vatten och häll i snittblomsnäring. Byt vatten ofta och diska vasen och stjälkarna, så står de fint en vecka eller längre.

Titta också bland blomsterbutikernas många andra blommor. Numera finns det så mycket snittblommor att välja på och det kommer hela tiden nya, med nya färger och former. Man behöver inte alls följa traditionerna utan helt enkelt låta sin egen fantasi styra valet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB