Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Fira Far

  • Inomhus

De svenska papporna har haft sin alldeles egna dag i 66 år och även årets dag lär komma som en ljuspunkt i höstmörkret. Kanske i form av en vacker bukett eller en fräsch krukväxt.

Protea, Kängurutass, Alstromeria, Daggkåpa, Fläderbär, Texasgräs, Plumosus, Salal, Araliablad och röda rosor utgör en maskulin men ändå vacker bukett. I bakgrunden syns en Hoya. Foto: Bo Appeltoft.
Protea, Kängurutass, Alstromeria, Daggkåpa, Fläderbär, Texasgräs, Plumosus, Salal, Araliablad och röda rosor utgör en maskulin men ändå vacker bukett. I bakgrunden syns en Hoya. Foto: Bo Appeltoft.

Från Blomsterfrämjandet

Fars dag har, precis som mycket annat, sitt ursprung i USA där en Mrs John Bruce Dodd förverkligade det första farsdagsfirandet redan 1910. Skälet var att hon ville hedra sin egen pappa som efter mammans död uppfostrade de sju barnen helt på egen hand.

Drygt 20 år senare, 1931, hade Mrs Dodds sed fått en sådan spridning att den nått Sverige. Mors dag hade vi firat i 20-talet år och handlarna insåg potentialen i att även fäderna skulle firas en gång om året. På svenskt initiativ bildades därför 1949 en nordisk kommitté av köpmän som hade till uppgift att verka för dagens införande och spridning. Ett resultat av deras arbete är att Fars dag firas samtidigt i hela Skandinavien.

Uppvakta med kaffe och blomma

Morgonuppvaktning med kaffe och tårta är förvisso en enkel men säkerligen uppskattad ceremoni som tål att upprepas. Om farsdagsbrickan dessutom förses med en blomma blir glädjen inte desto mindre.

En bukett till far av lite tuffare snitt kan till exempel innehålla Protea, Kängurutass, Alstromeria, Daggkåpa, Fläderbär, Texasgräs, Plumosus, Salal, Araliablad och röda rosor.

I novembermörkret är blomsterfägring inomhus något man gärna prioriterar och några krukväxter som kan passa till far är azalean, porslinsblomman och cyklamen.

Det finns mängder av azaleor att välja emellan och om man har tur är kanske fars favoritfärg representerad.

Vid inköpet bör azalean inte vara för knoppig och knopparna ska vara så stora att de visar färg, och ytterhöljet bör ha fallit av. Väl överlämnad till far är det bra om azalean hamnar där det är så ljust och svalt som möjligt.

Den trivs inte över ett varmt element och får inte heller torka ut, utan jämn fuktighet är nödvändig för långvarig glädje. Men tänk på att vattenstänk vid duschning kan ge fula fläckar på blommorna.

Azalean, som är nära släkt med vår egen ljung, har sitt ursprung i de subtropiska delarna av Indien och Kina medan porslinsblomman härstammar från Ostasien, Kina och Australien. Porslinsblomman som bär det latinska namnet Hoya, kallas ibland också för vaxblomma eller honungsblomma och är i sitt vilda tillstånd en lianväxt.

Porslinsblomman, en blomma från förr

De fäder som föräras en porslinsblomma känner säkert igen den sedan barndomen. Kanske fanns en sådan växt hemma hos farmor eller mormor.

En porslinsblomma kan bindas upp eller spaljeras, och är i sitt vilda tillstånd en lianväxt. När porslinsblomklasen vissnat ska den inte klippas bort eftersom "blomsporren" lätt återkommer med ny blomning, bara den får tillräckligt med ljus, dock inte direkt solljus.

För övrigt har porslinsblomman ganska små krav. Den behöver bara lite vatten och inget vatten får lämnas kvar på fatet. Ett par gånger varje sommar ska porslinsblomman gödslas. Porslinsblomman har många släktingar. Det finns cirka 200 arter. Namnet Hoya har blivit både en populär benämning och en uppskattad inneväxt. Visserligen är det Hoya carnosa som köps mest, men även andra arter finns i Sverige, t.ex. Hoya bella och Hoya linéaris.

Den förstnämnda kallas också liten porslinsblomma och har sitt ursrpung i Indien. Även denna Hoya säljs mest som hängande, bladen är små och köttiga. Blommorna, som bildas på sommaren, är vaxartade och vita med purpurröda bikronor.

Hoya linéaris härstammar från Himalaya och är med sina hängande blomflockar och spolformade nästan barrliknande blad, lite speciell. Hoya linéaris liknar sina släktingar när det gäller krav på placering eftersom den trivs där det finns mycket ljus men inte tycker om skarp sol.

Cyklamen är en traditionell höst- och vinterblomma som var mycket uppskattad redan i början av seklet. Kanske var det till och med en och annan pappa som förärades en sådan redan 1931. Vid den tiden gick den i bland under namnet alpviol, eftersom den doftar viol, och en art växer just i Alperna.

När man köper en cyklamen bör man tänka på att välja en med raka stjälkar och upprättstående blommor.

En cyklamen ska placeras så ljust och svalt som möjligt och vattnas på fatet. På den inglasade balkongen och i det lätt uppvärmda uterummet trivs den speciellt bra.